Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυκας. 30/05 15:16

oikoumenikos amerikis1t

Γράφει ο Θεόδωρος Καλμούκος | Εθνικός Κήρυκας


Πρωτοφανής κρίση ξέσπασε μεταξύ οικουμενικού Πατριαρχείου και Αρχιεπισκοπής Αμερικής καθώς ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος αρνήθηκε να παραιτηθεί στην έκκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Συγκεκριμένα ο Πατριάρχης ζήτησε επίσημα την παραίτηση του πριν λίγη ώρα εν Συνόδω, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος είπε όχι.

Τόνισε ότι θέλει να συνεχίσει για να λύσει τα προβλήματα της Αρχιεπισκοπής. Υπογραμμίζεται ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει αυτή τη στιγμή τις εξελίξεις, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να βάλει ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος σε περιπέτειες την Αρχιεπισκοπή και την Ομογένεια της Αμερικής, εάν δεν προλάβει το Πατριαρχείο.

Υπήρξε κατ' ιδίαν συνάντηση Πατριάρχη –Αρχιεπισκόπου πριν από τη Σύνοδο κατά την οποία ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος του είπε ότι πρέπει να αρχίσει να σκέπτεται την παραίτηση του.

Ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε λέγοντας ότι θέλει να παραμείνει για να λύσει ο ίδιος τα προβλήματα.

Ο Πατριάρχης έθεσε το θέμα στη Σύνοδο επίσημα καλώντας τους αρχιερείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Αναφορικά με τα λεχθέντα κατά την αποφοίτηση της Θεολογικής Σχολής περί «αυτοκεφαλίας», ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε ότι δεν άκουσε τι ελέχθη διότι δεν λειτουργούσαν καλά τα μικρόφωνα.

Επίσης στην Σύνοδο διαβάστηκε η έκθεση της Price waterhouse για τον Άγιο Νικόλαο επί της οποίας διεξήχθη ζωηρή συζήτηση από τους συνοδικούς, οι οποίοι επισήμαναν αντιφάσεις σ' αυτή. Ερωτηθείς γιατί δεν συνεχίζονται οι εργασίας ανοικοδόμησης είπε ότι δεν υπάρχουν χρήματα.

Ο Πατριάρχης πήρε το λόγο και τόνισε ότι οι άνθρωποι δεν δίνουν χρήματα διότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους.

Εν τω μεταξύ πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι υπάρχουν κάποιοι ιεράρχες από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, οι οποίοι συμβουλεύουν τον Αρχιεπίσκοπο να μην παραδώσει την παραίτηση του, διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε και τη δική τους αποχώρηση.

Σε περίπτωση που επιμείνει ο Αρχιεπίσκοπος να μην υπακούσει στο κέλευσμα του Οικουμενικού Πατριάρχη και της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, η μόνη επιλογή που απομένει πλέον είναι να γίνει εκλογή να του δοθεί μία άλλη Μητρόπολη από το Συνταγμάτιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στη συνέχεια να προχωρήσει η Σύνοδος σε εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

Τονίζεται ότι ο Πατριάρχης και η Σύνοδος έφτασαν στο σημερινό σημείο εκζήτησης της παραίτησης του Αρχιεπισκόπου κ. Δημήτριου, βλέποντας την επί πολλούς μήνες ολοκληρωτική φθίση που μαστίζει την Αρχιεπισκοπή Αμερικής μέχρις σημείου να υποθηκεύσει τα κτίρια των γραφείων της στο Μανχάταν προκειμένου να λάβει τραπεζικό δάνειο, προφανώς από την τράπεζα Alma Bank, όπως είχε αποκαλύψει ο «Εθνικός Κήρυκας», για να πληρώσει τα χρέη της.

Υπενθυμίζεται πως η ανοικοδόμηση του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν του Μανχάταν έχει σταματήσει πριν από έξι μήνες, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί εάν και πότε θα ξαναρχίσουν οι εργασίες οικοδομής.

Εμφανίσεις: 307401
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: