Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 15/10 08:20

xeirotonia oreon proti 1

Μητρόπολη | Θάνος Θανόπουλος


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα, Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019 η χειροτονία του νέου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, και συλλειτούργησαν Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της Εκκλησίας Κρήτης.

"Σας ευχαριστώ, Μακαριώτατε, διότι με πολλή πατρική αγάπη επιβλέψατε στην αναξιότητά μου και με θεωρήσατε ικανό πολλών και μεγάλων δωρεών στην υπηρεσία της Εκκλησίας. Με πατρική αγάπη με καλέσατε στην Ιερά Σύνοδο, διορίζοντάς με αρχικά Γραμματέα στη Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, στη συνέχεια Γραμματέα – Πρακτικογράφο του ιερού Συνοδικού σώματος και κατόπιν αναθέτοντάς μου την πρωτεύθυνη θέση του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου, με όσα αυτές οι διακονίες συνεπάγονται καλά και αγαθά" - ανέφερε μεταξύ άλλων στον χειροτονητήριο λόγο του ο νέος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος.

Ο Θεοφιλέστατος συμπλήρωσε λέγοντας ότι "η αγάπη αυτή, όμως, υπέρ εκ περισσού εκδηλώθηκε στην προ ημερών συνελθούσα σεπτή Ιεραρχία, όταν με προτείνατε ως Βοηθό Επίσκοπό Σας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ζητώντας να συμμεριστώ, μαζί με τους άλλους Βοηθούς Επισκόπους Σας και τον σύλλογο τους Πρεσβυτερίου, την ποιμαντική ευθύνη του λαού του Θεού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής."

"Αυτή η εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλλετε, και για την οποία θα Σας είμαι διά βίου ευγνώμων, αντιλαμβάνομαι ότι συνεπάγεται τεράστια ευθύνη γιατί είναι πολύ μεγάλη, και γι᾿ αυτό από καρδίας Σας ευχαριστώ, ενώ ταυτόχρονα Σας διαβεβαιώνω ότι θα αγωνιστώ με όλες τις δυνάμεις μου, κυρίως, όμως, στηριζόμενος στη Χάρη του Θεού, να παραμείνω πιστός και φρόνιμος οικονόμος έναντι Υμών, του πατρός και Αρχιεπισκόπου μου και να μη σταθώ αχάριστος έναντι των θείων Δωρεών, οι οποίες δι᾿ Υμών και της περί την Υμετέρα Μακαριότητα σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, τελεσιουργούνται υπό της Χάριτος του Θεού, στην ελαχιστότητά μου. Σας διαβεβαιώνω, ακόμη, ότι θα προσπαθήσω ώστε, κατά το δικό Σας πρότυπο, η Αγία Τράπεζα και το Συνοδικό διακόνημα να ευρίσκονται σε μία συνεχή κατάσταση διαλόγου και αντιδόσεως χαρισμάτων" πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Επίσκοπος Φιλόθεος και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

"Η Εκκλησία είναι ένα θεανθρώπινο οικοδόμημα και ως εκ τούτου έχει ανάγκη από ανθρώπους που θα πρέπει να πλαισιώσουν τις θέσεις για ένα έργο όπως θα θέλει ο ίδιος ο Θεός" τόνισε ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος προς τον νέο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο.

Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε: "Ενώπιον τον Αρχιερέων, των συγγενών και των φίλων σου καλείσαι να δώσεις και μια άλλη μαρτυρία, την μαρτυρία του Επισκόπου. Θα ήθελα να ευχηθώ και να σου ευχηθούμε όλοι οι Αρχιερείς, τα χαρίσματα τα οποία σε στόλισε ο Θεός να τα αυξάνεις, αλλά πρόσεχε να μην τα κρατήσεις για τον εαυτό σου, όπως άλλωστε δεν έκανες και μεχρι σήμερα".

Τέλος να αναφερθεί ότι στον Ιερό Ναό συνέρρευσε πλήθος κληρικών, μοναχών, μοναζουσών και πιστών, οι οποίοι έσπευσαν να ευχηθούν στον νέο Επίσκοπο Ωρεών καλή δύναμη στα νέα του καθήκοντα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΤΗΡΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΩΡΕΩΝ

Εμφανίσεις: 322991
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: