Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Νεαπόλεως. 17/09 13:33

mikrasiates neapoli

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου στη Νεάπολη την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 ιερούργησε και τέλεσε, σύμφωνα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, το Μνημόσυνο των εν Μικρά Ασία τελειωθέντων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.

Ο Επίσκοπος της Δυτικής Θεσσαλονίκης, στο κήρυγμά του, αφού ιχνογράφησε την προσωπικότητα του αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, υπογράμμισε την αυτόβουλη απόφασή του να πεθάνει, να μαρτυρήσει καλύτερα, στον τόπο που ο Θεός τον όρισε να ποιμαίνει.

Στη συνέχεια, ο Άγιος Νεαπόλεως υπενθύμισε ότι οι ρίζες του πληθυσμού της Μητρόπολης της Εσπερίας Θεσσαλονίκης είναι μικρασιατικές.

Οι πρώτοι κάτοικοι, οι οποίοι δημιούργησαν τους συνοικισμούς, που τώρα σφύζουν από παιδιά και κόσμο, ήταν ανέστιοι πρόσφυγες.

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος απένειμε το χρυσό Σταυρό του Γέροντος Μητροπολίτη Διονυσίου στους κυρίους Παρασκευά Βορεόπουλο, Θεοφάνη Ισακίδη και Λουκά Χριστοδούλου, για να τιμήσει τη φιλότιμη εργασία τους όσον αφορά τη συλλογή ιστορικών κειμηλίων του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού της Μητρόπολης.

Παρόντες ήταν ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ.Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ.Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών κ.Σίμος Δανιηλίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων και Δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης κ.Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά κ.Δημήτρης Δεμουρτζίδης, οι Βουλευτές κ.Δημήτρης Κούβελας και κ.Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού Σώματος, Πρόεδροι Μικρασιατικών Συλλόγων και πλήθος κόσμου.
Ακολούθησε η κατάθεση των στεφάνων στο μνημείο του Μικρασιατικού Ελληνισμού το οποίο κοσμεί τον Ιερό Καθεδρικό Ναό.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Εμφανίσεις: 187448
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: