Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 13/11 23:34

EwTf4EUA.jpeg

Με επισημότητα και σε κλίμα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση της ίδρυσης της "Διεθνούς Ενωσης φίλων της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας" στην επιβλητική αίθουσα των Εσπερίδων του Νομισματικού Μουσείου.

Μόλις τρείς μήνες μετά την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου κ. Νικήτα στην Αγία Σοφία του Λονδίνου, εκκινούν οι πρωτοβουλίες δραστηριοποίησης της Διεθνούς Ένωσης φίλων γιά την στήριξη του Πνευματικού και φιλανθρωπικού έργου της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στη Μεγάλη Βρετανία.

Ευλογώντας την εξαιρετική αυτή τελετή ο Αρχιεπίσκοπος κ. Νικήτας, αναφέρθηκε επί μακρόν και με συγκίνηση στην καταγωγή της οικογένειας του που μετανάστευσε από την Κάλυμνο στην Αμερική, όπου και γεννήθηκε .

"Μπορεί να είμαστε απόδημοι, όμως στην καρδιά μας κτυπάει πάντοτε ο ελληνικός παλμός, στις φλέβες μας ρέει αίμα ελληνικό, είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος και συμπλήρωσε, «σας περιμένω όλους να σας γνωρίσω καλύτερα στην Αρχιεπισκοπή και στην Εκκλησία της Αγίας Σοφίας, όταν βρεθείτε στο Λονδίνο αλλά και όλους όσοι και είναι πάρα πολλοί πια, στους δύσκολους καιρούς της περασμένης δεκαετίας της μεγάλης κρίσης για την Ελλάδα, μετανάστευσαν για να σπουδάσουν, να εργαστούν και τελικά να παραμείνουν στην Μεγάλη Βρετανία."

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος τόνισε: "Χρειάζομαι τουλάχιστον 30 ιερείς σε όλη την επαρχία μου των Βρετανικών Νήσων, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στους χιλιάδες Έλληνες Ορθόδοξους οι οποίοι ζουν εκεί και έχουν ανάγκη από την σκέπη της Εκκλησίας μας".

"Είμαι βέβαιος ότι οι απανταχού Ελληνες, όλοι οι άνθρωποι της προσφοράς, θα ανταποκριθούν στο προσκλητήριο της -Διεθνούς Ένωσης φίλων της Αρχιεπισκοπής μας-, ώστε να μεταδοθεί η επιθυμία να επιτελεσθεί κοινωνικό έργο, και να προσφέρουν χαρά και ανακούφιση στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Σας ευχαριστώ που ήρθατε απόψε να τιμήσετε το έργο της εκκλησίας και του Οικουμενικού Θρόνου" πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων.

Καταλήγοντας ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας ανέφερε: "Πάντοτε έλεγα ότι η Ελλάδα γεννάει οι ήρωες και Αγίους, εύχομαι να συνεχίσουμε το έργο των ηρώων και των Αγίων της Εκκλησίας μας".

Ο Ιδρυτικός Πρόεδρος της "Διεθνούς Ένωσης Φίλων της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας" κ. Γιώργος Παπαγιαννόπουλος στην ομιλία του, απευθύνθηκε στον Σεβασμιώτατο κ.Νικήτα, τονίζοντας: «αναλαμβάνετε την διαποίμανση τουλάχιστον 100 Κοινοτήτων στην Μ. Βρετανία και την Ιρλανδία, τα Ελληνικά και Κατηχητικά σχολεία, ποίμνιο που αριθμεί μισό εκατομμύριο ψυχές, ως πνευματικός Πατέρας και Ηγέτης τους".

"Θα βρισκόμαστε όλοι στο πλευρό σας, με κοινούς στόχους και δράσεις ώστε να αναπτύξουμε τον Ελληνισμό και την Ομογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Ελληνισμό των γραμμάτων και των τεχνών, να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας την ελληνική παιδεία και το θρησκευτικό μας φρόνημα. Για όσους από εμάς κατοικούμε στο Λονδίνο η και στο Λονδίνο, η πόλη αυτή είναι ελληνικότερη από ποτέ. Θα έλεγα μάλιστα ότι όλοι μας αλλά και η πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσουμε το Λονδίνο ως την τρίτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό ελληνική πόλη" - συμπλήρωσε ο κ. Παπαγιανόπουλος.

Επίσης ο Ιδρυτικός Πρόεδρος τόνισε: "Εμείς σαν «Διεθνής Ένωση φίλων Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας» ξεκινάμε μια προσπάθεια να συνεργασθούμε με πρωτοβουλίες, οργανωμένους φορείς και προσωπικότητες με τεράστιο ανθρωπιστικό έργο, όπως η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη που γίνεται το πρώτο επίτιμο μέλος".

Η Πρέσβης Καλής Θέλησεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, αποδεχόμενη την πρόσκληση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στον χαιρετισμό μεταξύ άλλων ανέφερε: "Αισθάνομαι πως αυτή είναι μια πραγματικά ευλογημένη στιγμή όπου ο ανθρωπισμός και η Ορθοδοξία ενώνουν ξανά τους απανταχού Έλληνες, δημιουργώντας μια νέα γέφυρα προσφοράς και αγάπης, αυτή τη φορά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Μεγάλη Βρετανία".

"Θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα για την πρόσκλησή του να συμμετέχω σε αυτό το θεάρεστο έργο. Με ταπεινότητα και βαθύτατο σεβασμό αποδέχτηκα αυτή την πρόταση και βρίσκομαι σήμερα εδώ γεμάτη συγκίνηση, χαρά κι ελπίδα. Η ίδρυση της «Διεθνούς Ένωσης Φίλων Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας» είναι μια θεάρεστη πρωτοβουλία αλληλεγγύης και αγάπης προς τον συνάνθρωπο" - υπογράμμισε κλείνοντας η κα Βαρδινογιάννη.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, επεσήμανε: «συγχαίρω όσους είχαν την πρωτοβουλία για αυτήν την σημαντική δραστηριοποίηση και θέτω τις δυνάμεις της ομογένειας που συντονίζονται από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού στη διάθεση όσων έχουν ενταχθεί στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας. Για εμάς σηματοδοτεί την συνέχιση της καρποφόρου συνεργασίας της ομογένειας με την Εκκλησία.»

"Οι Ελληνες σε όποιο μέρος κι αν δημιουργήσουν παροικία, ξεκινούν από την οικοδόμηση Ορθόδοξου Ναού και ακολουθεί το Ελληνικό σχολείο, Ελληνική Κοινότητα, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο και η Ελληνική Εφημερίδα" - συμπλήρωσε ο κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Υπουργός Κοιν. Ασφαλίσεων κ. Π. Μηταράκης, ο Δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης κ. Γ. Κωνσταντέλος, η πρέσβυς της Μ. Βρετανίας κ. Kate Smith, ο Πρωτ. Θωμάς Συνοδινός, ο Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Σούλης Κωνσταντόπουλος ,ο David και η Angie Andrews, η κα Ειρήνη Νταϊφά, ο χρηματιστής κ. Ζαχαρίας Πορταλάκης, ο κ. Σταύρος Κωνσταντάς Δ/νων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής ,οι επιχειρηματίες κα Έλια Πορταλάκη & κα Μαρίνα Γιαβρόγλου, η κα Μαρία Παπαγιαννοπούλου με επιχειρηματικές δραστηριότητες στο Λονδίνο, ο δικηγόρος και νομικός σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου κ. Σάκης Κεχαγιόγλου, ο επιχειρηματίας κ. Φώτης Φωτόπουλος με την σύζυγό του, ο Λιβανέζος επιχειρηματίας Georges Samaha, o ομογενής επιχειρηματίας από το Σικάγο κ. George Stathopoulos, δικηγόρος κ. Γιώργος Ηλιόπουλος, ο κ. Φίλιππος Κάσσος partner της KPMG, το ζεύγος Κώστας και Μαίρη Κουφού επιχειρηματίες από την Ρόδο και πολλοί άλλοι.

Να αναφερθεί ότι την εκδήλωση παρουσίασε η γνωστή δημοσιογράφος κα Ειρήνη Νικολοπούλου.

Τους προσκεκλημένους υποδέχθηκε και ξενάγησε ο Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου, κ.Γιώργος Κακαβάς , λέγοντας: «Βρισκόμαστε στο ωραιότερο νεοκλασικό της Αθήνας, άλλοτε οικία του Ερρίκου Σλήμαν και έργο του περιώνυμου Ερνέστου Τσίλλερ.

Ο κ. Κακαβάς ευχήθηκε την ευόδωση των ευγενών δράσεων της Ένωσης, στο πλαίσιο του θεόπνευστου Πνευματικού και Φιλανθρωπικού έργου της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας.

ekdilosi nikitas

ekdilosi nikitas8

ekdilosinikitas1

265993

ekdilosinikitas2

ekdilosi nikitas3

ekdilosi nikitas3

266000

ekdilosi nikitas 5

aimilios nikitas kexagioglou

Εμφανίσεις: 300913
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: