Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 27/03 21:02

rosiko 1

Ο βίος και το έργο του αγίου Ιγνατίου επισκόπου Γοτθίας και Καφά είναι ταυτόχρονα και μια εξερεύνηση των απαρχών της ίδρυσης του νεοελληνικού κράτους. 

Ο ελληνισμός της Κριμαίας που διέσωσε ο άγιος Ιγνάτιος αποτέλεσε το πρόπλασμα, σε ρωσικό έδαφος του νέου ελληνικού κράτους. 

Οι Έλληνες ζούσαν ελεύθεροι και αυτόνομοι στα νοτιορωσικά εδάφη για πρώτη φορά μετά το 1453 και 30 χρόνια πριν την επανάσταση του 1821. 

Με το πέρασμα του χρόνου η συγκρότηση μιας ισχυρής αστικής τάξης έκανε δυνατή τη χρηματοδότηση του απελευθερωτικού αγώνα του 1821 σε συνεργασία με τους καραβοκύρηδες του Αιγαίου.

Στα έτη 1956-1964 σημειώνεται ο τελευταίος μεγάλος διωγμός των θρησκειών της ΕΣΣΔ και ιδιαίτερα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που είχε και τη δεσπόζουσα θέση ανάμεσά τους. 

Από το 1917 το σοβιετικό καθεστώς που επικράτησε εξαρτούσε την ολοκλήρωσή του από την εξαφάνισή της. 

Μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο στις σχέσεις κράτους-εκκλησίας επικρατούσε η άγρια κι αιματηρή καταστολή. 

Ο πόλεμος όμως οδήγησε σε μια ασφυκτικά  ελεγχόμενη συνεργασία η οποία διήρκεσε μέχρι το θάνατο του Ι.Β.Στάλιν (5-3-1953). 

Ο Ν.Σ.Χρουστιόφ που έλαβε τελικά τη θέση του, αναγκάστηκε να στηριχθεί στον κομματικό μηχανισμό Προπαγάνδας και Διαφώτισης για να επικρατήσει των αντιπάλων του, αλλά κατάντησε δέσμιός του κι έτσι πρωτοστάτησε στην επίθεση κατά της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

Η Εκκλησία χτυπήθηκε άγρια αλλά επέζησε και επιδόθηκε σε  έναν αγώνα επιβίωσης που διάρκεσε με υφέσεις κι εξάρσεις μέχρι την πτώση του καθεστώτος και τη  διάλυση της ΕΣΣΔ (26-12-1991). 

Σήμερα προσπαθεί να ενοποιήσει ένα καθημαγμένο και  διαιρεμένο ρωσικό λαό και να θεραπεύσει τις πληγές του σοβιετικού παρελθόντος.

rosiko 2

Εμφανίσεις: 302879
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: