Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 14/10 21:13

elpi goarch

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Δεν αποτελεί μυστικό ότι οι πρόσφατες αποφάσεις για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, έχουν προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πολλοί είναι εκείνοι οι Ιεράρχες που μιλούν για άδικες αποφάσεις, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που τονίζουν ότι το Πατριαρχείο στάθηκε στο ύψος περιστάσεων.

Όσα και αν γραφτούν, όσα και αν ειπωθούν οι αποφάσεις πάρθηκαν και οι συνέπειες θα φανούν στο άμεσο μέλλον.

Ειπώθηκε ότι οι Μητροπολίτες Βοστώνης Μεθόδιος και πρ. Νέας Ιερσέης και νυν Σάρδεων Ευάγγελος, σήκωσαν το δικό τους μπαϊράκι που είχε ως αποτέλεσμα να συνταχθεί έκθεση εναντίον τους.

Την έκθεση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής ανέγνωσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενώπιον των Μελών της Ιεράς Συνόδου, ζητώντας να ληφθούν μέτρα για τους Ιεράρχες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν συμφώνησαν όλοι οι Ιεράρχες με την έκθεση του Αρχιεπισκόπου, που είχε ως αποτέλεσμα η συνεδρία να διαρκέσει πολλές ώρες.

Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή όταν νεόκοπος Ιεράρχης, ζητούσε από τον Πατριάρχη την καθαίρεση του πολιού Ιεράρχη της Αμερικής, Μητροπολίτου Βοστώνης κ. Μεθοδίου.

Την ίδια στιγμή έτερος Ιεράρχης ζήτησε να ληφθούν οι αποφάσεις με νηφαλιότητα, ώστε να μην δίνεται τροφή στους κατηγόρους της Εκκλησίας.

Τελικά, υπερίσχυσε η γνώμη για «τυρεία και φατρία» για τους δύο Ιεράρχες της Αμερικής, οι οποίοι σύμφωνα με την Σύνοδο αμφισβητούσαν τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο.

Ωστόσο εκκλησιαστικοί κύκλοι της Αμερικής τονίζουν ότι «οι λόγοι δεν ήταν ούτε η -τυρεία ούτε η φατρία- απλά έπρεπε να βγουν από την Επαρχιακή Σύνοδο, γιατί ήταν οι μόνοι που δεν συμφωνούσαν πάντα με τις αποφάσεις».

Οι ίδιοι εκκλησιαστικοί κύκλοι αναφέρουν ότι «με την απομάκρυνσή τους, ο Αρχιεπίσκοπος θα μπορεί πλέον να περνά τις αποφάσεις χωρίς αντιδράσεις».

Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείο σχολιάζοντας τις αποφάσεις, μεταξύ άλλων τόνισε: «Δεν ήταν εύκολο για εμάς όλο αυτό, αλλά όπως λέει και ο λαός θέρισαν ότι έσπειραν».

Σε αντίθεση με άλλον Ιεράρχη που ανέφερε πως «οι αποφάσεις αυτές θα βαραίνουν για πάντα την συνείδησή μου».

Δυσφορία στην Ομογένεια

Οι αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία στην Αμερική, αφού κανείς δεν γνώριζε τίποτα για τις εν λόγω ενέργειες.

Κύκλοι της Ομογένειας καθημερινά τηλεφωνούν σε Ιεράρχες, ζητώντας να μάθουν τους λόγους που οδήγησαν στην αργία του Μητροπολίτη Βοστώνης, και στην μετάθεση του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι πλέον επικρατεί ένα κλίμα τρομοκρατίας, ενώ αναμένουν μια σαφή απάντηση από τον Αρχιεπίσκοπο περί των αποφάσεων, λέγοντας ότι «οι πιστοί δεν είναι άξιοι να γνωρίζουν τους λόγους;».

Πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν ότι κάποιες ενορίες της Μητροπόλεως Βοστώνης μετά την αργία του Ποιμενάρχη τους, εξέφρασαν την επιθυμία να συμπεριληφθούν στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έρχεται να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Όλοι θυμόμαστε την περίπτωση των Αρχιεπισκόπων Αμερικής Ιακώβου, Σπυρίδωνος και πρόσφατα του Δημητρίου.

Στην νεότερη ιστορία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής θα γραφτεί και η υπόθεση των δύο Ιεραρχών (Βοστώνης – Νέας Ιερσέης) οι οποίοι χωρίς καμία απολογία υπό Συνόδου «τιμωρήθηκαν» εν μια νυκτί - (12ος κανόνας της εν Καρχηδόνι).

Το νέο Σύνταγμα

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος το 1978 είχε εκπονήσει τον νέο Καταστατικό Χάρτη, που είχε ως σκοπό τη διοικητική αποκέντρωση με την απόδοση στους Επισκόπους περισσότερων αρμοδιοτήτων.

Η κίνησή του αυτή, χαρακτηρίστηκε τότε ως κορυφαία προσφορά από πλευράς του Αρχιεπισκόπου, αφού ο ίδιος διατηρούσε την ευθύνη να συντονίζει και να παρακολουθεί.

Σήμερα, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος δήλωσε ότι «μας δίνεται μία θαυμάσια ευκαιρία να ξανακτίσουμε την Αρχιεπισκοπή μας από τα θεμέλια», τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή είναι «θεόπνευστη και ευοίωνη….»

Να σημειωθεί ότι κανένας δεν γνωρίζει τι θα περιέχει το νέο Σύνταγμα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, αλλά και ποια θα είναι η θέση των Μητροπολιτών μετά από αυτό…

Πάντως όλα δείχνουν ότι πάμε για επαναφορά στην εποχή του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, όπου οι Ιεράρχες της Αμερικής ήταν βασικά βοηθοί Επίσκοποι…

Εμφανίσεις: 303002
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: