Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Βελγίου. Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2018

belgiou ee 3

Σε ημερίδα με θέμα «Ο πολιτικός και κοινωνικός αντίκτυπος της ανεξαρτησίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας» συμμετείχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP).

Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας είχε, αρχικά, οριστεί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος, ο οποίος εν τέλει λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί και με την προτροπή της Α.Θ.Π. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου ανατέθηκε η αντικατάστασή του στον Μητροπολίτη Αθηναγόρα, ο οποίος κλήθηκε να αναγνώσει την ομιλία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. Μακαρίου.

Στην εμπεριστατωμένη εισήγηση έγινε μια ιστορική αναδρομή στην αρχή της παρουσίας της Ορθοδοξίας στην περιοχή της σημερινής Ουκρανία με την βάπτιση του Πρίγκιπα Βλαδίμηρου και του γένους των Ρως.

Στην συνέχεια αναφέρθηκαν όλες οι σημαντικές στιγμές της ιστορίας της Μητροπόλεως Κιέβου έως σήμερα, οπότε με την δίκαιη απαίτηση του λαού και των περιστάσεων το Οικουμενικό Πατριαρχείο προχωράει, σύμφωνα με τις επιταγές της κανονικής παράδοσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην ανεξαρτησία της Ορθοδόξου Εκκλησίας Ουκρανίας.

Την κεντρική ομιλία ακολούθησαν σχόλια και τοποθετήσεις των λοιπών μελών του πάνελ καθώς και μακρά και ενδιαφέρουσα συζήτηση, η οποία αφορούσε τις κοινωνικές και πολιτισμικές προεκτάσεις του μεγάλου αυτού εκκλησιαστικού θέματος.

Συντονίστρια της ημερίδας ήταν η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για θέματα διμερών σχέσεων των Ανατολικών χωρών της Ευρώπης κα Sandra Kalniete, ενώ συμμετείχαν επίσης ο έτερος Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για θέματα Διαπολιτισμικά και Διαθρησκειακά κ. Jan Olbrycht, o Πανιερώτατος Αρχιεπίσκοπος Chernihiv κ. Ευστράτιος (Ουκρανία) και ο Δρ. Antoine Arjakovsky, Διευθυντής έρευνας του Bernardine College των Παρισίων.

Οἱ λόγοι γιά τούς ὁποίους τό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο ἀποφάσισε νά χορηγήσει αὐτοκεφαλία στήν Ἐκκλησία τῆς Οὐκρανίας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΠΟΛΕΩΣ

belgiou ee 1

belgiou ee 1

Εμφανίσεις: 300113
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: