Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 22/06 16:49

kritis1

Πριν λίγες ημέρες μεταδόθηκε τηλεοπτική εκπομπή του Κρήτη TV «Ορθόδοξος Λόγος», με αφορμή τα νέα συλλαλητήρια που γίναν στις 6 Ιουνίου 2018 σε διάφορες πόλεις της, ενόψει και των συζητήσεων για αποδοχή από ελληνικής πλευράς του ονόματος «Μακεδονια» ή παραγώγου του για το γειτονικό κράτος των Σκοπίων.

Στην εκπομπή συμμετείχε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, καθώς και καλεσμένοι καθηγητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι προσέγγισαν το θέμα τόσο από ιστορικής και γλωσσολογικής πλευράς, όσο και από τις αδιάβλητες ιστορικές αναφορές της ίδιας της Αγίας Γραφής για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Παράλληλα, τηλεφωνικώς επιστήμονες, όπως ο κος Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων, Αρθρογράφος, με πλείστα άρθρα για το θέμα, καθώς ο Ομότιμος Καθηγητής Θεολογίας, π. Γεώργιος Μεταλληνός, υπογράμμισαν την ελληνικότητα της Μακεδονίας με επιχειρήματα βασισμένα σε ιστορικά γεγονότα.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης με αφορμή τις πρόσφατες συζητήσεις σε διεθνές και εθνικό επίπεδο για τον όρο «Μακεδονία», τόνισε:

«Να συζητούμε, γιατί; Για το δεδομένο; Αφού είναι δεδομένο, ούτε κάν πρέπει να το συζητούμε, ούτε κάν πρέπει να λέμε είναι έτσι, ή δεν είναι έτσι. Ελλάδα είναι η Μακεδονία. Η Ελλάδα είναι Μακεδονία, η Μακεδονία είναι Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να το συζητούμε καθόλου το θέμα αυτό.»

Κλείνοντας τόνισε: «Επαναλαμβάνω και επιμένω: Η Μακεδονία είναι Ελλάδα.»

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Εκκλησία της Κρήτης με την Συνοδική Εγκύκλιό της 22ας Ιανουαρίου 2018, η οποία και αναγνώστηκε στην διάρκεια της εκπομπής, έχει ενημερώσει για τις θέσεις της υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Η εν λόγω Εγκύκλιος, η οποία και αναγνώστηκε στην διάρκεια της εκπομπής, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ὡς Κρῆτες Ἀρχιερεῖς, ἔχομε τήν εὐθύνη καί τό ἱερό χρέος ἔναντι τοῦ αἵματος τῶν Προπατόρων μας, Κρητῶν Μακεδονομάχων, νά ἀρθρώσομε λόγο καί νά διατυπώσομε ξεκάθαρη θέση γιά τό ἐξαιρετικά σημαντικό Ἐθνικό αὐτό θέμα.

Συγκεκριμένα, ὑπενθυμίζομε, σύμφωνα μέ τά ἐπίσημα στοιχεῖα τοῦ Γενικοῦ Ἐπιτελείου Στρατοῦ ὅτι ὁ μισός ἐκ τοῦ συνολικοῦ ἀριθμοῦ τῶν Μακεδονομάχων ἦταν Κρῆτες. Εἰδικότερα, ὁ ἀριθμός τῶν Κρητῶν Μακεδονομάχων (1903-1908), ἀνῆλθε σέ 3.015 (2.976 ἄνδρες καί 39 ὁπλαρχηγούς), ἀπό δέ τούς τρεῖς μεγάλους ὁπλαρχηγούς, οἱ δύο ἦταν Κρῆτες.

Ἡ Ἱερά Σύνοδος διατυπώνει ρητῶς καί εὐθέως, σεβόμενη τήν Ἱστορία, τήν Ἐθνική μας Ταυτότητα καί τό αἷμα τῶν Προπατόρων μας, ὅτι ἡ Μακεδονία εἶναι μία, Ἑλληνική καί ἀδιαπραγμάτευτη!

Ὁποιοσδήποτε γεωγραφικός προσδιορισμός δέν μπορεῖ νά γίνει ἀποδεκτός, μέ τό ὄνομα αὐτό ἤ παράγωγό του. Ἔχομε ὅλοι εὐθύνη ἔναντι τῆς Ἱστορίας καί τοῦ Ἔθνους μας.»

Εμφανίσεις: 301500
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: