Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 19/11 19:07

imerida serres 14

Της Στέλλας Χατζή-Λεκκού


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης αντιαιρετική και ποιμαντική ημερίδα με θέμα «Ορθοδοξία και αιρέσεις» την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2019, στο πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως.

Προσκεκλημένοι ομιλητές ήσαν ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Γεωργόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. και συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Ζαφείρης, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, και ο έγκριτος δικηγόρος κ. Ιωάννης Ευστρατιάδης.

Την ανωτέρω ημερίδα προλόγισε ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης Αρχιμ. π. Ανδρέας Γκουζούνης, λέγοντας ότι η εκδήλωση αυτή σκοπό έχει να παρουσιάσει τις αλήθειες της πίστεώς μας, ώστε οι πιστοί από την θεωρία να μπορούν να προβούν και στις ανάλογες πράξεις.

Κατά την διάρκεια της πρώτης ομιλίας που είχε θέμα «ο προσηλυτισμός και οι συνήθεις μεθοδεύσεις του» ο π. Βασίλειος παρουσίασε με σαφήνεια και επιστημονικά τεκμηριωμένα τις μεθοδεύσεις των αιρετικών και τους τρόπους με τους οποίους υλοποιούνται.

Αναφερόμενος κυρίως στις παραπλανητικές μεθοδεύσεις, είπε μεταξύ άλλων, ότι χρησιμοποιούν ιστορικά στοιχεία για να πείσουν ή να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι οι διαφορές τους είναι ανάξιες λόγου. Άλλες μορφές προσηλυτιστικών μεθοδεύσεων είναι η χρησιμοποίηση του ανθρωπίνου πόνου με μηνύματα αγάπης και παρηγοριάς.

Στο τέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε στον Χρυσοστομικό λόγο, ο οποίος παραμένει πάντοτε διαχρονικός και επίκαιρος λέγοντας ότι οι αιρετικές μεθοδεύσεις χρησιμοποιούν πάντα την ίδια μέθοδο δηλ. την υποκρισία χρησιμοποιώντας το προσωπείο της αλήθειας. Στην αρχή αποκρύπτουν τους πραγματικούς εαυτούς τους και αργότερα χύνουν το δηλητήριό τους. «όλοι οι αιρετικοί που θα μας χτυπήσουν την πόρτα» συμπλήρωσε τελειώνοντας «ξεχνούν το πιο βασικό. Κάθε αίρεση έχει πάρει διαζύγιο με την αλήθεια δηλαδή με τον Χριστό.»

Στην δεύτερη εισήγηση που έγινε από τον π. Σεραφείμ με θέμα «οι μάρτυρες του Ιεχωβά μέσα από τα έντυπά τους»παρουσιάστηκαν συγκεκριμένες πλάνες των μαρτύρων του Ιεχωβά , όπως ο νηπιοβαπτισμός, τον οποίο κατηγορούν ενώ και οι ίδιοι βαπτίζουν μικρά παιδιά, η θέση τους να μην πιάνουν όπλο καθώς και η αποστροφή τους στις εικόνες και στον σταυρό του Κυρίου, τις οποίες ανέτρεψε μέσα από τα ίδια τους τα κείμενα παραθέτοντας αδιάψευστα στοιχεία.

«Έχουμε να κάνουμε με το πνεύμα της πλάνης» συμπλήρωσε «το οποίο καταπολεμείται με την προσευχή της εκκλησίας και με τον λόγο της αληθείας . Η αλήθεια του Χριστού» είπε τέλος «δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και αυτοί οι άνθρωποι θα βρεθούν υπόλογοι και υπόδικοι από τα ίδια τους τα έργα.»

Στην τελευταία εισήγηση, την οποία έκανε ο δικηγόρος κ. Ευστρατιάδη αναλύθηκε «η νομική αντιμετώπιση των αιρέσεων».

Όπως τόνισε «στην γεμάτη παγίδες εποχή μας υπάρχουν τα πνευματικά αλλά και τα νομικά μέσα του κράτους που δεν πρέπει να σνομπάρουμε αλλά να χρησιμοποιούνται με διάκριση και φωτισμό Θεού, προκειμένου να τα εφαρμόσουμε όταν χρειαστεί. Ενώ οι χριστιανοί κάνουν σπάνια την χρήση νομικών μέσων, οι άλλες αιρετικές ομάδες εκμεταλλεύονται κάθε νομική διάταξη που θα μπορούσε να τους υποβοηθήσει στο έργο τους. ».

Κατόπιν ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ο πιστός να προφυλαχτεί από τις πρακτικές του προσηλυτισμού και επεσήμανε ότι «η αντιμετώπιση των αιρέσεων είναι έργο φιλανθρωπίας μέσα στην εκκλησία».

Εξήγησε δε, με σαφήνεια τι ακριβώς είναι ο προσηλυτισμός και αναφέρθηκε στον αντιρατσιστικό νόμο. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, αθέμιτες μορφές προσηλυτισμού είναι « Η παρουσίαση μιας θρησκείας ως φιλανθρωπικής λέσχης όπως συμβαίνει με τις στοές , η εισαγωγή σε λατρευτικές πράξεις με τον μανδύα της γυμναστικής όπως συμβαίνει με την γιόγκα, ενώ μια άλλη αθέμιτη πράξη, είναι οι παραπλανητικοί τίτλοι».

Τόνισε δε με έμφαση ότι η μοναδική γνωμοδότηση στα χρονικά της Ελλάδος έγινε από τον Εισαγγελέα Σερρών στις 3 Σεπτεμβρίου του 2001 που αναφέρει ότι οι μάρτυρες του Ιεχωβά παρανόμως αποκαλούνται χριστιανοί αφού δεν πιστεύουν στην θεότητα του Χριστού.

Αναφέρθηκε επίσης, στον προσηλυτισμό που διενεργήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας στο μάθημα των Θρησκευτικών στα νέα προγράμματα, τα οποία δυστυχώς ακόμη διδάσκονται στα Σχολεία, παρά τις δύο αποφάσεις της ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας το 2018 και τις νέες αποφάσεις και πάλι της ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας του 2019.

«το Υπουργείο Παιδείας» συμπλήρωσε «και όλοι οι εκπαιδευτικοί οφείλουν άμεση συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβούλιου Επικρατείας».

Τελειώνοντας έκανε λόγο για την αναθεώρηση του Συντάγματος το οποίο όπως σημείωσε «πρέπει να το φυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού στα θέματα της ορθοδόξου πίστεως και της οικογένειας».

Στο τέλος της ημερίδας τον λόγο πήρε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο οποίος αφού προηγουμένως ευχαρίστησε τους ομιλητάς συμπλήρωσε ότι το ορθόδοξο ήθος μας διδάσκει διαχρονικά να αγαπούμε τον άνθρωπο και να μαχώμεθα την αμαρτία.

«Εκείνοι που έπεσαν θύματα του αρχικάκου όφεως» συμπλήρωσε «ως πρόσωπα είναι σεβαστά και αξίζουν της αγάπης, της στοργής και της προσευχής μας, αλλά ο αγώνας μας θα είναι ανυποχώρητος στις πλανεμένες διδασκαλίες. Όλοι μας, κυρίως με την ζωή μας να δίνουμε την μαρτυρία Ιησού Χριστού, διότι ο βίος μας είναι ο πιο διδακτικός και ο πιο αξιόπιστος απέναντι στους αιρετικούς».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εμφανίσεις: 300361
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: