Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 27/05 11:07

sxolia apokalipsi 2

Το βιβλίο αυτό αποτελεί επεξεργασμένη καταγραφή μιας ενιαίας σειράς εικοσιπέντε μαθημάτων που έγιναν από τον συγγραφέα και θεολόγο Δημήτρη Μαυρόπουλο, σε ένα άτυπο «θεολογικό εργαστήρι».

Τα μαθήματα αυτά ξεκίνησαν το 1987 στο Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν και επαναλήφθηκαν κατά καιρούς είτε στην πολιτιστική εταιρεία Άλσος Γραμμάτων και Τεχνών, είτε στην πολιτιστική εταιρεία Αίνος.

Τελευταία ανάπτυξη αυτών των μαθημάτων έγινε το 2018-2019 στον χώρο Βιβλίου και Πολιτισμού των εκδόσεων Εν Πλω, και αυτή η σειρά αποτελεί τη βάση του παρόντος βιβλίου.

Η μέθοδος προσεγγίσεως του κειμένου της Αποκάλυψης έχει έναν συγκεκριμένο στόχο:

Nα αποτελέσει ένα διαρκές μάθημα κατήχησης για ενηλίκους μέσῳ της Ιωάννειας θεολογίας.

Άλλωστε, το ίδιο το κείμενο αποτελεί μια μυσταγωγική κατήχηση για βαπτισμένους πιστούς, οι οποίοι έχουν σφραγιστεί με τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος κατά τή βάπτισή τους.

Το βιβλίο της Αποκάλυψης

Η Αποκάλυψη γράφτηκε στο τέλος του 1ου αιώνα από τον ευαγγελιστή Ιωάννη και όσα περιγράφει δεν είναι πράγματα που θα συμβούν κάποτε, είναι πράγματα που συμβαίνουν συνεχώς.

Ο διαρκής πόλεμος των εχθρών του Χριστού εναντίον Του και εναντίον της Εκκλησίας Του, συμβαίνει διαρκώς και ξεκινάει πριν την ενανθρώπηση του Κυρίου. Είναι ο πόλεμος ανάμεσα σ’ αυτά που ονομάζει ο απόστολος Παύλος «ο κόσμος τούτος» και «ο κόσμος του Θεού».

Το περιεχόμενο της Αποκάλυψης μας περιγράφει ποια είναι η διαρκής ιστορία της Εκκλησίας.

Όταν γράφεται το βιβλίο, αυτός ο τρόπος γραφής, είναι γνωστός και οικείος στους ανθρώπους. Ήδη από τον 2ο π.Χ. αιώνα έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται κείμενα που προσπαθούν να περιγράψουν γεγονότα πολύ δυνατά, ιδίως γεγονότα που έχουν άμεση σχέση με το βίωμα των ανθρώπων, αλλά και καταστάσεις μεταφυσικού περιεχομένου.

Χρησιμοποιούν το σχήμα της υπερβολής και δημιουργούν εικόνες. Οι εικόνες είναι αναγνώσιμες από τους ανθρώπους της εποχής εκείνης, τις αντιλαμβάνονται.

Ο ευχαριστιακός χαρακτήρας της Αποκάλυψης

Σημαντικό στοιχείο που χαρακτηρίζει την Αποκάλυψη, είναι ο ευχαριστιακός χαρακτήρας του περιεχομένου της. Η Αποκάλυψη περιγράφει την εμπειρία της θείας Ευχαριστίας, που είναι η ένωση, η κοινωνία με το σώμα και με το αίμα του Χριστού, κατά τη διάρκεια της οποίας ο λειτουργικός χρόνος φεύγει από την αυτονομία των παρόντων και συνδέεται με τα μέλλοντα, ως Κυριακή ημέρα.

Γιατί η Αποκάλυψη είναι ένα παρεξηγημένο βιβλίο;

Η Αποκάλυψη μας περιγράφει έναν πόλεμο, μέσα από υπερβολικές εικόνες που έχουν αποκαλυπτικό δηλαδή μυστικό χαρακτήρα (με την έννοια της μυήσεως σε κάτι άρρητο). Με μια δεύτερη όμως ανάγνωση αποτελεί ένα τρυφερό ποίημα που περιέχει χαρά, αισιοδοξία και μας εξαγγέλλει την παρουσία του Λόγου του Θεού.

Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Μαυρόπουλο

Ο Δημήτρης Μαυρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944 από μικρασιάτες γονείς.

Τέλειωσε τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μαθήτευσε παρά τους πόδας του Δημήτρη Κουτρουμπή.

Δίδαξε ως θεολόγος στη Μέση Εκπαίδευση από το 1969 μέχρι του 1989. Υπήρξε μέλος της ομάδας που εξέδιδε το περιοδικό «Σύνορο» (1964-1967).

Από το 1982 μέχρι το 1989 ξεκίνησε την έκδοση των Απάντων του Αλ. Παπαδιαμάντη σε κριτική έκδοση του Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου, ιδρύοντας τον εκδοτικό οίκο «Δόμος».

Το 1986 ίδρυσε σεμινάριο με τον τίτλο «Θεολογικό εργαστήριο», στο οποίο παραδίδει μαθήματα θεολογίας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Εκτός του παρόντος βιβλίου, έχει εκδόσει και τα βιβλία «Διερχόμενοι δια του Ναού (Μαθήματα κατήχησης για ενηλίκους)», «Εις Πνεύματος Αγίου κοινωνίαν (Προσεγγίσεις στη θεία Λειτουργία)» και «Ψαλώ τω Θεώ μου έως υπάρχω (Ερμηνευτικές προσεγγίσεις σε σαράντα τρεις ψαλμούς)». Είναι πατέρας τριών παιδιών.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ : Δόμος
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Δημήτρης Μαυρόπουλος
ΣΧΗΜΑ : 16 Χ 23.5
ΣΕΛ. : 392
ISBN: 978-960-353-206-4
ΤΙΜΗ: 21,00 €
Εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ – ΔΟΜΟΣ
Βιβλιοπωλείο

Χαριλάου Τρικούπη 6-10, Εμπορικό Κέντρο Atrium, Αθήνα: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εμφανίσεις: 300308
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: