Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 31/12 13:52

kiril si bartolomeu

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr


Απαντητική επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο απέστειλε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος.

Ο Πατριάρχης Μόσχας στην επιστολή του εξέφρασε τον πόνο, την αμηχανία και την αγανάκτησή του για τις αντικανονικές πράξεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας απαντά στην επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη στην οποία τον ενημέρωνε για την «αποκατάσταση» των ουκρανικών σχισματικών και την «ακύρωση» του εγγράφου για τη μεταφορά της Μητρόπολης Κιέβου στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας, μετά από περισσότερα από τριακόσια χρόνια ιστορίας, στην επικοινωνία των μη-κανονικών κοινοτήτων, καθώς και την πρόθεση να παράσχουν την Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία.

''Η επανένωση των σχισματικών με την Εκκλησία θα αποτελούσε μεγάλη χαρά τόσο για την Ορθόδοξη Ουκρανία όσο και για ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο αν γινόταν σύμφωνα με τις αρχές του κανόνα δικαίου, με το πνεύμα της ειρήνης και της αγάπης του Χριστού. Αλλά η τρέχουσα πολιτικοποιημένη διαδικασία της αναγκαστικής ενοποίησης απέχει πολύ από τους κανόνες και το πνεύμα των ιερών κανόνων. Συνοδεύεται από ένα τερατώδες ψέμα και βία προς την αυθεντική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Αλλά αυτή είναι η ίδια Εκκλησία εκατομμυρίων Ουκρανών πιστών, που αναγνωρίζατε ως κανονική όλα τα χρόνια της διακονίας σας μέχρι την τελευταία φορά και τώρα προσποιείστε σαν να μην υπάρχει'' ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κύριλλος.

Σε άλλο σημείο ο κ. Κύριλλος τόνισε: ''Οι σύμβουλοί σας σας διαβεβαίωσαν ότι οι Επίσκοποι της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι έτοιμοι να στηρίξουν το πολιτικό σχέδιο των αρχών του Κιέβου, ότι ένα σημαντικό μέρος, δεκάδες κανονικοί Επίσκοποι περιμένουν μόνο για την ευλογία σας για να εγκαταλείψουν την Εκκλησία τους. Σας είχα επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι σας έχουν παραπλανήσει. Τώρα μπορείτε να το διαπιστώσετε μόνος σας''.

''Στις αποφάσεις σας αναφέρετε τη βούληση του Ορθοδόξου λαού της Ουκρανίας, ο οποίος φέρεται να ζητά την παρέμβαση της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης. Αλλά ήταν η βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κληρικών και των πιστών, του πραγματικού εκκλησιαστικού λαού της Ουκρανίας, που οδήγησε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας να μην ανταποκριθεί στις προσκλήσεις σας και να αρνηθεί να συμμετάσχει στο αποκαλούμενο "ενοποιητικό συμβούλιο" του ουκρανικού σχίσματος'' πρόσθεσε ο Πατριάρχης Μόσχας.

''Από τους δύο επισκόπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας που αναφέρατε εσείς, τους οποίους εσείς, παρά τους κανόνες, έχετε αποδεχθεί κάτω από τη δικαιοδοσία σας, μόνο ένας ήταν Επισκοπικός Επίσκοπος. Αλλά ο κλήρος και το ποίμνιο της Επισκοπής του δεν δέχτηκε τις ενέργειές του. Αφού ο Μητροπολίτης Συμεών είχε νόμιμα τεθεί σε αργία από την Ιερά Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, όλα τα μοναστήρια της Μητρόπολης Βίνιτσας και η συντριπτική πλειοψηφία των ενοριών, μαζί με τους κληρικούς τους, παρέμειναν στην δικαιοδοσία του νέου κανονικού Μητροπολίτη Βινίτσας και Μπάρσκυ Βαρσανούφιο. Επί του παρόντος, οι τοπικές αρχές ασκούν πίεση στον κλήρο της Μητρόπολης, απειλώντας τους ιερείς με βία, αλλά οι κληρικοί, οι μονές και οι λαϊκοί δεν θέλουν να επικοινωνούν με τον Επίσκοπο, ο οποίος πρόδωσε αυτούς και την Εκκλησία'' συμπληρώνει ο κ. Κύριλλος.

''Στην επιστολή σας, προσπαθείτε να αναθεωρήσετε την έννοια του συνόλου των εγγράφων που υπογράφηκε το 1686 από τον προκάτοχό σας Πατριάρχη Διονύσιο Α' και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης. Για εκατοντάδες χρόνια, δεν υπήρξε διαφωνία μεταξύ των δύο Εκκλησιών για το περιεχόμενο αυτών των ιστορικών εγγράφων. Και τώρα δηλώνετε την «ακύρωση» του Πατριάρχη και του Συνοδικού Χάρτη, αφού «οι εξωτερικές συνθήκες έχουν αλλάξει»'' επισήμανε ο Πατριάρχης Μόσχας.

''Μπορώ μόνο να εκφράσω τη λύπη μου για το γεγονός ότι οι αποφάσεις σας, οι οποίες είναι καταστροφικές για την ενότητα της Εκκλησίας, εξαρτώνται από το "εξωτερικό", δηλαδή από πολιτικές συνθήκες, τις οποίες δεν ντρέπεστε να λέτε άμεσα. Η αποδοχή τέτοιων προσώπων στην κοινωνία με την Εκκλησία υπονομεύει την κανονική διαδοχή και οδηγεί σε σοβαρές, καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την Ορθοδοξία'' συμπλήρωσε ο κ. Κύριλλος.

''Μίλησα μόνο μαζί σας και με μερικούς μάρτυρες για τα σχέδια της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης να νομιμοποιήσει το σχίσμα στην Ουκρανία. Τώρα, όταν αυτά τα σχέδια εφαρμόζονται σε μεγάλο βαθμό, είναι πιθανό να σας απευθύνω έκκληση για τελευταία φορά μπροστά σε ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία. Το κάνω αυτό, καθοδηγούμενος από την εντολή του Κυρίου μας Ιησού Χριστού: Ἐὰν δὲ ἁμαρτήσῃ εἰς σὲ ὁ ἀδελφός σου, ὕπαγε ἔλεγξον αὐτὸν μεταξὺ σοῦ καὶ αὐτοῦ μόνου· ἐάν σου ἀκούσῃ, ἐκέρδησας τὸν ἀδελφόν σου· ἐὰν δὲ μὴ ἀκούσῃ, παράλαβε μετὰ σοῦ ἔτι ἕνα ἢ δύο, ἵνα ἐπὶ στόματος δύο μαρτύρων ἢ τριῶν σταθῇ πᾶν ῥῆμα. ἐὰν δὲ παρακούσῃ αὐτῶν, εἰπὲ τῇ ἐκκλησίᾳ· ἐὰν δὲ καὶ τῆς ἐκκλησίας παρακούσῃ, ἔστω σοι ὥσπερ ὁ ἐθνικὸς καὶ ὁ τελώνης. (Ματθαίος 18: 15-17).

''Τα δίπτυχα των Αγίων Πατριάρχων της Κωνσταντινούπολης μετρούν από μόνα τους δεκάδες ονόματα μεγάλων θεολόγων, ακολούθων και δασκάλων ευσέβειας οι οποίοι δόξασαν την Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης με την διακονία τους. Αλλά υπήρχαν και εκείνοι που την ντρόπιασαν. Μην εισάγετε το όνομα σας στον ίδιο κατάλογο με αυτούς τους Επισκόπους της Κωνσταντινούπολης. Υποχωρείστε τώρα από την επικοινωνία με τους σχισματικούς, αρνηθείτε την συμμετοχή σε αυτή την πολιτική περιπέτεια της νομιμοποίησης τους και τότε η κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριο θα σας ευλογεί και η ιστορία θα διατηρήσει τη μνήμη σας ανάμεσα στους Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου, που κατάφεραν να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια και την ενότητα της Εκκλησίας. Εάν ενεργείτε σύμφωνα με τις προθέσεις που περιέχονται στην επιστολή σας, θα χάσετε για πάντα την ευκαιρία να υπηρετήσετε την ενότητα των Εκκλησιών του Θεού, θα πάψετε να είστε ο πρώτος στον Ορθόδοξο κόσμο, που αριθμεί εκατοντάδες εκατομμυρίων πιστών και ο πόνος που θα προκαλέσετε στους Ορθόδοξους Ουκρανούς θα σας ακολουθήσει στην Τελική κρίση. Με όλη μου την καρδιά προσεύχομαι ότι αυτό δεν θα συμβεί. Δεν είναι αργά για να σταματήσετε'' υπογράμμισε κλείνοντας ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ (ΕΛΛΗΝΙΚΑ)

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ (ΡΩΣΙΚΑ)

Εμφανίσεις: 302531
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: