Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυκας. 15/08 10:27

somervil

Του Θεοδώρου Καλμούκου


ΒΟΣΤΩΝΗ.- Όλες οι γενιές των Ελληνορθόδοξων από τη μείζονα περιοχή της Βοστώνης και των προαστίων της, συνάχθηκαν το εσπέρας της Δευτέρας στον εορτάζοντα ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Σόμερβιλ της Μασαχουσέτης κι άναψαν το αγιοκέρι της πίστης και της ευλάβειας τους στην Παναγία για την γιορτή της Κοίμησης της.

Της Ακολουθίας του Εσπερινού προέστη ο πρωτοπρεσβύτερος Αστέριος Γεροστέγιος, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Κέμπριτζ, ο οποίος υπήρξε συμφοιτητής του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στη διάρκεια των μεταπτυχιακών τους σπουδών.

Συμμετείχαν οι ιερείς, π. Κωνσταντίνος Μανέτας, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Κοιμήσεως του Σόμερβιλ, π. Βασίλειος Μπέμπης προϊστάμενος της κοινότητας Αγίου Νεκταρίου του Ρόσλιντεϊλ, π. Δημήτριος Τόνιας, προϊστάμενος του Καθεδρικού ναού Βοστώνης, π. Γεώργιος Παπαδημητρίου συνταξιούχος από τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού και ο π. Ααρών Γουώλκερ εφημέριος στην κοινότητα του Αγίου Αθανασίου του Άρλινγκτον.

Ο π. Κωνσταντίνος Μανέτας, στο κήρυγμα του αναφέρθηκε εκτενώς στα γεγονότα της Κοίμησης της Θεοτόκου όπως έχουν διασωθεί δια μέσου των αιώνων από την Παράδοση της Εκκλησίας και έχουν τύχει υμνολογικής περιγραφής από την ιερή υμνολογία και τα Πατερικά κείμενα.

Ο π. Κωνσταντίνος μιλώντας για την «μετάσταση» της Παναγίας στους ουρανούς, είπε ότι «η Σκηνή του Ζώντος Θεού δεν ήταν δυνατόν να παραμείνει μέσα στον τάφο» και συμπλήρωσε πως «έγινε σύνεδρος του Υιού και Θεού της».

Τόνισε πως η Παναγία «δεν παύει ποτέ να μεσιτεύει στον Υιό της για εμάς», ενώ προέτρεψε το πυκνό εκκλησίασμα «ας την παρακαλέσουμε για την πατρίδα μας».

Ο π. Κωνσταντίνος Μανέτας, καταγόμενος από την Αθήνα, γιός στρατηγού και ο οποίος ήταν στην Ελλάδα επί 35 χρόνια οδοντίατρος με ειδίκευση στην Παιδοδοντιατρική

Χειροτονήθηκε στα 56 του χρόνια ιερεύς και ήταν η πρώτη χειροτονία που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Στην Αμερική ήλθε για χάρη της κόρης του της Ελένης, η οποία είναι κορυφαία επιστήμων ιατρός – παιδοψυχίατρος στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και βοηθός διευθύντρια πρακτικής εξάσκησης στο πανεπιστήμιο του Harvard.

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου κ. Ευάγγελος Κεχρής είπε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «είναι μία μεγάλη μέρα για την κοινότητας μας διότι γιορτάζομε με ευλάβεια και ταπείνωση τη μεγάλη γιορτή της κοιμήσεως της Θεοτόκου και καθώς βλέπετε ήλθαν πολλοί προσκυνητές από παντού για να τιμήσουμε όλοι μαζί της Παναγία».

Είπε επίσης ότι «γενικά η κοινότητα μας πηγαίνει καλά, με την πνευματική ηγεσία του π. Κωνσταντίνου Μανέτα και την σκληρή εργασία του κοινοτικού συμβουλίου, της Φιλοπτώχου και όλων των διακονιών της εκκλησίας μας.

Το Ελληνικό μας σχολείο πηγαίνει καλά, στόχος μας είναι και το Κατηχητικό μας σχολείο να πάει καλλίτερα.

Γιορτάσαμε τον Νοέμβριο την εκατοστή επέτειο από την ίδρυση της κοινότητας, κι ήταν μία λαμπρή γιορτή όπως ταιριάζει σ' αυτή την ιστορική κοινότητα».

Η κοινότητα δύο φορές το μήνα προσφέρει δωρεάν ποιοτικό φαγητό σε όλους αδιακρίτως που έχουν ανάγκη.

Ο κ. Κεχρής είπε, «μαγειρεύομε εδώ και έρχονται οι άνθρωποι οι οποίοι δεν αποζητούν μόνο ένα πιάτο φαγητό, αλλά και συντροφιά και έρχονται 65 με 70 άτομα. Εχομε και λεωφορεία που τους φέρνουν και τους πηγαίνουν στα σπίτια ή στα καταλύματα τους».

Η κυρία Μαρία Μπινέρη μέλος του συμβουλίου είναι στην κοινότητα από το 1969 όταν ήλθε με τους γονείς και τα αδέλφια της από την Κρήτη. Είπε πως «αγαπώ πολύ την κοινότητα, μένω μιάμιση ώρα μακριά, κοντά στο Κέιπ και αν και υπάρχουν άλλες εκκλησίες πιο κοντά στο σπίτι μου έρχομαι με την οικογένεια μου εδώ».

Όταν την ρωτήσαμε γιατί κάνετε κάτι τέτοιο, απάντησε, πως «το 1969 που ήλθαμε από την Κρήτη οι άνθρωποι αυτής της κοινότητας άνοιξαν τις αγκαλιές τους, μας έδωσαν τα πρώτα μας ρούχα, τα πρώτα μας έπιπλα, την πρώτη μας τηλεόραση κι αυτό δεν ξεχνιέται ποτέ».

somervil1

Εμφανίσεις: 302197
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: