Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 29/10 18:03

zoiolofos 2

Από τις εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ
ISBN: 978-960-619-053-7
Σχήμα 14Χ21
Σελ. 240

Το νέο βιβλίο των εκδόσεων ΕΝ ΠΛΩ είναι αφιερωμένο σε δύο σημαντικά πρόσωπα των ελληνικών γραμμάτων: Το ζευγάρι Γιώργου και Γαλάτειας Σουρέλη.

Πρόκειται για έναν αφιερωματικό τόνο, στον οποίο φιλοξενούνται κείμενα 18 ανθρώπων, που έζησαν από κοντά τον Γιώργο ή τη Γαλάτεια (συνήθως και τους δύο) και περιγράφουν με τρόπο βιωματικό και εμπειρικό την προσωπικότητά τους, τα ταλέντα τους αλλά και τη γραφή τους.

Ακαδημαϊκοί, συγγραφείς, εκπαιδευτικοί, διανοούμενοι, συγγενείς και φίλοι ξεδιπλώνουν μπροστά μας το χαρισματικό αυτό ζευγάρι και μας παρουσιάζουν άγνωστες και γνωστές πτυχές του βίου τους.

Στο βιβλίο περιέχεται και μια συνέντευξη της Γαλάτειας Σουρέλη, αποκαλυπτική της προσωπικότητάς της, όπως και παράρτημα με αντιπροσωπευτικά κείμενα από βιβλία ή ομιλίες τους.
Την επιμέλεια της έκδοσης είχε η κ. Γεωργία Χατζήβεη.

Γαλάτεια, Γιώργος! Δύο αγαπημένοι άνθρωποι στην καρδιά και στη ζωή μου! Τούτο το μικρό αφιέρωμα, για τη ζωή αυτών των ξεχωριστών αγαπημένων ανθρώπων, είναι μια μικρή πράξη χρέους, ένα μεγάλο ευχαριστώ, σε όλα όσα με περισσή αγάπη πρόσφεραν στη δική μου οικογένεια, στη δική μου ζωή! Κρατώ φυλακτό στην καρδιά μου, την αγάπη τους και τα ακριβά τους λόγια! Ευχαριστώ αληθινά με την καρδιά μου, όλους τους καλούς φίλους του Γιώργου και της Γαλάτειας, που μοιράστηκαν μαζί μας στιγμές που έζησαν μαζί τους, συνεργασίες, συναισθήματα.

Γεωργία Χατζήβεη
Eπιμελήτρια της έκδοσης

Αν ο Γιώργος δεν έμπαινε στη ζωή μου, θα έμενα σ’ ένα σκοτάδι. Εκείνος με οδήγησε στην αλήθεια της πίστεως, γιατί είχε μια λαγαρή σκέψη και μια μεγάλη διείσδυση στους Πατέρες της Εκκλησίας. Με πήρε από το χέρι και με οδήγησε σε φωτεινά μονοπάτια!

Γαλάτεια

Ήταν πληθωρική σε όλα της. Ευφυής, ανοιχτόκαρδη, γενναιόδωρη και έντιμη. Δημιουργική και εμπνευσμένη, συχνά εκρηκτική και σαρωτική, απόρροια του δυναμισμού της, ο οποίος παρέσερνε και τους άλλους.
Η Γαλάτεια με το ανήσυχο, δημιουργικό της πνεύμα, μας προτρέπει σε εγρήγορση, σωστή κρίση και «αγαθές» επιλογές για το χρονοδιάγραμμα της ζωής μας.

Μαρία Παπαευαγγέλου,
Ιατρός

Όλα τα συγκαλύπτει όμως ο χυμώδης κι εκρηκτικός λόγος της. Έχει πρόσβαση και απήχηση στον χώρο της νεολαίας, διότι είναι άμεσος λόγος και ελκυστικός. Μιλεί κατευθείαν στην καρδιά. Η Γαλάτεια ξέρει τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες του λογοτεχνικού λόγου και προσφέρει ιεραποστολικά και προφητικά, την ορθόδοξη πίστη, την ιστορία μας, με σεβασμό στη γλώσσα μας, μέσα σε ένα ένδυμα απλότητας και παραδοσιακότητας. Δεν ευτελίζει τη γλώσσα μας, τη γλωσσική μας παράδοση. Απλουστεύει τα πράγματα, για ν’ αγγίξει καρδιές, αλλά διατηρεί και σέβεται όλη την ιστορική διαχρονία του έλληνος λόγου. Έχει κληρονομήσει τη σοφία του Αισώπου, κινούμενη στο πνεύμα και τη στοχοθεσία της πατερικής ποιμαντικής.

Πρωτοπρ. Γεώργιος Μεταλληνός
Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών

O Γιώργος Σουρέλης είχε πολύ βαθιά μόρφωση, όντας πτυχιούχος και των πέντε σχολών στις οποίες είχε εισαχθεί, ως κάτοχος μεταπτυχιακών στη Φιλολογία και στη Θεολογία και έχοντας μεγάλη αγάπη για το διάβασμα και τη μελέτη. Θεωρούνταν αυθεντία στην κριτική ανάλυση των ποιημάτων τού Οδυσσέα Ελύτη, σε σημείο που ο ίδιος ο ποιητής είχε δηλώσει ότι θεωρούσε ότι ο Γιώργος Σουρέλης μόνο, πραγματικά κατανοούσε τι ήθελε να πει στα ποιήματά του. Ήταν βαθύς γνώστης των Αρχαίων Ελληνικών, γλωσσοπλάστης και μέγας γνώστης της ετυμολογίας των λέξεων. Του άρεσε να δημιουργεί νέες λέξεις καθώς γνώριζε ακριβώς την έννοια, το χρώμα, τον ήχο και την πραγματική σημασία κάθε γράμματος της Ελληνικής γλώσσας. Είχε απομνημονεύσει και ήξερε να κάνει κριτική ανάλυση σε όλα τα κείμενα των αρχαίων συγγραφέων. Του είχε ανατεθεί από την Εκκλησία της Ελλάδος η συγγραφή πολλών τροπαρίων για σύγχρονους αγίους, τα οποία έχουν ενσωματωθεί πλέον στην εκκλησιαστική παράδοση. Είχε διδάξει επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε μεταπτυχιακούς φοιτητές Διδακτική και Φιλοσοφία. Η φιλοσοφία ήταν η απαρχή της ενασχόλησής του με τα θρησκευτικά θέματα. Του άρεσε διαρκώς να αναλύει και να σκέφτεται φιλοσοφικά και θεολογικά ζητήματα συντροφιά με μια σειρά εξαιρετικών φίλων του, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Στέλιος Ράμφος και ο Νάσος Νικόπουλος.

Νατάσα Δαρκαδάκη

Κάθε εκπομπή της με ήπιο λόγο, χωρίς ακρότητες και φανατισμούς, που αλλοιώνουν τον λόγο του Θεού και των Πατέρων, αλλά με λόγο αγάπης, που ελέγχει αρχοντικά, και με το φιλάνθρωπο πνεύμα της εμπειρίας της Εκκλησίας, που ξέρει να λειτουργεί θεραπευτικά, σε πονεμένους και τραυματισμένους από την αμαρτία ανθρώπους. Κάθε εκπομπή της με μια δυναμική που σε κρατούσε καθηλωμένο συνεχώς στη ροή του λόγου και της σκέψης της. Και όταν ο ραδιοφωνικός χρόνος τελείωνε, όλοι μας είμαστε στην αναμονή της επόμενης ραδιοφωνικής συνάντησης και επικοινωνίας. Και στο τέλος πάντοτε, ένας χαιρετισμός ελπίδας: «Αγαπημένε μου ακροατή, αγαπημένη μου ακροάτρια, μη χάνεις το κουράγιο σου. Κράτα την ελπίδα ψηλά στην καρδιά σου και ό,τι και αν συμβαίνει γύρω σου, θυμήσου. Ζει Κύριος ο Θεός».

Αρχιμ. Πολύκαρπος Μπόγρης
Γραμματέας Συνοδικής Επιτροπής
Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος

Επιγραμματικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι όλα τα βιβλία της Γαλάτειας, παραμύθια, διηγήματα, ιστορίες, μυθιστορήματα, θέατρο, κ.λπ. στηρίζονται τελικά σε δύο άξονες: στην Ελλάδα και την Ορθοδοξία. Όποιος γνώρισε τη Γαλάτεια κι όποιος διαβάζει τα βιβλία της θα συμφωνήσει τελικά πως η πεμπτουσία του έργου της και η ανεξίτηλη σφραγίδα που αποτυπώνεται στην ψυχή του αναγνώστη είναι όντως το: Εμένα με νοιάζει.
Ο Σουρέλης ήταν και πολύ αξιόλογος συγγραφέας. Παράλληλα, στον ελάχιστο χρόνο που άφηνε το διδακτικό έργο έγραφε. Έγραψε ποίηση, διήγημα, θεατρικό, δοκίμιο, κυρίως όμως χρονογράφημα. Ένα χρονογράφημα αλλοιώτικο απ’ τα συνηθισμένα. Ο Σουρέλης το χρονογράφημα, που μέχρι τότε εθεωρείτο ότι σκοπό είχε να χαρίσει στον αναγνώστη αναψυχή, ένα χαμόγελο, το μετέτρεψε σε άμβωνα. Με γλώσσα ρέουσα και λογοτεχνική προσπαθεί σε κάθε κείμενο μυστικά να διδάσκει.

Ζωή Γκενάκου
τ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου

Η Γαλάτεια είχε «αγαπητική» σχέση με τους αναγνώστες της. Έγραφε από έγνοια γι’ αυτούς κι από αγάπη, μια αγάπη ατέλειωτη – το δηλώνει αυτό άλλωστε και ο τίτλος του βιβλίου της Τέλος δεν έχει η αγάπη. Προσέφερε λοιπόν απλόχερα πνευματική τροφή, άνοιξε ορίζοντες, προβλημάτισε και ταυτόχρονα έδωσε ένα κομμάτι από την ψυχή της για να πετύχει ένα τίμιο και γόνιμο «δούναι και λαβείν», μια γνήσια επικοινωνία με τον αποδέκτη του έργου της. Ευλογήθηκε με το «δώρημα» το απαραίτητο γι’ αυτή τη δουλειά, το ταλέντο του συγγραφέα, και δεν το εκμεταλλεύτηκε ποτέ για να κολακέψει ή να προσελκύσει το πλατύ και συχνά ανίδεο αναγνωστικό κοινό των ενηλίκων με θέματα δήθεν πρωτοποριακά, δήθεν ανατρεπτικά, δήθεν τολμηρά. Δεν το ξόδεψε ποτέ χωρίς περίσκεψη απλά για να εντυπωσιάσει, ή αυτάρεσκα για να περιγράψει τα του εαυτού της, σε παιδικά και νεανικά βιβλία...

Λότη Πέτροβιτς-Aνδρουτσοπούλου
Συγγραφέας

Η Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη από καταγωγή είναι Μικρασιάτισσα Σμυρνιά και ρούφηξε στην ψυχή της όλο τον πόνο των δικών της για την αλησμόνητη πατρίδα τους.
Τρεις ήσαν οι άξονες στην πορεία της ζωής της. Η Λογοτεχνία, η κοινωνική της δραστηριότητα και η Ιεραποστολή. Και για τους τρεις αυτούς άξονες αφιέρωσε όλο της το είναι, κάθε της ικμάδα, το πλούσιο ταλέντο της.

Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας

Η βιβλιοθήκη της όχι μόνο πλούσια, πλουσιοτάτη, αλλά και συνεχώς ανανεούμενη. Η Γαλάτεια δάνειζε βιβλία που ποτέ δεν της τα επέστρεφαν, ενώ παράλληλα συνέχιζε να αγοράζει νέα. Πολύ συχνά κατέβαζε από τα ράφια έναν τόμο και με κάποιο απόσπασμα άλλου συγγραφέα υποστήριζε τη δική της άποψη. Κι εγώ μάθαινα πως η λογοτεχνία δεν αρχίζει και δεν τελειώνει μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου, αλλά μπαίνει μέσα στην καθημερινότητά μας και τη διαμορφώνει. Συχνά με φώναζε δίπλα της και με έβαζε να ακούσω τις σελίδες που μόλις είχε γράψει. Γράψιμο ολοζώντανο, ρέον, ατίθασο. Ακριβώς όπως η φωνή που εκείνη την ώρα το διάβαζε. Ακριβώς όπως η εικόνα εκείνης της γυναίκας με τα γυαλιά με τους χοντρούς φακούς και τα ατίθασα μαλλιά που μέσα τους ολοένα και μπλεκόντουσαν τα δάχτυλα του αριστερού χεριού της.

Μάνος Κοντολέων
Συγγραφέας

Πάντα πίστευα και πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος είναι σταλμένος από τον Θεό στη ζωή μας σαν δώρο για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Και οι δύο ήταν πανάκριβα θεϊκά δώρα ζωής για όλους μας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ | 8.00 μμ.

Παρουσίαση του βιβλίου
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΙ ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΣΟΥΡΕΛΗ ΖΩΗ ΟΛΟ ΦΩΣ!
Αφιερωματικός Τόμος

Ομιλητές:
Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Μπόγρης, Γραμματέας Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας.
Αγγελική Βαρελά, Συγγραφέας, Μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
Γεωργία Χατζήβεη, Εκπαιδευτικός - Επιμελήτρια της έκδοσης.
Συντονίζει: Κωνσταντίνος Δαντίλης,
Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού "Πειραϊκή Εκκλησία".

Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν και τα παιδιά της Γαλάτειας Σουρέλη.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΕΝ ΠΛΩ»

zoiolofos 1

Εμφανίσεις: 300819
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: