Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 16/05 14:20

serbias sinodos

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Στο θέμα της Εκκλησίας της Σκοπίων αναφέρθηκε σήμερα, 16 Μαΐου 2022 Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας, η οποία συνεδριάζει υπό την προεδρία του Πατριάρχη Πορφυρίου στο Βελιγράδι.

Ιερά σύνοδος σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων αναφέρει: "Έχοντας λάβει την πράξη της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας - Αρχιεπισκοπή Οχρίδας» με την οποία αποδέχεται το γενικά αναγνωρισμένο κανονικό καθεστώς που της παραχωρήθηκε το 1959 από την Ιερά Σύνοδο Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ελπίζει ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία θα επιλύσει το κανονικό καθεστώς, το οποίο θα πρέπει να ακολουθείται από πανορθόδοξη συναίνεση και αποδοχή αυτού του καθεστώτος".

Συγκεκριμένα η Ιερά Σύνοδος τονίζει ότι χαιρετίζει την αποδοχή του αναγνωρισμένου κανονικού καθεστώτος, που είναι το καθεστώς της ευρύτερης δυνατής αυτονομίας, δηλαδή της πλήρους εσωτερικής ανεξαρτησίας, που χορηγήθηκε το 1959.

Επίσης, συμπλήρώνει ότι εφόσον αυτό εξάλειψε τους λόγους της διακοπής της λειτουργικής και κανονικής κοινωνίας, που προκλήθηκε από τη μονομερή ανακήρυξη του αυτοκεφάλου το 1967, καθιερώνεται μια πλήρης λειτουργική και κανονική κοινωνία.

Σε άλλο σημείο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησία της Σερβίας, αναφέρει ότι ο διάλογος για το μέλλον και το τελικό καθεστώς των επισκοπών στη Βόρεια Μακεδονία είναι όχι μόνο δυνατός αλλά σκόπιμος, θεμιτός και ρεαλιστικός.

Ακόμη στο ανακοινωθέν τονίζεται: "στο διάλογο για το μελλοντικό και ενδεχομένως τελικό κανονικό καθεστώς, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία θα καθοδηγείται αποκλειστικά από εκκλησιολογικές - κανονικές και ποιμαντικές αρχές, κριτήρια και κανόνες, χωρίς να ενδιαφέρεται για «γεωπολιτικά», «εκκλησιαστικά - πολιτικά» κριτήρια για μονομερείς πρωτοβουλίες

Κλείνοντας η Ιερά Σύνοδος αναφέρει ότι δεν προτίθεται να εξαρτήσει την νέα Εκκλησία με περιοριστικές ρήτρες σχετικά με το εύρος της δικαιοδοσίας της στην πατρίδα της και στη διασπορά της μετά την επίλυση του καθεστώτος, με τη σύστασή της να επιλύσει το ζήτημα της επίσημης ονομασίας της με άμεσο αδελφικό διάλογο με τις Ελληνικές και άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Τέλος, το Πατριαρχείο Σερβίας τονίζει για το θέμα των Σκοπίων ότι "η απόφαση που θα ληφθεί δεν θα υπόκεινται σε επιρροή ή πίεση κανενός".

Εμφανίσεις: 303486
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: