Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυκας. 05/02 08:42

dinner met dimetrios

Του Θεόδωρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος διέκοψε αιφνιδίως την παραμονή του στο Συνέδριο της Ηγεσίας των 100 το απόγευμα της Παρασκευής 2 Φεβρουαρίου στο Μαϊάμι της Φλόριδας και αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη χωρίς να δοθεί ούτε από τον ίδιον, αλλά ούτε και από άλλον εκπρόσωπο του κάποια εξήγηση.

Το γεγονός αυτό έδωσε αφορμή για πολλά και διάφορα σχόλια και υποψίες.

Το πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί προέβλεπε ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα παρέμενε μέχρι τέλους του Συνεδρίου, ενώ είχε προγραμματιστεί να προΐστατο της Θείας Λειτουργίας την Κυριακή στο Ναό της Αγίας Σοφίας του Μαϊάμι.

Τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής και η ανοικοδόμηση του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης ήταν τα θέματα τα οποία κυριάρχησαν στη διάρκεια του 27ου Συνεδρίου της Οργάνωσης της Ηγεσίας των 100.

Το Συνέδριο συνήλθε στο πολυτελές ξενοδοχείο The Ritz-Carlton Key Biscayne, στην πόλη Μαϊάμι της Φλόριδας από την Πέμπτη 1η μέχρι την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018.

Το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη της Πέμπτης 1 Φεβρουαρίου ήταν ανοικτή συζήτηση με ερωτήσεις και απαντήσεις για τα θέματα που αφορούν την Αρχιεπισκοπή και ιδιαίτερα τα οικονομικά.

Ο κ. Γεώργιος Τσαντίκος πρόεδρος της Ηγεσίας των 100 και αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και ο κ. Λάζαρος Κίρκος, λογιστής από το Ντιτρόιτ πρόεδρος της Επιτροπής των Οικονομικών της Αρχιεπισκοπής διηύθυναν τη συζήτηση και οι οποίοι ανάμεσα στα άλλα είπαν ότι παρά το γεγονός ότι πέρασαν πολύ δύσκολες στιγμές, τα πράγματα γίνονται αρκετά καλύτερα.

Και αφού αναφέρθηκαν στη σωρεία των προβλημάτων τα οποία ανακάλυψαν, όπως είπαν, πρόσφατα στη συνέχεια μίλησαν για βελτιώσεις που έγιναν στα εσωτερικά συστήματα ελέγχων, στις απολύσεις προσωπικού, και στην περικοπή γενικά των εξόδων.

Στη συνέχεια ελέχθη στους συνέδρους πως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η Αρχιεπισκοπή «ισοστάθμισε» έξοδα και έσοδα τον περασμένο μήνα, και πως η Αρχιεπισκοπή ήταν σε θέση ΠΛΕΟΝ να πληρώσει τους τρέχοντες λογαριασμούς της. Τόνισαν ωστόσο πως αυτό δεν αντιμετωπίζει το χρέος το οποίο ονόμασαν Legacy Debt δηλαδή κληρονομηθέν χρέος, πράγμα το οποίο δημιούργησε δυσφορία σε πολλούς συνέδρους.

Η μεγάλη αποκάλυψη όμως ήταν ότι μπόρεσαν να πετύχουν οικονομική σταθερότητα λόγω του ότι 34 κοινότητες, έναντι κάποιας έκπτωσης που τους δόθηκε, προπλήρωσαν την ετήσια οικονομική τους συνεισφορά για το έτος 2018, το περασμένο έτος 2017.

Στη συνέχεια έγινε αναφορά στον ανοικοδομούμενο ναό του Αγίου Νικολάου. Οι προαναφερθέντες αξιωματούχοι της Αρχιεπισκοπής δέχτηκαν αρκετές ερωτήσεις για τον ναό του Αγίου Νικολάου. Στις απαντήσεις που έδωσαν τόνισαν κατηγορηματικώς και με έμφαση πως ο ναός του Αγίου Νικολάου θα ολοκληρωθεί.

Ωστόσο δεν είχαν πληροφορίες για το πότε θα γίνει η ολοκλήρωση του ναού και ποίο θα είναι το ολικό κόστος του. Είπαν όμως ότι έχει προσληφθεί εταιρία ασφαλείας (security company) για να φυλάγει την οικοδομή για να μην την βανδαλίσουν ή επιφέρουν βλάβες σ' αυτήν.

Επίσης είπαν πως ενδεχομένως ξοδεύθηκαν $20 εκατομμύρια δολάρια προτού καν αρχίσει η ανοικοδόμηση του ναού. Απέδωσαν δε το γεγονός αυτοί ότι υπήρχαν υψηλοί δικηγορικοί λογαριασμοί και έξοδα σχετιζόμενα με τα αρχιτεκτονικά σχέδια του κ. Καλατράβα.

Είπαν ακόμα ότι μόνο $17 εκατομμύρια ξοδεύθηκαν για την ανοικοδόμηση αυτή καθ' εαυτή και πως αυτή τη στιγμή η Αρχιεπισκοπή οφείλει στην οικοδομική εταιρία το ποσό των $7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οταν όμως ρωτήθηκε ο κ. Γεώργιος Τσαντίκος για το τι προβλέπει το συμβόλαιο και εάν υπήρχε κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος του ακινήτου, εμφανίσθηκε ότι δεν γνώριζε λεπτομέρειες του συμβολαίου, πράγμα το οποίο κίνησε την περιέργεια πολλών συνέδρων και σχολιάσθηκε κατόπιν ποικιλοτρόπως διότι ο κ. Τσαντίκος πέρα από το είναι πρόεδρος της Ηγεσίας των 100, αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, είναι επίσης και μέλος της Νομικής Επιτροπής.

Μόνο δύο παρευρέθηκαν από τους Μητροπολίτες, ο Ντιτρόιτ κ. Νικόλαος και ο Πίτσμπουργκ κ. Σάββας. Απών ήταν ο Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος αν και το Μαϊάμι όπου έγινε το Συνέδριο ανήκει στην δικαιοδοσία της Μητρόπολης του.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου γινόταν κατ' ιδίαν συζητήσεις ανάμεσα στους συνέδρους για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την αδυναμία του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Αμερικής.

Επίσης αρνητική εντύπωση έχει προκαλέσει στα μέλη της Ηγεσίας των 100 η στάση των Μητροπολιτών οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν γνώριζαν τίποτε για την οικονομική πτώχευση που είχε οδηγηθεί η Αρχιεπισκοπή.

Στο Συνέδριο αυτό παρευρέθηκαν περί τους 320 ομογενείς σύμφωνα με τον κατάλογο που κατάρτισε η διεύθυνση αυτού του Οργανισμού.

Εμφανίσεις: 302426
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: