Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 27/06 16:17

barth maruobounio

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ - ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ


Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, απέστειλε σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Romfea.gr ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Στην επιστολή του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκφράζει την ανησυχία του, για την στήριξη του Προέδρου σχετικά με τη δημιουργία μιας Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο.

"Πρόσφατα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο πληροφορηθήκαμε με ανησυχία ότι εκφράσατε την στήριξή σας για τη δημιουργία μιας Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο και ότι η κυβέρνηση της χώρας σας, επικύρωσε νομοσχέδιο σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία, το οποίο προβλέπει την εθνικοποίηση όλων των Ορθόδοξων Εκκλησιών που οικοδομήθηκαν πριν το 1918 και της εκκλησιαστικής περιουσίας αυτών" - τονίζει χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Επίσης ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας προσθέτει: "Αυτό σημαίνει ότι η χώρα σας απαλλοτριώνει τις Εκκλησίες και την περιουσία που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη του Μαυροβουνίου και άλλων τριών επαρχιών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας".

Σε άλλο σημείο ο κ. Βαρθολομαίος στέλνει σαφές μήνυμα στον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, τονίζοντας ότι το Πατριαρχείο και λοιπές Εκκλησίες αναγνωρίζουν τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιο.

"Σας γνωστοποιούμε με καθαρό τρόπο ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο μαζί με όλες τις υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες, αναγνωρίζει τον Σεβ. Μητροπολίτη Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιο, Ιεράρχη της Εκκλησίας της Σερβίας, ως τον μοναδικό κάτοχο της κανονικής Ορθόδοξης δικαιοδοσίας στο Μαυροβούνιο" υπογραμμίζει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Σχετικά με την λεγόμενη Εκκλησία του Μαυροβουνίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης, τονίζει ότι "η Εκκλησία του Μαυροβούνιου ουδέποτε υπήρξε αυτοκέφαλη ενώ η σημερινή αυτοαποκαλούμενη "Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου" υπό τον Miraš Dedeić δεν ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία."

"Ο κ. Dedeić δεν είναι Επίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά άτομο που έχει καθαιρεθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο μοναδικός κανονικός Ιεράρχης είναι ο αδερφός μας, Μητροπολίτης Αμφιλόχιος, ο οποίος ανήκει στο Πατριαρχείο της Σερβίας, το οποίο είναι αναγνωρισμένο σε πανορθόδοξο επίπεδο" - συμπλήρώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Επίσης ο Πατριάρχης εκπέμπει σήμα κινδύνο στον Πρόεδρο Τζουκάνοβιτς, λέγοντας ότι "σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή διότι δεν θέλουμε ο αγαπητός λαός του Μαυροβουνίου να φθάσει στο σημείο της εκκλησιαστικής απομόνωσης και αποκοπής πλήρους κοινωνίας από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, στο βαθμό που καμία Εκκλησία δεν αναγνωρίσει ή στηρίξει την αντικανονικό μόρφωμα του Dedeić."

"Σας υπενθυμίζουμε ότι σας έχουμε στείλει επιστολή ξανά το 2000 στην οποία αναφέρονται τα εξής: "Είμαστε πεπεισμένοι ότι αντιλαμβάνεστε τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την πνευματική συνοχή του λαού του Μαυροβουνίου, που απορρέει από το κίνημα του Dedeić, και κατανοείτε ότι θα θελήσετε να αποστασιοποιηθείτε από εκείνον προς όφελος της ενότητας του λαού" - πρόσθετει χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Κλείνοντας ο κ. Βαρθολομαίος μεταξύ άλλων αναφέρει: "Θα σας παρακαλούσα θερμά να μη θεωρήσετε τα προαναφερθέντα ως παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας σας, αλλά ως μια επιθυμία εκ μέρους της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης προκειμένου να βοηθήσει τους ευσεβείς Χριστιανούς της χώρας σας σε αυτήν την κρίσιμη καμπή της ιστορίας".

Εμφανίσεις: 305737
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: