Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 15/07 11:23

eisodiko agia sofia

Η Αγία Σοφία αποτελεί μία εν τόπω και χρόνω συμπερίληψη όλης της ιστορίας της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και ενσωματώνει στη διαδρομή της όλον τον ιστορικό βίο, ειδικά της Κωνσταντινούπολης.

Όλες οι μεγάλες και μικρές στιγμές, οι ένδοξες και οι άσημες, οι ιερές και οι επαίσχυντες, οι χαρμόσυνες και οι οδυνηρές, όλες που δομούν τον ιστορικό κορμό της Ρωμηοσύνης, είναι αναγραμμένες στον πρόλογο της Μεγάλης Εκκλησίας, άχρι καιρού συντάσσουν τη μυθιστορία της και ελέω Θεού κανοναρχούν τον επίλογό της.

Είναι μία πορεία δεκαπέντε αιώνων συνυφασμένη με τα ανθρώπινα και μυρωμένη με τα θεϊκά, ζυμωμένη με πόνους και τραγουδισμένη με χαρές, πεσμένη με πάθη και αναστημένη με έλεος, στιγματισμένη με αίμα, αποπλυμένη με δάκρυα, «δια δόξης και ατιμίας»...

Αυτή η πορεία διεμβολίζει τους χρόνους και ο απόηχός της αντηχεί και στον σημερινόν αιώνα, τον απατ-αιώνα, και εκκωφαντικά απηχεί τη βοή των μηνυμάτων της ιστορίας και των κυματισμών της.

Το βιβλίο είναι ένα βιωματικό και ιστορικό οδοιπορικό στο όλον της Αγίας Σοφίας, στα εσωτερικά και τα εξωτερικά σημαίνοντα και σημαινόμενα, στα φανερά και στα μυστικά της τέχνης της και της ομορφιάς της.

Ο συγγραφέας διατρέχει την ιστορία της, από την πρώτη θεμελίωση μέχρι τη σημερινή της κατάσταση, με αναφορές, περιγραφές, διηγήσεις συμβάντων και συμβαινομένων, σχολιασμούς άλλοτε ρεαλιστικούς και άλλοτε υπαινικτικούς, αξιολογήσεις και επισημάνσεις, ξεδιπλώνοντας τον κόσμο της Αγιασοφιάς, έναν κόσμο-σημείο της παρουσίας του ιερού, κόσμο ζώντων και κεκοιμημένων που αποτύπωσαν την παρουσία τους στους τοίχους και τα πατώματα, στους διαδρόμους και τα ανώγεια, στα ψηφιδωτά και στις τοιχογραφίες, αφήνοντας ίχνη λατρείας και προσκύνησης.

Το βιβλίο περιέχει 125 εικόνες και 17 σχεδιαγράμματα που επιτρέπουν να έχουμε μια λεπτομερή εποπτεία, κατά το δυνατόν, της περιήγησης που μας προσφέρει ο συγγραφέας. 

Περιεχόμενα

Ευλογία Οικουμενικού Πατριάρχου

Πρόλογος

Η θέση και η γενεαλογία

Κτητορικά

Οικοδόμηση

Αρχιτεκτονικά

Ανοικοδομήσεις

Ο αυλόγυρος - Το αίθριο

Ο εξωνάρθηκας

Ο εσωνάρθηκας

Εισελεύσομαι...

Από την κόγχη του ιερού στις βασιλικές πύλες. Νότιο κλίτος

Από τις βασιλικές πύλες στην κόγχη του ιερού. Βόρειο κλίτος

Από την κόγχη του ιερού στις βασιλικές πύλες. Τα μουσουλμανικά

Το κεντρικό κλίτος

Ο "νάρθηκας γυναικωνίτιδος". Το βόρειο κλίτος

Γυναικωνίτης. Το κεντρικό υπερώο. Ο τρούλος

Γυναικωνίτης. Το νότιο υπερώο

Αγνοουμένων ψηφιδωτών υπόμνησις

Δομή - Δομικά στοιχεία του κτίσματος

Ο φωτισμός - Το φως

Εξερχόμενοι...

Οι εξωτερικές όψεις του ναού

Λειτουργικά και εκκλησιολογικά (και άλλα τινά)

Ιστορικά αποκορυφώματα

Νυν και αεί...

Επίμετρο

Βιβλιογραφικές αναφορές

Ευρετήριο ονομάτων και πραγμάτων

Πίνακες εικόνων και σχεδίων

Βιογραφικό του συγγραφέα

TO EIΣΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ 

Σωφρονίου Χριστόφορος

Εκδοτικός οίκος: ΔΟΜΟΣ 

ISBN: 978-960-353-201-9 

Σκληρόδετο 

Διαστάσεις: 17Χ24 

Αριθμός σελίδων: 288

Παραγγελίες: 210 32 26 343

Εκδόσεις Δόμος

Χαριλάου Τρικούπη 6-10, Αθήνα, 211 11 98 900-1

Σε όλα τα βιβλιοπωλεία και online ΕΔΩ

eisodiko3

Εμφανίσεις: 301400
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: