Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυκας. 29/01 18:23

eelinika grammata

Του Χριστόδουλου Αθανασάτου | Εθνικός Κήρυκας


Την ελπίδα ότι η δύσκολη μάχη για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας στην Ομογένεια θα συνεχιστεί και θα κερδηθεί εξέφρασαν εκπαιδευτικοί και προσκεκλημένοι στην εκδήλωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για τα Ελληνικά Γράμματα, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος, στο Μανχάταν.

«Να μιλάτε στα παιδιά σας ελληνικά και στο σπίτι», ήταν η παρακίνηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, ο οποίος παρέδωσε τα πτυχία στους 74 επιτυχόντες μαθητές των εξετάσεων Ελληνομάθειας.

Στις εξετάσεις του Γραφείου Παιδείας Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας έλαβαν μέρος συνολικά 453 μαθητές, με την Διευθύντρια του φορέα, Μαρία Μακεδών, να επισημαίνει πως μεταξύ των επιτυχόντων ήταν και μαθητές από πολιτείες όπως το Μιζούρι και η Βιρτζίνια.

Στον κατάμεστο Ναό του Καθεδρικού παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, ο γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βασίλειος Φιλίππου, ο πρόξενος Εμμανουήλ Κουμπαράκης, ο επίσκοπος Ζήλων, Σεβαστιανός και ο ηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, π. Ιερόθεος Ζαχαρής.

eelinika grammata1

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Νέας Υόρκης, Δρ. Γεώργιος Λιακέας.

«Να μιλούν Ελληνικά όπου μπορούν»

Τον λόγο πήρε πρώτος ο ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ιερού Ναού, π. Ιωάννης Βλάχος, ο οποίος εξήρε την προσπάθεια της Αρχιεπισκοπής και των εκπαιδευτικών για τη μετάδοση των αξιών της ελληνικής Παιδείας.

Κατόπιν, η κ. Μακεδών τόνισε ότι «η εκδήλωση αυτή είναι αφιερωμένη στους μαθητές», υπενθυμίζοντας ότι οι εξετάσεις Ελληνομάθειας διεξάγονται με επιτυχία επί 45 συναπτά έτη.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε κοντά μας νέα παιδιά σήμερα. Συγχαίρω τους μαθητές και τις μαθήτριες και τους παρακινώ να συνεχίσουν να μιλούν τα Ελληνικά όπου μπορούν», τόνισε.

Ο Διευθυντής του Ημερησίου Σχολείου Αγίου Νικολάου Αστόριας, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, στάθηκε στις προσπάθειες για καθιέρωση της διδασκαλίας των Ελληνικών, ενώ συνεχάρη μαθητές και καθηγητές για την επιμονή τους.

Κατόπιν, τον λόγο πήρε ο γενικός πρόξενος, Κωνσταντίνος Κούτρας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της γιορτής των Τριών Ιεραρχών.

«Αυτή η ημέρα ανήκει στα παιδιά μας. Η γιορτή αυτή δεν έχει να κάνει με πολεμικές νίκες, όπως πολλές επέτειοι της Ιστορίας μας, αλλά με τη διάδοση του Οικουμενικού Πνεύματος και του πανανθρώπινου μηνύματος της χριστιανικής πίστης».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Φιλίππου, που είπε πως η γιορτή μεταφέρει «σημαντικά και επίκαιρα μηνύματα».

«Η γλώσσα είναι η ταυτότητά μας»

Ο κεντρικός ομιλητής, Δρ. Γεώργιος Λιακέας, πέρασε το μήνυμά του αρχικά μέσα από την προσωπική ιστορία του. Αναφέρθηκε στις συνθήκες υπό τις οποίες μεγάλωσε, με τον πατέρα του να μιλάει ελληνικά στο σπίτι, αλλά και την ξεχωριστή επικοινωνία με την γιαγιά του, που αντιμετώπιζε προβλήματα ακοής.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι η περίπτωσή του είχε συντελεστή δυσκολίας, αφού ο πατέρας του δεν μπορούσε να ταξιδέψει στην Ελλάδα λόγω προβλήματος υγείας.

«Οχι, δεν μου άρεσε που εγώ πήγαινα στο ελληνικό σχολείο ενώ οι Αμερικανοί φίλοι μου έπαιζαν μπέιζμπολ. Ούτε στις κόρες μου αρέσει. Ομως, όταν πηγαίνουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι και μιλούν με συγγενείς και φίλους, καταλαβαίνουν την αξία της», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λιακέας, για να διευκρινίσει στην συνέχεια ότι η ελληνική γλώσσα δεν χρησιμεύει μόνο εκεί. «Η ελληνική γλώσσα υπάρχει παντού. Στην Ιατρική, πολλοί όροι προέρχονται από την ελληνική γλώσσα».

Κλείνοντας, ο Δρ. Λιακέας, παρακίνησε τους μαθητές να διατηρήσουν την παράδοση, μέσω της γλώσσας.

«Εάν χάσεις τη γλώσσα, χάνεις την ταυτότητά σου. Είμαστε υπεύθυνοι να διατηρήσουμε την παράδοση», κατέληξε ο Ελληνοαμερικανός γιατρός.

eelinika grammata2

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο οποίος έδωσε βάση στην οικουμενικότητα της ελληνικής γλώσσας, τονίζοντας την χρησιμότητά της.

«Εάν κοιτάξουμε τα Πανεπιστήμια και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, βλέπουμε την κυριαρχία της Ελληνικής. Παντού διδάσκεται η Φιλοσοφία, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης. Τα Ελληνικά Γράμματα έπρεπε να τα γιορτάζουμε κάθε μέρα. Να μιλάτε Ελληνικά στα παιδιά σας», είπε ο κ. Δημήτριος, που έπλεξε το εγκώμιο των εκπαιδευτικών, αλλά και του Δρα Λιακέα.

Εμφανίσεις: 303076
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: