Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 12/10 13:10

sidirokastroy4

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου


Πανοσιολογιώτατε και αγαπητέ π. Βασίλειε,

Δεν σας γνωρίζω ούτε συναντηθήκαμε ποτέ, αλλά δεν ξέρω και σε ποια Μητρόπολη διακονείτε, ούτε ποιά θέση κατέχετε. Ειλικρινά δεν ρώτησα για να είμαι αμερόληπτος στην απάντησή μου σε σας.

Διάβασα το άρθρο σας στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων "Romfea.gr" προ ημερών και για να είμαι ειλικρινής στεναχωρέθηκα αφάνταστα.

Και διερωτώμαι: Γιατί τα έχετε με τους Άρχιερείς και γιατί μιλάτε τόσον υποτιμητικά για όλους;

Τα πράγματα όμως δεν είναι όπως τα βλέπετε μονόπλευρα γιατί εγώ τα βλέπω πολύ διαφορετικά.

Όλοι μας και ο καθένας χώρια σύμφωνα με όσα «ἔμαθε καί ἐπιστώθη» από τους πατέρες μας και κατά την συνείδησή του εργάζεται άοκνα καί πολλές φορές με πάθος και πνεύμα θυσίας για την Εκκλησία μας και για την Μητρόπολή του σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει ο κάθε τόπος.

Δεν είμαστε οι Αρχιερείς «φιλόδοξοι, κενόδοξοι, γεμάτοι οίκηση και εγωισμό», «ἀλλήλους προκαλούμενοι ἀλλήλοις φθονοῦντες».

Άνθρωποι είμεθα, εξελέγημεν ανθρωπίνως, πλην όμως και το κυριώτερο με την επίκληση και την ενέργεια του Παναγίου Πνεύματος, που ζωογονεί τον θεσμόν της Εκκλησίας.

Δεν γίναμε γιατί το θέλαμε εµείς, αλλά γιατί το ήθελε ο Θεός. Θυμηθείτε πόσες προσπάθειες εναυάγησαν, πόσα προγνωστικά ανετράπησαν σε εκλογές Αρχιερέων, γιατί το ήθελε απλά ο Θεός.

Δεν είμαστε δεσποτομανείς και δυνάστες κλήρου και λαού. "Υπηρέτες είμεθα και διάκονοι όλων. Εργαζόμεθα ακατάπαυστα νύχτα και ημέρα μέχρις ότου «μορφωθεῖ Χριστός ἐν ἡμῖν».

Στο τέλος της επιστολής σας το παραδέχεσθε, παρά τα όσα μας προσάπτετε με την ευχή σας σ’ αυτές, τις τελευταίες επικείμενες εκλογές να εκλεγούν οι άξιοι. "Άρα δέχεστε ότι πρέπει να εκλεγούν και κατά συνέπεια και να χειροτονηθούν οι καλύτεροι.

Κατά την χειροτονία λοιπόν του Αρχιερέως αυτός θα φέρει και την Αρχιερατικήν αξία: Σάκκο, μίτρα, ωμόφορα,πατερίτσα, μανδύα.

Αυτά όρισαν οι Πατέρες μας αυτά και φέρουμε. Δεν τα φέρουμε για να επιδεικνυόμεθα, αλλά για να μας υπενθυμίζουν το βάρος και την ανεκτίμητη αξία της διακονίας μας.

Ολόψυχα εύχομαι και σεις, αν θέλει ο Θεός, να εκλεγείτε. Κι αν επιτρέψει ο Θεός δεν θα πράξετε τα ίδια;

Γιατί δεν θα λειτουργείτε και δεν θα κηρύττετε μόνο, αλλά και θα διοικείτε. Ποιος, για παράδειγμα, θα διευθύνει και θα συντονίζει 100 ιερείς, 200 Ιεροψάλτες, 400 Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους και 100.000 πιστούς, με υποτιθεμένους αριθμούς;

Λειτουργικά, πνευματικά, κηρυκτικά, ποιμαντικά και οικονομικά ζητήματα ποιος θα τα επιλύει;

Γι’ αυτά αρμόδιος να τα επιληφθεί δεν είναι ο Μητροπολίτης; Ε!! κάπου σ’ αυτή τη διαδικασία θα είναι καλός, κάπου όμως δεν θα είναι αρεστός. Εσείς γιατί τα παρεξηγείτε όλα; Αλήθεια δεν μπορώ να σας δικαιολογήσω.

Γι’ αυτό ο Επίσκοπος πρέπει να είναι καθημερινά επί σκοπόν. Το αυτό δεν κάνετε και σεις στη δική σας την ενορία;

Στο δικό σας το διακόνημα αν είστε μάλιστα και επικεφαλής; Ποιος «διατάσσει»; Ποιος διευθύνει. Μα φυσικά ο Ιερεύς τη αδεία και προτροπή του Επισκόπου του.

Η Εκκλησία και οι Ιερές Μητροπόλεις δεν γνωρίζουν πολυκέφαλες και «ξεχαρβαλωμένες» καταστάσεις. Γνωρίζουν εργατικότητα, νοικοκυρωσύνη, θυσιαστική προσφορά, συναγερμό των πάντων, προσφορά κατά πάντα και δια πάντα.

Ενότητα γύρω από ένα πρόσωπο. Του Μητροπολίτη, του Ιερέως, του Πλοιάρχου, του Ποιμένα.

Και σεις στις Θείες Λειτουργίες ξεχωρίζετε με την λαμπρότητα όσον ευτελή κι αν είναι τα άμφιά σας και λαμπρύνετε αυτόν που ταπεινώθηκε για μας για να τον υπερυψώσετε με την δύναμη της ψυχής σας στις ψυχές των ανθρώπων, ώστε να μορφωθεί μέσα τους ο «Χριστός άχρις ου άν έλθει».

Αλλά και τις αταξίες και τις παρεκτροπές των πιστών δεν στηλιτεύετε; Αυτό θα πει δεσποτισμός, παπαδισμός ή χρηστή διαχείριση αυτών που μας έδωσε η Εκκλησία σαν αξίωμα;

Από την εμπειρία μου 18 χρόνια ως Επίσκοπος και 42 χρόνια κληρικός σε πολλές επιτελικές θέσεις της Εκκλησίας δύο πράγματα θα σας έλεγα, και συγχωρέστε με για τις υποδείξεις, και αυτά αφορούν στο σύνολό τους όλους τους Ιεράρχες.

«Γλυκό ψωμί δεν τρώμε από την κούραση, τις αγωνίες, το τρέξιμο, τις στεναχώριες».

Φαντάζομαι και σεις το ίδιο. Και δεύτερον από την εμπειρία μου και δεν κάνει να το λέμε δημόσια και ενώ μπορώ να σας υποδείξω πλήθος μεγάλο καλών Ιερέων, αλλά και όχι.

Θα πρέπει να τους εκθέτουμε; Να τους εξοντώνουμε; Να τους οικονομούμε προσπαθούμε και να τους διορθώνουμε με χίλιους δύο τρόπους.

Προσωπικά σας εξομολογούμαι και σ’ όλους τους αναγνώστες ότι το αξίωμά μου και την τιμή που μας έδωκε η Εκκλησία προσπαθώ να την κρατώ ψηλά και εντός της Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου, αλλά και εκτός.

Ο Μητροπολίτης είναι ο Επίσκοπος όλων και ο πατέρας και θα πρέπει και την μεγαλοπρέπεια της λατρείας να διακονεί και η παρουσία του να είναι «δεσποτική» δηλαδή σοβαρή και η διοίκησή του χρηστή.

Προσωπικά όχι μόνον εγώ αλλά και όλοι οι υπόλοιποι Αρχιερείς κατοικούμε μεν σε μεγάλα κτίρια, όπως τα χαρακτηρίζουμε «Επισκοπεία», αλλά διαιτώμεθα το ίδιο απλά και ταπεινά όπως όλοι σας.

Ισως το δικό σας κρεβάτι να είναι πιο αναπαυτικό από το δικό μας που είναι γεμάτο καρφιά και το φαγητό σας πιο γλυκό από το δικό μας που είναι κατάπικρο.

Και απλά και ανθρώπινα ζούμε όπως όλοι σας και μετακινούμεθα και με τα πόδια και με λεωφορεία, όπως ακριβώς και σεις.

Ως προς τα δύο παραδείγματα που αναφέρετε σέβομαι την αγιότητα και των δύο κληρικών (Αρχιμ. Ιωήλ Γιαννακόπουλου και του Μητροπολίτου Νικοπόλεως Μελετίου.

Ο μακαριστός Μελέτιος δικαίως και ευσεβώς έζησε. Διοίκησε και διαχειρίστηκε χρήματα, πρόσωπα και πράγματα.

Ήταν όμως «Δεσπότης» καλός με όλη τη σημασία της λέξεως, αλλά «Δεσπότης». Αν δεν ήθελε να γίνει Μητροπολίτης ας μην αποδεχόταν την εκλογή.

Όμως το θέλημα του Θεού σε δύσκολες εποχές τότε τον έταξε εκεί και το αποδέχθηκε. Ήξερε να διαβάζει άριστα το θέλημά Του, γι’ αυτό και το αποδέχθηκε.

Ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης Ιωήλ έτσι το σκεφτόταν, έτσι το έζησε και έτσι ενήργησε ως δίκαιος και άγιος άνθρωπος του Θεού.

Εγώ θα σας προσέθετα και άλλους που εξελέγησαν χωρίς και να το αποδεχθούν. Βλέπετε λοιπόν ότι το θέλημα του Θεού ερμηνεύεται κάθε φορά και διαφορετικά από μας;

Βλέπετε λοιπόν πόσο διαφορετικά όλοι εργαζόμεθα για τον Θεό μας και την εύκλεια της Εκκλησίας «διά δόξης καί ἀτιμίας».

Με πολλές ευχές, αγάπη και εκτίμηση,

Ο Μητροπολίτης

+Ο Σιδηροκάστρου Μ Α Κ Α Ρ Ι Ο Σ

Εμφανίσεις: 303334
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: