Νικαίας Αλέξιος: «Με τον Χριστό γινόμαστε αληθινοί άνθρωποι» (ΦΩΤΟ)

Νίκαια | Θάνος Θανόπουλος
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2026 στον ιστορικό Ιερό Ναό της Οσίας Ξένης στη Νίκαια.
Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού π. Δημήτριο Γιαννακάκη, τον συνεφημέριό του π. Ευάγγελο Κανταρτζή και κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος με αφορμή την ευαγγελική περικοπή της θεραπείας του δαιμονισμένου των Γαδαρηνών, ανέδειξε την αντίθεση ανάμεσα στην καταστροφική δράση του διαβόλου και στη σωτήρια δύναμη του Χριστού.
«Όσο μοχθηρός και κακούργος είναι ο σατανάς απέναντι στον άνθρωπο και κάνει το παν για να τον εξουσιάζει και να τον τυραννά, τόσο ψοφοδεής και δειλός παρουσιάζεται μπροστά στον Χριστό και τη θεία Του εξουσία» - ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.
Σε άλλο σημείο ο κ. Αλέξιος στάθηκε ιδιαίτερα στην κραυγή του δαιμονισμένου προς τον Κύριο, «τί εμοί και σοί, Ιησού, υιέ του Θεού του υψίστου;», επισημαίνοντας ότι ακόμη και οι δαιμονικές δυνάμεις αναγνωρίζουν την απόλυτη εξουσία του Χριστού.
Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε τη σημασία της ειλικρινούς μετάνοιας, της εξομολόγησης, της προσευχής και της συμμετοχής στη Θεία Κοινωνία ως ουσιαστικών στοιχείων της πνευματικής ζωής.
«Με τη ζωντανή σου πίστη, με την ειλικρινή σου μετάνοια και εξομολόγηση, με την άγρυπνη προσοχή σου και τη θερμή προσευχή σου, με την άξια προσέλευσή σου στη Θεία Κοινωνία, κράτα καλά τον Χριστό από το χέρι και έχε μέσα σου τον Χριστό ένοικο και κυβερνήτη της ζωής σου» - τόνισε ο κ. Αλέξιος.
«Χριστιανός και Χριστός αχώριστα ενωμένοι. Μόνο τότε φοβάται ο διάβολος τον Χριστιανό. Διότι φοβάται και τρέμει τον Χριστό» - συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος
Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη ριζική αλλαγή που συντελέστηκε στη ζωή του δαιμονισμένου μετά τη θεραπεία του από τον Χριστό, υπογραμμίζοντας: «Τέτοια μεταβολή, ψυχική και ηθική, πραγματική μεταμόρφωση δημιουργεί ο Χριστός στον άνθρωπο. Τον αναγεννά κυριολεκτικά, όταν ο άνθρωπος παραδοθεί ολόψυχα στον Χριστό τον Σωτήρα».
«Με τον διάβολο γινόμαστε θηρία άγρια και κακά οι άνθρωποι. Με τον Χριστό γινόμαστε αληθινοί άνθρωποι, άνθρωποι του Θεού, πανευτυχείς πολίτες του ουρανού» - τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τους πιστούς να μην κυριεύονται από τον φόβο, αλλά να παραμένουν σταθερά ενωμένοι με τον Χριστό μέσα από την πίστη και τη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας.
Τέλος, ο Προϊστάμενος του Ναού π. Δημήτριος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλέξιο για την ευλογητική του παρουσία σήμερα στον Ιερό Ναό.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ




