Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 29/05 16:40

bartholomew patriarch

Για την Romfea.gr | Θάνος Θανόπουλος


Συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων BGNES, η οποία δημοσιεύθηκε στο glavkom.ua, έδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όπου μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε το καθεστώς του Φιλάρετου Ντενισένκο και του Μακαρίου Μάλετιτς.

''Στις 11 Οκτωβρίου 2018, η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά από τις σχετικές αιτήσεις του Φιλάρετου Ντενισένκο και του Μακαρίου Μάλετιτς, τους αποκατέστησε στον Αρχιερατικό βαθμό και όχι στη θέση που κατείχαν. Αυτό σημαίνει ότι ο Φιλάρετος δεν είναι πλέον Πατριάρχης Κιέβου, αλλά ο πρώην Μητροπολίτης Κιέβου, και ο Μακάριος δεν είναι Μητροπολίτης Λβιβ αλλά ο πρώην Μητροπολίτης Λβιβ'' τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Επίσης ο κ. Βαρθολομαίος στην συνέντευξή του αναφέρθηκε στην χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας τονίζοντας ότι: ''η Αυτοκεφαλία αποκατέστησε την ενότητα της Εκκλησίας στην Ουκρανία και θεράπευσε το σχίσμα''.

''Ο Πατριάρχης Μόσχας Ιωακείμ (1674-1690) εισέβαλε στη Μητρόπολη Κιέβου, η οποία, όπως είπαμε, ανήκε κανονικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και εξέλεξε τον Επίσκοπο Γεδεών ως Μητροπολίτη Κιέβου. Έτσι το εκκλησιαστικό σύστημα της Μητρόπολης Κιέβου που λειτουργούσε από το 988, άλλαξε με πραξικόπημα, παραβιάζοντας τους ιερούς κανόνες υπέρ του Πατριαρχείου Μόσχας και εις βάρος της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης'' πρόσθεσε ο Παναγιώτατος.

Τέλος ο Οικουμενικός Πατριάρχης συμπλήρωσε ότι η παρουσία του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία είναι κατά των συμφερόντων και της ενότητας του ουκρανικού λαού.

''Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, οι συνθήκες για τη ρωσική παρουσία στην Ουκρανία έγιναν ακόμα πιο δύσκολες. Τα συγκλονιστικά πολιτικά γεγονότα, λόγω των οποίων διαμορφώθηκαν νέες, εντελώς διαφορετικές γεωπολιτικές συνθήκες, κατέστησαν την παρουσία του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία ανεπιθύμητη, καθώς προκαλεί ζημιά στα συμφέροντα του ουκρανικού έθνους και στην ενότητα του ουκρανικού λαού'' υπογράμμισε ο κ. Βαρθολομαίος.

Εμφανίσεις: 301683
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: