Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 21/11 09:16

aystrias arsenios

Στον Αιμίλιο Πολυγένη


Με τον Μητροπολίτη Αυστρίας κ. Αρσένιο επικοινώνησε το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr , ο οποίος μίλησε για την ίδρυση Σταυροπηγίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Τσεχίας.

Ο Σεβασμιώτατος, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει από την πλευρά του Πατριαρχείο κάποια παράλληλη δικαιοδοσία, αφού όλα έγιναν με την σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας της Τσεχίας.

''Αγαπητέ κ. Πολυγένη, γνωρίζουμε ότι είναι δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχη να ιδρύει Σταυροπήγια και στην συγκεκριμένη περίπτωση, η υπόθεση ξεκίνησε μετά από επιθυμία της Εκκλησίας της Τσεχίας να ιδρυθεί ένα Σταυροπήγιο στο έδαφος της, και συγκεκριμένα από τον Μητροπολίτη Ολομούτς και Μπρνό κ. Συμεών'' - δήλωσε στην Romfea.gr o Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος.

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι ''με προσωπική παράκληση του κ. Συμεών προς εμένα, εξέφρασε εν πρώτοις την επιθυμία και κατόπιν απευθύνθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη εγγράφως, όπου τον παρακάλεσε για ίδρυση Σταυροπηγίου στην Επαρχία του''.

''Μετά από επανειλλημένες έγγραφες παρακλήσεις του κ. Συμεών και προσωπικές συνομιλίες μαζί μου, η Ιερά Σύνοδος προχώρησε στην ίδρυση Σταυροπηγίου. Πρέπει όμως να πούμε ότι και το Μητροπολιτικό Συμβούλιο της Επαρχίας, αποφάσισε ομόφωνα την ίδρυση της Μονής και την παραχώρηση του Κτιρίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο'' - πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Αυστρίας.

Σε ερώτηση αν για το βήμα αυτό ήταν ενήμερη η Εκκλησία της Τσεχίας, ο Μητροπολίτης Αρσένιος δήλωσε: ''Βεβαίως και ήταν ενήμεροι οι Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Τσεχίας, αλλά και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ραστισλάβος διαμέσου του οποίου γινόταν η αλληλογραφία''.

''Για να γίνουν όλα νόμιμα σύμφωνα με τον Τσεχικό νόμο ακολουθήθηκε η διαδικασία που είναι για Μονές και ενορίες, γι΄ αυτό ιδρύθηκε ένα σωματείο. Στο οποίο σωματείο η Ιερά Σύνοδος διόρισε στην αρχή εμένα υπεύθυνο για τα νομικά διαδικαστικά και εν συνεχεία θα αποφασιστεί ποιος θα διοριστεί'' - συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Αυστρίας, ξεκαθάρισε ότι ''δεν πρόκειται για παράλληλη δικαιοδοσία αλλά για ίδρυση Σταυροπηγιακής Μονής στην Επαρχία Ολομούτς, με την σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας της Τσεχίας. Παράλληλη δικαιοδοσία στην Τσεχία έχει το Πατριαρχείο Μόσχας, το οποίο έχει ήδη αναγνωριστεί ανεξάρτητα ως Μετόχι στο Κάρλοβι Βάρι''.

Εμφανίσεις: 303690
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: