Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Κούοπιο και Καρελίας. 09/12 12:20

nikolas filandia 1

Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου γιορτάζει ορθόδοξος κόσμος την μνήμη του Αγίου Νικολάου.

Την ίδια ημέρα γιορτάζουν στη Φινλανδία και την ημέρα της ανεξαρτησίας του κράτους.

Σαν σήμερα στις 6 Δεκεμβρίου το 1917, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, όταν η Ρωσσία είχε πέσει σε χάος, Η Φινλανδία κήρυξε την ανεξαρτησία της.

Ο Β. Ι. Λένιν δέχτηκε την αίτηση των φινλανδών και αναγνώρησε το νέο κράτος στις 31.12.1917.

Με την ίδρυση του κράτους της Φινλανδίας τέθηκε επί τάπητος το θέμα δημιουργίας ξεχωριστής εκκλησιαστικής αρχής και με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου της 9ης Ιουλίου 1923 η Εκκλησία της Φινλανδίας ανακηρύχθηκε επίσημα αυτόνομη Εκκλησία με την ονομασία Ορθόδοξος Αρχιεπισκοπή Φινλανδίας.

Η Μειοψηφούσα Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η δεύτερη εθνική Εκκλησία της χώρας, με ισόνομη προστασία από το κράτος, όπως το πλειοψηφούν λουθηρανικό δόγμα. Οι Δεσμοί με το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι πολύ στενοί.

Σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία της Φινλανδίας, μετά τη λίξη των γνωστών ιστορικών περιπετείων, διανύει περίοδο αναπτύξεως και αναδιοργανώσεως.

Απολαμβάνει την αγάπη των φινλανδών, από τους οποίους πολλοί κατ´έτος ασπάζονται το Ορθόδοξο δόγμα, ελκυόμενοι από το ανυπέρβλητο μεγαλείο της Ορθόδοξης λατρείας και γενικότερα της Ορθόδοξης πνευματικότητας.

Έχει γίνει μία τοπική παράδοση, ότι κάθε χρόνο στον λουθηρανό καθεδρικό ναό στο κέντρο της πρωτέβουσας τελείται μία οικουμενική τελετή την ημέρα ανεξαρτησίας του Φινλανδικού κράτους.

Εκπρόσωποι από την Λουθηρανή, ορθοδόξη και ρωμαιοκαθολική Εκκλησία κάνουν μία κοινή προσευχή για την εορτή της ανεξαρτησίας της Χώρας.

Εφέτος αυτή η οικουμενική τελετή έγινε με την παρουσία των Σεβ. Μητροπολίτη Κούοπιο και Καρελίας κ. Αρσενίου, Λουθηρανού Επισκόπου της Tampere κ. Matti Repo και Ρωμαιοκαθολικού Ιερέα κ. Marco Passinato.

Εξαιτίας των περιορισμών λόγω του κορονοϊού εφέτος η τελετή έγινε χωρίς επισήμους καλεσμένους, αλλά αυτή η οικουμενική τελετή μεταδίδεται κάθε φορά και σε ζωντανή μετάδοση του κρατικού τηλεοπτικού καναλιού.

Φωτογραφίες: Kaj Appelberg, SA-kuva και το Φωτογραφικό Αρχείο της Ι. Μονής Βαλάμου

nikolas filandia 2

nikolas filandia 2

nikolas filandia 2

nikolas filandia 2

nikolas filandia 2

nikolas filandia 2

nikolas filandia 13

nikolas filandia 2

nikolas filandia 2

nikolas filandia 2

nikolas filandia 9

nikolas filandia 9

nikolas filandia 9

Εμφανίσεις: 301458
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: