Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 11/01 12:31

elliniki anexartisia1

ISBN: 978-960-353-127-2 | Μαλακό εξώφυλλο | Διαστάσεις: 14Χ21 | Αριθμός σελίδων: 272

Εκδοτικός οίκος: Δόμος

Σε όλα τα βιβλιοπωλεία και online εδώ: bit.ly/3hXktD7

Οι περισσότεροι από τους πνευματικούς ποιμένες του ορθόδοξου ελληνικού λαού βρέθηκαν να αγωνίζονται, μαζί με λαϊκούς, στον αγώνα της Ανεξαρτησίας του γένους. Και πολλοί απ' αυτούς ήταν πρωταγωνιστές στις κρίσιμες πολεμικές και πολιτικές στιγμές του Αγώνα.

Όμως, το πολιτειακό πνεύμα της Ευρώπης, που επεκράτησε μετά την Ανεξαρτησία, βρήκε το κράτος να διαφοροποιείται από την Εκκλησία, την οποία δεν αντιλαμβανόταν ως το σύνολο του πιστεύοντος λαού, αλλά ως έναν πνευματικό θεσμό που χρέος έχει να υπηρετεί τις θρησκευτικές ανάγκες του λαού. 

Αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης ήταν η προσπάθεια του κράτους να υποτάξει την εκκλησιαστική οργάνωση και διοίκηση, μια προσπάθεια που κατέληξε στην πραξικοπηματική ανακήρυξη του αυτοκέφαλου της Ελλαδικής Εκκλησίας και την υποταγή της στην κρατική διοίκηση.

Συγχρόνως όμως, δημιούργησε και σχίσμα μέσα στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ένα σχίσμα που κράτησε μέχρι το 1852, όταν το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως αναγκάστηκε να αναγνωρίσει το αυτοκέφαλο. 

Ο συγγραφέας του βιβλίου Charles Frazee (Τσαρλς Φρεζύ) εξετάζει με το ψυχρό μάτι του ερευνητή αυτήν ακριβώς την ιστορία των σχέσεων της Εκκλησίας με το αναδυόμενο ελληνικό κράτος, κατά την περίοδο από το 1821 έως το 1852, καθώς και το ρόλο που διαδραμάτισε στην εξέλιξη αυτών των σχέσεων η διπλωματία των τριών ξένων δυνάμεων (Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας) χρησιμοποιώντας γνωστές και άγνωστες αρχειακές πηγές.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1. ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΥΠΟ ΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ

2. ΤΟ ΠΡΟΑΝΑΚΡΟΥΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

3. ΤΟ ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ - 1821

4. Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ, 1822 - 1827

5. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΥΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

6. Η ΑΝΤΙΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ ΚΑΙ Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

7. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΝΟΔΟ, 1835 - 1850

8. Ο ΣΥΝΟΔΙΚΟΣ ΤΟΜΟΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

- ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ | ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ | ΠΙΝΑΚΑΣ ΟΝΟΜΑΤΩΝ

Ο συγγραφέας

Ο Charles A. Frazee γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου 1929 στο Rushville της Ιντιάνα. Έλαβε το διδακτορικό του στην Ιστορία της Ανατολικής Ευρώπης από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα το 1965 καθώς και πιστοποιητικό από το Ρωσικό και Ανατολικό Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο.

Έχει διδάξει στο Marian College, Indianapolis, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Fullerton, στην Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και στην Επισκοπική Σχολή Θεολογίας στο Claremont.

Η έρευνά του επικεντρώνεται στη θρησκευτική ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου όπου τέμνονται ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ.

Κεντρική διάθεση: Εκδόσεις Εν Πλω | Τηλ: 210 32 26 343 |

Εμφανίσεις: 177083
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: