Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 14/07 14:22

borispol

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr


Την απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί σχολίασε με δήλωσή του ο Σεβ. Μητροπολίτης Μπορισπόλ κ. Αντώνιος.

Ο Σεβασμιώτατος σχολιάζοντας την απόφαση του Τούρκου Προέδρου τόνισε πως «δεν είναι μυστικό ότι η ιστορία τείνει να επαναλαμβάνεται, όπως και το ότι δεν συγχωρεί τα λάθη σε όσους ξεχνάνε τα πικρά της μαθήματα».

Σε άλλο σημείο ο κ. Αντώνιος πρόσθεσε πως κατανοεί την πικρία που αισθάνεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και ολόκληρος ο Ορθόδοξος κόσμος για την απόφαση αυτή.

«Κανένα πολιτικό, γεωπολιτικό και άλλης φύσεως συμφέρον δε μπορεί να αντισταθεί στο θέλημά Του. Σημασία έχει μόνο να μην Του εκπέσουμε με τις φιλοδοξίες μας, τις αρχομανίες μας, τις αιρέσεις μας και τα σχίσματά μας. Λαμβάνοντας αυτό υπ’ όψη είμαι βέβαιος ότι αργά ή γρήγορα στην Αγιά Σοφιά θα ηχήσει πάλι η Ορθόδοξη Λειτουργία» - υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.

Ακολουθεί η δήλωση του Μητροπολίτη Μπορισπόλ Αντωνίου:

Σήμερα οι τουρκικές αρχές έλαβαν την απόφαση να μετατραπεί ο Ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Είμαι βαθιά πεπεισμένος πως για την καλύτερη κατανόηση αυτής της απόφασης πρέπει να στραφούμε στην ιστορία.

Η λεπτομερής μελέτη των γεγονότων, των κρίσεων και της πολιτικής συγκυρίας της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου του παρελθόντος θα δώσει στον καθένα σκεπτόμενο άνθρωπο την δυνατότητα να διαμορφώσει την εικόνα της Άλωσης και να καταλάβει γιατί η μεγάλη Βασιλεύουσα έπεσε υπό την πίεση των Τούρκων.

Αυτό θα μας διευκολύνει να γεφυρώσουμε το χάσμα του χρόνου και να οδηγηθούμε στην κατανόηση της σημερινής θλιβερής κατάστασης.

Δεν είναι μυστικό ότι η ιστορία τείνει να επαναλαμβάνεται, όπως και το ότι δεν συγχωρεί τα λάθη σε όσους ξεχνάνε τα πικρά της μαθήματα.

Καταλαβαίνουμε πλήρως την πικρία της απώλειας που αισθάνεται το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και ολόκληρος ο Ορθόδοξος κόσμος.

Δεν είναι καθόλου αφηρημένα τα λόγια μας, αφού η Εκκλησία μας και οι πιστοί της αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε σοβαρές στερήσεις – καταλήψεις Ναών, παραβάσεις δικαιωμάτων και διοικητικές πιέσεις εκ μέρους των αρχών.

Ωστόσο πιστεύουμε ακράδαντα και γνωρίζουμε: ό,τι είναι αδύνατο για τον άνθρωπο, είναι δυνατό για τον Θεό. Κανένα πολιτικό, γεωπολιτικό και άλλης φύσεως συμφέρον δε μπορεί να αντισταθεί στο θέλημά Του.

Σημασία έχει μόνο να μην Του εκπέσουμε με τις φιλοδοξίες μας, τις αρχομανίες μας, τις αιρέσεις μας και τα σχίσματά μας. 

Ο Κύριος ημών πάντοτε δέχεται τη μετάνοια και την ειλικρινή προσευχή.

Λαμβάνοντας αυτό υπ’ όψη είμαι βέβαιος ότι αργά ή γρήγορα στην Αγιά Σοφιά θα ηχήσει πάλι η Ορθόδοξη Λειτουργία.

Αφού, όπως είπε, ο Όσιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος «παραδοθείτε στα χέρια του Θεού… και δε θα σας αφήσει».

Εμφανίσεις: 300288
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: