Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 29/05 21:48

filaretos bartholomaios

Ρεπορτάζ: Αιμίλιος Πολυγένης


Ο επικεφαλής της αντικανονικής «Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Κιέβου» Πατριάρχης Φιλάρετος Ντενισένκο στο χθεσινό του κήρυγμά στην πόλη Λουτσκ, αναφέρθηκε γι ακόμη μια φορά στο θέμα της αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία

Ο Φιλάρετος δήλωσε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν έχει άλλη επιλογή, αλλά είναι αναγκασμένος να αναγνωρίσει το αυτοκέφαλο του «Πατριαρχείου Κιέβου».

Αφού σημείωσε ότι επί 25 χρόνια ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ήταν κατά διαστήματα πιό κοντά και κατά διαστήματα πιό μακριά από την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της ΟΕΟ ΠΚ, ο Φιλάρετος ανέφερε: «Τώρα είναι σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να αρνηθεί».

Και όμως δεν δέχθηκε ο Φιλάρετος να αποκαλύψει «όλους τους λόγους, που παρακινούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη να εκδόσει τον Τόμο Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας».

Ακόμη ο Φιλάρετος Ντενισένκο τόνισε ότι δεν θέλει η ΟΕΟ ΠΚ τον Τόμο του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, επειδή τα μυστήριά της δήθεν στερούνται χάριτος.

Σύμφωνα με τον Φιλάρετο, η ΟΕΟ ΠΚ είναι μια ολοκληρωμένη Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία, όπου ήδη ενεργεί η χάρη και τελούνται μυστήρια.

«Μήπως δεν ενεργεί σε μας η Θεία χάρη; Ενεργεί. Λοιπόν, αναμένουμε τον Τόμο Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας μας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Διατί όμως τον θέλουμε; Μήπως μη έχοντας τον σχετικό Τόμο αδυνατούμε να προσευχόμαστε στον Θεό; Η μήπως αδυνατούμε να τελούμε τη Θεία Λειτουργία; Η μήπως οι ιερείς μας στερούνται χάριτος και δικαιώματος να συγχωρούν αμαρτίες στο Μυστήριο Εξομολογήσεως; Όλα αυτά τα έχουμε. Διατί τότε θέλουμε την έκδοση αυτου του Τόμου Αυτοκεφαλίας; Μόνο ένας λόγος υπάρχει: θέλουμε να έχουμε την ευχαριστιακή κοινωνία με όλες τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες» - τόνισε χαρακτηριστικά ο Φιλάρετος Ντενισένκο.

Από τη άλλη πλευρά ο «Аρχιεπίσκοπος» Ευστράτιος Ζόρια, ο επίσημος εκπρόσωπος της αντικανονικής «Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Κιέβου» (ΟΕΟ ΠΚ) στην συνέντευξη στο BBC Ukraine δήλωσε, ότι σε περίπτωση εκδόσεως του Τόμου Αυτοκεφαλίας μόνο ο επικεφαλής της ΟΕΟ ΠΚ Φιλάρετος Ντενισένκο θα δικαιούται να ηγηθεί της αυτοκεφάλου Τοπικής Εκκλησίας.

«Δεν υπάρχει ένα άλλο πρόσωπο, κατάλληλο για να ηγηθεί μιας Τοπικής Εκκλησίας, το οποίο να διακρίνεται για τόσο υψηλά προσόντα όπως ο Πατριάρχης Φιλάρετος. Για εμάς δεν έχει σημασία εάν οι λοιπές κατά τόπους Εκκλησίες δεχθούν αυτό τον Τόμο. Το πλέον σημαντικό είναι να έχουμε απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη, διότι αυτή θα είναι νόμιμη από κάθε άποψη, ακόμη εάν δεν την υποστηρίζει κανείς άλλος» - δήλωσε ο Ευστράτιος Ζόρια.

Επίσης ο «Аρχιεπίσκοπος» Ευστράτιος Ζόρια αποκάλυψε το μηχανισμό δημιουργίας της λεγομένης «Ενιαίας Τοπικής Εκκλησίας» στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με αυτόν, μετά τη λήψη του Τόμου από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως θα συγκληθεί μια ενωτική Σύνοδος των δύο κλάδων του εκκλησιαστικού σχίσματος στην Ουκρανία, δηλαδή της ΟΕΟ ΠΚ και της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας (ΟΑΕΟ).

Δικαίωμα μετοχής στη Σύνοδο θα έχουν μόνο εκείνοι οι Ιεράρχες, οι οποίοι υπέγραψαν το αίτημα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο: «Είναι αφορμή για τους Ιεράρχες της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας να σκεφθούν από τώρα», είπε ο Ευστράτιος Ζόρια για τους Επισκόπους της κανονικής Εκκλησίας στην Ουκρανία. Νέα επωνυμία της ενωμένης δομής των αντικανονικών ΟΕΟ ΠΚ και ΟΑΕΟ θα είναι «Ορθόδοξος Εκκλησία της Ουκρανίας».

Επομένως, η κανονική Ορθόδοξος Εκκλησία στην Ουκρανία εξ' ανάγκης θα στερηθεί της νομικής της επωνυμίας.

Επίσης ο Ευστράτιος δήλωσε ότι οι μεγαλύτερες Ιερές Μονές της Ουκρανίας η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου και η Λαύρα της Παναγίας Ποτσάγιεφ θα παραχωρηθούν στη νέα «αυτοκέφαλο» εκκλησιαστική δομή.

Παλαιότερα Ουκρανοί πολιτικοί κατ' επανάληψη κάλεσαν στη βίαια κατάληψη των δύο αυτών Ιερών Μονών, οι οποίες παραμένουν προμαχώνες της κανονικής Ορθοδοξίας στην Ουκρανία του Πατριαρχείου Μόσχας.

Εμφανίσεις: 306151
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: