Γράφτηκε από τον/την parembasis.gr. 09/08 15:31

ago blasiou

Του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου


Ο οικουμενισμός συνδέεται με τον σχετικισμό ή σχετικοκρατία, ότι, δηλαδή, όλα είναι σχετικά και έτσι δημιουργείται σύγχυση στα θεολογικά και εκκλησιολογικά θέματα.

Άλλο, βέβαια, είναι η οικουμενικότητα και άλλο είναι ο οικουμενισμός, ο οποίος διακρίνεται για σύγχυση μεταξύ αληθείας και πλάνης, μεταξύ αληθείας και αιρέσεως.

Παρατηρώ, όμως, ότι οι αντιοικουμενιστές στην Ελλάδα κρίνουν και επικρίνουν έντονα το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ιδίως τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ενώ αμνηστεύουν παράλληλα τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, κυρίως την Εκκλησία της Ρωσίας.

Νομίζω ότι αυτό δεν είναι δίκαιο, ούτε αντικειμενικό.

Γι’ αυτό στην συνέχεια θα θίξω την κατά καιρούς στάση της Εκκλησίας της Μόσχας, κυρίως έναντι των Ρωμαιοκαθολικών. Ουσιαστικά, θα παρουσιάσω τις μετα-πτώσεις της σε εκκλησιολογικά θέματα, που γίνεται ανάλογα με τις εκάστοτε έξωθεν επιδράσεις.

Πρέπει από την αρχή να διευκρινίσω ότι όσα θα γραφούν στην συνέχεια δεν αφορούν τον ορθόδοξο ρωσικό λαό και τους αγίους που έζησαν και ζούν στην Ρωσία, αλλά την κατά καιρούς ηγεσία που επηρεάσθηκε από άλλους παράγοντες.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

Εμφανίσεις: 300858
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: