Γράφτηκε από τον/την Politischios.gr. 15/05 21:37

10e60ee54c4

Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια και με τη συμμετοχή του πλήθους ιερέων αλλά και πιστών, τιμήθηκε ο πρώτος εορτασμός της μνήμης του εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Χίου Πλάτωνα Φραγκιάδη, ο οποίος απαγχονίστηκε το 1822 μαζί με άλλους ιερείς του νησιού, από τους Τούρκους Οθωμανούς κατά τη διάρκεια των μεγάλων σφαγών του νησιού.

Ο παγχιακός εορτασμός, ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου με προσκύνημα μέσα στη σκοτεινή φυλακή του Κάστρου όπου κρατούταν ο Μητροπολίτης Πλάτωνας ενώ ακολούθησε μέγας πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Βροντάδου, τόπο όπου μαρτύσε ο Ιερομάρτυρας Ιερέας Σταμάτιος Χαρτουλάρης.

Το πρωί της Κυριακής 15/5, παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, φορέων, σωματείων, σχολείων και πιστών, τελέστηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, Προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου και συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Χίου Μάρκου και Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Αντωνίου.

Ακολούθησε πάνδημη λιτανεία των λειψάνων των Αγίων Ισιδώρου και Πλάτωνα στην πόλη της Χίου ενώ τελέστηκε αρτοκλασία στην κεντρική πλατεία του νησιού με τον Μητροπολίτη Σερρών να αναφέρεται στην προσφορά της Εκκλησίας λέγοντας ότι «Υπάρχει για να γεννά Αγίους όχι μόνο στο παρελθόν αλλά και στους ύστερους χρόνους, όπως οι σημερινοί Άγιοι την μνήμη των οποίων τιμούμε σήμερα» και συμπλήρωσε:

«Σε αυτόν τον τόπο το γεγονός της ορθοδόξου πίστεως είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον υγιή πατριωτισμό. Σε αυτόν τον τόπο, η πίστη μας, η θρησκεία μας συμπορεύτηκε με την πατρίδα, γι αυτό ήταν η σωτηρία του Έθνους μας τη φοβερά περίοδο της Τουρκοκρατίας, το προστάτεψε και φύλαξε την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό. Κράτησε αναμμένο το καντήλι της πίστης και της αγάπης για τον έθνος μας. Μόνο στην Ορθόδοξη Εκκλησία έχει συμβεί αυτό, δηλαδή να θυσιάζονται για την αγάπη της πατρίδας, οι λειτουργοί της».

hios platon

hios platon

hios platon

hios platon

Εμφανίσεις: 300792
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: