Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 01/10 14:57

gorgoipikoos thessaloniki 157

Θεσσαλονίκη | Χρήστος Καναρόπουλος


Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στον Ιερό Ναό Παναγούδας, εορτάστηκε πανηγυρικά στις 30 Σεπτεμβρίου και σήμερα 1 Οκτωβρίου 2020, η Σύναξη της Παναγίας Γοργοϋπηκόου, καθώς ιστορική, θαυματουργή ιερά Εικόνα Της θησαυρίζεται από αιώνες, εντός του ως άνω Ιερού Ναού.

Η Ιερά Της Εικόνα χρονολογείται τον 16ο αιώνα και χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη τεχνοτροπία, τόσο ως προς την αγιογραφία, όσο και ως προς το ασημένιο κάλυμμά Της, στο οποίο μάλιστα είναι εμφανή τα δεκάδες τάματα που έχουν ενσωματωθεί και το κοσμούν, τα οποία προέρχονται από ευλαβείς Χριστιανούς.

Ανήμερα της Εορτής, τελέστηκε πανηγυρική Αρχιερατική Χοροστασία και Θεία Λειτουργία, με την πρέπουσα και οφειλόμενη μεγαλοπρέπεια προς την Παναγία Γοργοϋπήκοο, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής & Ρεντίνης κ. Ιωάννου, κατόπιν σεπτής αδείας και ευλογίας του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.

Στον πανηγυρικό του λόγο, ο Σεβασμιώτατος μίλησε με ευγλωττία μέσω της θεολογικής και βιωματικής αντίληψη της Πίστης μας, που τον διακατέχει, για τη Μητέρα όλου του κόσμου, για την Παναγία την επικαλουμένη Γοργοϋπήκοο:

«Γοργοϋπήκοος χαρακτηρίζεται η Παναγιά μας, διότι κάνει Υπακοή στον πόνο της καρδιάς μας. Εδώ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η Ιερά Της Εικόνα στον Ιερό Ναό Παναγούδας, στήριξε και στηρίζει πολλές καρδιές σε χρόνους δύσκολους, μαρτυρίων & δοκιμασίων. Η θαυματουργή αυτή εικόνα Της, παρέχει χάριτες και σήμερα στο μέσον της Ευχαριστιακής συνάξεως, η Παναγία μας, μας φωνάζει "μη φοβείσθε, σταθείτε όρθιοι, αγωνιστείτε...". 

Κατηχητής τη δεκαετία του '70 στον ιστορικό αυτό Ναό και τώρα με την ευλογία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου λειτουργώ ως Επίσκοπος στέκομαι με ευγνωμοσύνη ενώπιον της σεπτής Εικόνας της Θεομήτορος.

Σήμερα, όλοι νιώθουμε ευγνωμοσύνη μπροστά στη Μητέρα μας, επί τη σωτηρία των ψυχών μας και Την παρακαλούμε να βρίσκεται πάντα στη ζωή μας, όχι μόνο για να άρει τη δοκιμασία της παρούσης νόσου του Κορονοϊού, αλλά κυρίως για να άρει την αμετανοησία μας, της μη επιστροφής μας προς τον Θεό και να μας οδηγήσει στο φωτισμένο δρόμο της αληθείας του Χριστού. Ας ευχαριστήσουμε την Κυρία Θεοτόκο και όπως μας υπακούει, έτσι ας υπακούσουμε και εμείς στο θέλημα του Θεού, στα φρονήματα του Ουράνιου Πατέρα μας και ας χαρούμε τις δωρεές και τις ευλογίες Του. »

Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού, Αρχιμανδρίτη Αμβρόσιο Ματσά για τη φιλοξενία και τον συνεχάρη για το έργο που επιτελεί στην Ενορία, ιδιαιτέρως δε στο έργο της νεότητος.

 Τέλος, ο π. Αμβρόσιος εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη όλων των Ενοριτών και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, για την ιδιαίτερη λαμπρότητα που χάρισε η παρουσία του Σεβασμιωτάτου στη φετινή Ιερά Πανήγυρη.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι στην Ιερά Πανήγυρη (Παραμονή & Ανήμερα), συμμετείχαν Κληρικοί και Διάκονοι εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και συγκεκριμένα εκ της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσύφη και της Ιεράς Μητρόπολης Γορτύνης & Αρκαδίας, καθώς και εκ της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, της Ιεράς Μητρόπολης Λαγκαδά Λητής & Ρεντίνης, όπως και ο στρατιωτικός Ιερέας του Γ' Σώματος Στρατού.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 300665
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: