Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Κούοπιο και Καρελίας. 01/03 23:31

presbiteros ilomantsi 12

Του π. Ιωάννη Λαμπροπούλου


Την Κυριακή 1 Μαρτίου εορτάστηκε στην αυτόνομη Εκκλησία της Φινλανδίας η Κυριακή της Ορθοδοξίας και η αναστήλωση των ιερών και αγίων εικόνων.

Επί τη ευκαιρία της εορτής, ο Σεβ. Μητροπολίτης Kuopio και Καρελίας κ. Αρσένιος πραγματοποίησε ποιμαντορική επίσκεψη στην ενορία του προφήτη Ηλία στο Ilomantsi.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αρσένιος χοροστάτησε την παραμονή στοv εσπερινό και ανήμερα της εορτής προεξήρχε του όρθρου και της Θείας Λειτουργίας.

Κατά τη Θεία Λειτουργία, ο Μητροπολίτης κ. Αρσένιος χειροτόνησε σε Πρεσβύτερο τον διάκονο του ναού π. Janne Piiroinen.

Επί τη ευκαιρία της αναστήλωσης των ιερών και αγίων εικόνων ο Σεβασμιώτατος πριν την απόλυση ευλόγησε τις εικόνες που αγιογράφησαν μέλη της ενορίας.

Στην ομιλία προς τον νέο ιερέα ο Μητροπολίτης Αρσένιος αναφέρθηκε στις νουθεσίες του Αποστόλου Παύλου στην προς Τιμόθεον επιστολή για τους ποιμένες της εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τον π. Janne να υπηρετεί το Χριστό και την εκκλησία του, αλλά ταυτόχρονα να υπηρετεί και την οικογένειά του.

Μετά την Θεία Λειτουργία οι ενορίτες πρόσφεραν κέρασμα στο εκκλησίασμα.

Η ενορία του προφήτη Ηλία του Ilomantsi βρίσκεται στα σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία και έχει μια ιστορία 500 χρόνων.

Ιερέας της φινλανδικής αυτής ενορίας είναι ο Έλληνας π. Ιωάννης Λαμπρόπουλος.

Η πρεσβυτέρα του κυρία Riikka Patrikainen υπηρετεί στην ενορία ως ψάλτης και χοράρχης της πολυφωνικής χορωδίας της εκκλησίας. Το 1% των Φινλανδών είναι ορθόδοξοι.

Πληθυσμιακά η περιοχή του Ilomantsi έχει τους περισσότερους ορθοδόξους κατοίκους σε σχέση με τις άλλες περιοχές της Φινλανδίας, κατέχοντας ένα ποσοστό 18% των δημοτών της κωμόπολης. Το υπόλοιπο είναι μέλη της λουθηρανικής ενορίας.

Η ενορία αριθμεί 850 μέλη από τα οποία τα 70 συμμετέχουν ενεργά και εθελοντικά στην οργάνωση και λειτουργία της ενορίας.

Η συνεργασία με τη λουθηρανική ενορία και με τους τοπικούς φορείς έχει δώσει ιδιαίτερη πνοή στο Δήμο του Ilomantsi.

Η ενορία είναι ενεργή στα social media και έχει δικό της κανάλι στο youtube, το οποίο δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις ιερές ακολουθίες όσοι δεν μπορούν να παρευρεθούν στην εκκλησία για λόγους υγείας ή αποστάσεως.

Φωτογραφίες: Kaj Appelberg

presbiteros ilomantsi 1

presbiteros ilomantsi 1

presbiteros ilomantsi 1

presbiteros ilomantsi 1

presbiteros ilomantsi 1

presbiteros ilomantsi 1

presbiteros ilomantsi 1

presbiteros ilomantsi 1

presbiteros ilomantsi 1

presbiteros ilomantsi 1

presbiteros ilomantsi 1

Εμφανίσεις: 300281
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: