Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυκας. 15/05 23:04

agioi pantes1

Του απεσταλμένου μας Θεοδώρου Καλμούκου

Με αρχιερατική Θεία Λειτουργία και δωρεάν γεύμα για ολόκληρο το εκκλησίασμα ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την εκατοστή επέτειο της κοινότητας των Αγίων Πάντων στην πόλη Γουίρτον της Δυτικής Βιρτζίνια.

Της Λειτουργίας προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος, με συλλειτουργούς τον Μητροπολίτη Πίτσμπουργκ κ. Σάββα στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία του οποίου ανήκει η κοινότητα των Αγίων Πάντων, τον ιερατικό της προϊστάμενο π. Φώτιο Μιλανέσε, τον πρωτοπρεσβύτερο Αλέξανδρο Καρλούτσο, τον π. Νικόλαο Χαλκιά, ιερατικό προϊστάμενο της γειτονικής κοινότητας της Αγίας Τριάδος στο Στούπενβιλ του Οχάιο, τον Αρχιδιάκονο Παντελεήμονα Παπαδόπουλο και τον Διάκονο Ελευθέριο Κωνσταντίν.

Ο ναός των Αγίων Πάντων, ο οποίος είναι περικαλλής έξωθεν και έσωθεν με την επιγραφή του στην είσοδο γραμμένη στην ελληνική γλώσσα «Οι Αγιοι Πάντες», ήταν κατάμεστος από πιστούς κατά τη Θεία Λειτουργία, ενώ δεκάδες είχαν προσέλθει στο ναό από την Ακολουθία του Ορθρου παρά το γεγονός ότι αποβραδίς το Σάββατο ήταν το επίσημο δείπνο και ο χορός.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος επέδωσε ως δώρο στην κοινότητα για την επέτειο της εκατονταετηρίδας έναν ασημένιο σταυρό ευλογίας τον οποίον παρέλαβε ο π. Φώτιος Μιλανέσε. Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος επέδωσε στον κ. Μάικλ Ψαρό, επιχειρηματία και φιλάνθρωπο, βλάστημα της κοινότητας των Αγίων Πάντων, ένα ιερό ενθύμιο, συγκεκριμένα το εικόνισμα του Χριστού σε ειδική κατασκευή, για το γραφείο του κ. Ψαρού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος επέδωσε ιερό ενθύμιο στον Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Μάικλ Ψαρό, μικρό εικόνισμα του Χριστού για το γραφείο του.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ψαρός ανήκει στη νέα γενιά των ανθρώπων που έχουν στελεχώσει την Εκτελεστική Επιτροπή του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κατέχων τη θέση του ταμία, μαζί με τον κ. Γεώργιο Τσαντίκο, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος σε αντικατάσταση του αειμνήστου Μάικλ Τζαχάρη.

Ο κ. Ψαρός δήλωσε στον «Ε.Κ.» πως «διακατέχομαι από αισθήματα μεγάλης συγκίνησης, ειλικρινά έχω μείνει άφωνος.

Γίνομαι 50 ετών την επόμενη εβδομάδα και δεν ήλπιζα ποτέ ότι θα έβλεπα αρχιερατική λειτουργία στο Γουίρτον στη διάρκεια της ζωής μου. Θαυμάσια και ιερή ημέρα, ιστορική».

Τους ύμνους του Ορθρου έψαλε χορός ιεροψαλτών και της λειτουργίας η χορωδία υπό τη διεύθυνση της πρεσβυτέρας Σύνθιας Μιλανέσε, ενώ δεκάδες πιστοί όλων των ηλικιών προσήλθαν και κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων.

Επισημαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των Ακολουθιών τελέστηκε στην ελληνική γλώσσα τόσο τα λειτουργικά μέλη όσο και τα ψαλτικά. Οπως πληροφορήθηκε ο «Ε.Κ.», υπάρχουν στην κοινότητα μέλη τα οποία είναι τρίτης και τέταρτης γενιάς.

Ο Αρχιεπίσκοπος στο κήρυγμά του, αναφερόμενος στην εκατοστή επέτειο, μίλησε με λόγια φιλόφρονα για την κοινότητα και τόνισε πως «είμαστε ευγνώμονες στον Θεό ο Οποίος μας δίνει τα πάντα».

Επισήμανε ότι ήταν και η γιορτή της Μητέρας και ότι «η Παναγία είναι η Μητέρα των μητέρων», ευχηθείς «χρόνια πολλά και γεμάτα υγεία σε όλες τις μητέρες», ενώ μνημόνευσε «τις μητέρες της εκατονταετηρίδας των Αγίων Πάντων».

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην παρουσία του «Εθνικού Κήρυκα» στις εκδηλώσεις της κοινότητας.

agioi pantes2

Εμφανίσεις: 302602
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: