Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 03/04 10:25

Gordana BlagojevicΤο Ίδρυμα  Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Moυσικό και Συγγραφέα κα Gordana Blagojevic, η οποία υπήρξε μαθήτρια της Σχολής μας και συγκεκριμένα του Δασκάλου Κωσταντίνου Αγγελίδη, παρουσιάζει το βιβλίο, «Φωτοσκιάσεις στη Βυζαντινή Μουσική».

Η γέννηση και εξέλιξη της Βυζαντινής Μουσικής, από την εποχή της σύστασης και ακμής της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, έως την σημερινή εποχή, περνάει από πολλά στάδια και επιρροές, ενώ παράλληλα διαμορφώνεται μέσα από την λατρεία  καθώς και από την επιρροή της κοσμικής μουσικής.

Η διάδοση του είδους αυτού, είτε μέσα από την ψαλτική τέχνη, είτε μέσα από την καθημερινή κοσμική μουσική, σμίλευσε τα ακούσματα τα οποία στο πέρασμα του χρόνου δημιούργησαν και το είδος της δημώδους μουσικής η οποία στηρίχθηκε και αναπτύχθηκε σε αυτό το ύφος και το ήθος.

Οι ήχοι, οι ρυθμοί και οι τεχνικές απόδοσης της Βυζαντινής Μουσικής, ως στοιχεία άρρηκτα συνδεδεμένα με την πίστη και το δόγμα της Εκκλησίας, εδραιώθηκαν στις συνειδήσεις των ανθρώπων και μεταλαμπαδεύθηκαν από γενιά σε γενιά και κατέληξαν να θεμελιώσουν μια ολοκληρωμένη επιστημονική θεώρηση.

Όλα αυτά προσεγγίζει το βιβλίο αυτό και καλεί τον αναγνώστη να ταξιδέψει μαζί του στο πέρασμα των αιώνων, ανακαλύπτοντας την ιστορία και την εξέλιξη των φθόγγων, των ήχων και των μελών αυτής της υπερκόσμιας αντίληψης που αναδεικνύει η Βυζαντινή Μουσική.

Το όραμα και τον κάματο της πολυπράγμονος συγγραφέως και μαθήτριας της Σχολής μας, κας Gordana Βlagojevic, αγκάλιασε το Ίδρυμα Μουσικής και με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου, εκδώσαμε το βιβλίο αυτό.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η συγγραφέας είναι διδάκτωρ Εθνολογίας και Ανθρωπολογίας της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου και διδάκτωρ  Μουσικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Το Ίδρυμά μας, ως φορέας παιδείας και πολιτισμού, αισθάνεται και αυτό, ότι τοποθετεί μια μικρή αλλά σημαντική ψηφίδα, στο τεράστιο ψηφιδωτό της έρευνας και της μελέτης που γίνεται εδώ και χρόνια για την Βυζαντινή Μουσική. Πιστεύοντας  ότι με αυτή την έκδοση, συμβάλλουμε στην κατάρτιση, την γνώση και την ωφέλεια αυτών που θα συνοδοιπορήσουν μαζί μας διαβάζοντάς το.

Σύντομα θα ακολουθήσει και η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου (όταν αυτό καταστεί δυνατόν λόγω των περιοριστικών μέτρων από τον ΕΟΔΥ 

Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος 

Γεν. Διευθυντής Ιδρύματος Μουσικής Ι.Α.Α

Θεολόγος-Μουσικός

epistoli mak nakos

Εμφανίσεις: 243153
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: