Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυκας. 10/09 07:27

agiasmos elpidoforos

Του Θεόδωρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Αναφορές στην Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας που μετατράπηκαν σε μουσουλμανικά τεμένη από την Τουρκική ηγεσία, την πολεμοχαρή τακτική της στο Αιγαίο, αλλά και την διαβεβαίωση ότι είναι στο πλευρό των ιερέων για το συνταξιοδοτικό τους πρόγραμμα έκανε στην εισηγητική του ομιλία στην Κληρικολαϊκή ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Μιλώντας για την οδύνη που αισθάνθηκαν οι εν Φαναρίω και Κωνσταντινουπόλει υπογράμμισε πως «τα μάτια τους είναι δακρυσμένα και οι καρδιές τους γεμάτες πόνο από την απροκάλυπτη και επιθετική καταδίωξη αυτής της πολιτιστικής υπεξαίρεση. Είναι ήρωες της Πίστεως, ζωντανοί μάρτυρες της αλήθειας της Ορθοδοξίας διά μέσου των αιώνων».

Συμπλήρωσε λέγοντας πως «και δεν είναι μόνο αυτές οι συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά όλοι οι αδελφοί μας είτε στην Ελλάδα, είστε στην Κύπρο είτε στην Πόλη ανησυχούν βαθιά για την πολεμοχαρή επιχείρηση που συμβαίνει στο Αιγαίο. Τους διαβεβαίωσα όλους για προσευχές και την υπεράσπιση τους εκ μέρους μας και εκ μέρους της ειρήνης, του αμοιβαίου σεβασμού και του δικαίου του νόμου».

Για το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα των ιερέων υπογράμμισε πως «όταν ήλθα σε τούτη την Επαρχία ως Αρχιεπίσκοπος σας και πληροφορήθηκα στην σκληρή αλήθεια πως το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα είχε θαφτεί επί χρόνια, άρχισα αμέσως να αναζητώ λύσεις» και τόνισε πως «ως Αρχιεπίσκοπος σας δεν θα εγκαταλείψω τον κλήρο. Είμαι στο πλευρό των ιερέων μου και θα κάνω τα πάντα» ενώ εξήγγειλε δημιουργία επιτροπής συγκέντρωσης χρημάτων.

Η 45η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής ξεκίνησε τις εργασίες της εξ' αποστάσεως μέσω Τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού το μεσημέρι της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου, με εμπνευσμένο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος χαιρέτησε από το Φανάρι την ιερή ομήγυρη της Εκκλησιαστικής του Επαρχίας στην Αμερική.

Υπογραμμίζεται ότι πρόκειται για μία από την πλέον πολυπληθέστερες Κληρικολαϊκές στην ιστορία της Αρχιεπισκοπής από απόψεως συμμετοχής συνέδρων από όλη την επικράτεια της Αρχιεπισκοπής ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθότι ο αριθμός των συνέδρων υπερέβη του 1,200.

Η Κληρικολαϊκή είχε αποφασισθεί και ορισθεί να γινόταν στην πόλη Κλήβελαντ του Οχάιο που ανήκει στην Μητρόπολη Πίτσμπουργκ με Μητροπολίτη τον Σάββα ο οποίος είχε προχωρήσει τις προετοιμασίες, πλην όμως ακυρώθηκε για την προστασία και ασφάλεια των συνέδρων από τον κορωνοϊό.

Στο μήνυμα του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέφερε ανάμεσα στα άλλα και τα εξής: «Ευδοκία Θεού, του Δοτήρος παντός αγαθού, προαγματοποιείται, αυτήν την φοράν διαδικτυακώς, λόγω των δυσκόλων περιστάσεων τας οποίας συνεχίζει να δημιουργή η πανδημία του νέου κορωνοιού Covid-19, η 45η Κληρικολαική Συνέλευσις της μεγάλης Επαρχίας, της ενιαίας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής του καθ' ημάς Οικουμενικού Θρόνου. Απευθύνοντες τον έπαινον της Μητρός Εκκλησίας και την Πατριαρχικήν ημών ευλογίαν προς πάντας υμάς, συγχαίρομεν υμίν διά την συνέχισιν της ωραίας αυτής παραδόσεως, η οποία, ήδη επί πολλάς δεκαετίας, ενισχύει την καλήν μαρτυρίαν της Εκκλησίας ενώπιον των απαιτήσεων και προκλήσεων των καιρών, εξασφαλίζουσα την ευρείαν συμμετοχήν του λαού του Θεού εις τα εκκλησιαστικά πράγματα, την ανταλλαγήν απόψεων εν πνεύματι αγάπης και ομονοίας και την λήψιν λυσιτελών διά την αποστολήν της Εκκλησίας αποφάσεων».

Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης είπε πως «το ζητούμενον είναι χριστιανική μαρτυρία και δράσις εν τω κόσμω, μετοχή όχι αποχή, πράξις όχι μόνον θεωρία, πρόσληψις όχι απόρριψις, διάλογος όχι άγονος αντίλογος.

Τοιαύτην καλήν και επίκαιρον μαρτυρίαν συντόνου μερίμνης διά τα εκκλησιαστικά πράγματα εδώκατε, Ιερώτατε Αρχιεπίσκοπε Αμερικής κ. Ελπιδοφόρε, κατά το διαρρεύσαν πρώτον έτος της ποιμαντορίας σας εις τον Νέον Κόσμον. Επαινούμεν τας αόκνους προσπαθείας σας διά την αποπεράτωσιν του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου εις το «Σημείον Μηδέν», ώστε να καταστή δυνατή η τέλεσις των θυρανοιξίων του εντός του προσεχούς έτους. Επικροτούμεν, επίσης, τας πρωτοβουλίας σας διά την εξυγίανσιν του Ταμείου Συνταξιοδοτήσεως Κληρικών και λαικών υπαλλήλων της Αρχιεπισκοπής. Σημαντικόν έργον επιτελείτε και διά την ανασυγκρότησιν της εν Βοστώνη Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, διά την αποτελεσματικήν αντιμετώπισιν των ανακυψάντων οικονομικών προβλημάτων και ακαδημαικών προκλήσεων εις την λειτουργίαν του ιστορικού αυτού ακαδημαικού καθιδρύματος».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ξεκίνησε την εισηγητική του ομιλία λέγοντας πως «μόλις έχοντας επιστρέψει από το σεπτό Κέντρο της Πίστης μας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διαβεβαιώνω όλους σας και τον καθένα χωριστά για την αγάπη του Παναγιοτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη για την Εκκλησία μας στην Αμερική. Πέρασα τις ημέρες μου εκεί στην παρουσία του Πνευματικού μας Πατέρα και στην αγάπη του Πατριάρχη μας. Τα ευγενικά και φιλόφρονα λόγια του και το παράδειγμα της πνευματικής του γενναιότητας γέμισαν την ψυχή μου με πίστη, ελπίδα και πάνω από όλα με αγάπη».

Σε άλλο σημείο είπε « καθώς ξεκινούμε την πρώτη μου Κληρικολαϊκή Συνέλευση μαζί – έστω και κάτω από αυτές τις έκτακτες περιστάσεις – θέλω να γνωρίζετε πόσο υπερήφανος και χαρούμενος είμαι που είμαι ο Αρχιεπίσκοπος σας».

Μίλησε για το ξεκίνημα της αποπεράτωσης του ναού του Αγίου Νικολάου και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους «Φίλους του Αγίου Νικολάου», τονίζοντας πως «συγκεντρώθηκαν και στην κυριολεξία έσωσαν την εκκλησία».

Αναφέρθηκε επίσης στη Θεολογική Σχολή «για να διορθωθούν δεκαετίες παραμέλησης...Είναι και θα είναι για κάποιο χρονικό διάστημα μία έμπονη διαδικασία ανακατάταξης, αλλά δεν έχομε άλλη επιλογή εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τη Σχολή ανοικτή και εν λειτουργία ιδιαίτερα στην εποχή του κορωνοϊού».

Μηνύματα απηύθυναν ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Τζον Κατσιματίδης, ο τσέρμαν της Κληρικολαϊκής Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος και ο δικαστής Θεόδωρος Μποζονέλλης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (ΑΓΓΛΙΚΑ)

Εμφανίσεις: 300544
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: