Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 31/10 01:39

prigipos 14

Ιερή αποδημία στον Άγιο Δημήτριο Πριγκήπου και στην Αγία Φωτεινή Σμύρνης πραγματοποίησε το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης «Οι Φίλοι της Παράδοσης», από τις 26 έως 28 Οκτωβρίου 2017.

Τεσσαρακονταμελής αποστολή συνεόρτασε με τους Έλληνες της Πριγκήπου τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο στον ομώνυμο ιστορικό Ιερό Ναό και συμμετείχε στην πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, της οποίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, ενώ παρίστατο συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Κυδωνιών ευχαρίστησε και συνεχάρη τους εξ’ Ελλάδος επισκέπτες γιατί με η παρουσία τους στα μέρη του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενδυναμώνει και ενισχύει τους εγκαταβιούντες Έλληνες της Πόλης.

Ο υπεύθυνος της εκπαιδευτικής και προσκυνηματικής αποστολής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής κ. Αθανάσιος Αγγελόπουλος ενεχείρισε πλακέτα τιμής για τον επιχώριο Μητροπολίτη και διαπρεπή Ιεράρχη, Μητροπολίτη Πριγκιποννήσων κ. Ιάκωβο.

Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι Φίλοι της Παράδοσης» λάμπρυναν τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου φορώντας τις παραδοσιακές μικρασιατικές και ποντιακές τους φορεσιές, δίνοντας ένα έντονο ελληνικό χρωματισμό στις εκδηλώσεις.

Οι ομογενείς δε της Προγκίπου, με πολλή αγάπη και συγκίνηση υποδέχθηκαν την αποστολή και πρόσφεραν κεράσματα σε όλους.

Επίσης, με την προσήκουσα σεμνότητα και αγαλλίαση εορτάστηκε στις 28 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής Σμύρνης, με Θεία Λειτουργία, Δοξολογία και Εσπερινό, η Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου και η Εθνική Εορτή του ΟΧΙ.

Η προσκυνηματική αποστολή έγινε δεκτή με πολλή ευγένεια από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο, τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδος στην Σμύρνη κα Αργυρώ Παπούλια, τους Έλληνες Αξιωματικούς του ΝΑΤΟ και τους ολίγους ομογενείς της Σμύρνης.

Και την ημέρα αυτή οι νέοι «Φίλοι της Παράδοσης» πλαισίωσαν τις εκδηλώσεις με τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες και έδωσαν τον εθνικό παλμό της εθνικής επετείου.

Παράλληλα, μικροί Έλληνες μαθητές της Σμύρνης απήγγειλαν ποιήματα για την ημέρα του ΟΧΙ και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές κ. Αθανάσιο Αγγελόπουλο και κ. Γρηγόριο Λιάντα.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τους Καθηγητές, τα μέλη του Ιδρύματος Εθνικού και θρησκευτικού Προβληματισμού και τους νέους «Φίλους της Παράδοσης» για την επίσκεψή τους, τους ξενάγησε προφορικά στην ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Σμύρνης και ευχήθηκε κι άλλοι να παραδειγματίζονται από αυτές τις επισκέψεις και να θυμούνται τους Έλληνες των περιοχών αυτών.

Τα μέλη του Ιδρύματος ενεχείρισαν πλακέτες τιμής στον Μητροπολίτη Σμύρνης, δι’ αυτού στον Οικουμενικό Πατριάρχη και στην Εξοχώτατη κα Γενική Πρόξενο της Σμύρνης κα Αργυρώ Παπούλια. Το βράδυ της ιδίας ημέρας οι Έλληνες επισκέπτες, ο Μητροπολίτης και η Πρόξενος γευμάτισαν μαζί και ακολούθησε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο της Θεσσαλονίκης, τραγουδώντας και χορεύοντας παραδοσιακά άσματα και παραδοσιακούς χορούς.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι η τοπική τουρκική κοινωνία της Σμύρνης, υποδεχόταν της αποστολή από την Ελλάδα με πολλή ευγένεια και φιλικά αισθήματα, και μάλιστα με την παρουσία σε αυτήν του π. Ειρηναίου Στογιάνοβιτς από το Πατριαρχείο της Σερβίας, προ τον οποίον έδειχνε ιδιαίτερο σεβασμό, σε ένα κλίμα απόλυτης ηρεμίας και ασφάλειας στη Σμύρνη και στα περίχωρά της.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εμφανίσεις: 302103
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: