Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 18/12 09:20

borisbol romfea

Τις εξελίξεις μετά την λεγόμενη «Ενωτική Σύνοδο» σχολίασε αποκλειστικά στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο ειδήσεων Romfea.gr ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μπορισπόλ κ. Αντώνιος.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι μετά την έκτακτη Ιερά Σύνοδο που συνεδρίασε την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου όσοι Ιεράρχες και κληρικοί συμμετείχαν στην «Ενωτική Σύνοδο» έχουν τεθεί σε αργία.

Σε άλλο σημείο ο κ. Αντώνιος τονίζει ότι δεν είναι αλήθεια πως δημιουργήθηκε μία νέα Ενιαία Εκκλησία στην Ουκρανία, αλλά πως νομιμοποιήθηκε το σχίσμα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Επίσης ο Μητροπολίτης Μπορισπόλ υπογραμμίζει ότι ο νέος Μητροπολίτης Επιφάνιος δεν έχει την ακώλυτη ιεροσύνη, καθώς έχει «χειροτονηθεί» από τον αναθεματισμένο Φιλάρετο.

Ενώ ο κ. Αντώνιος προσθέτει πως «όλες οι ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία είναι η μία πρόκληση για μας και όλη την παγκόσμια Ορθοδοξία».

Ακολουθεί η δήλωση του Μητροπολίτη Μπορισπόλ Αντώνιου στη Romfea.gr:

''Όλα όσα συνέβησαν στην λεγόμενη «Ενωτική Σύνοδο» την 15η Δεκεμβρίου δεν έχουν καμία σχέση με την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Η δική μας Εκκλησία δεν έλαβε μέρος σε αυτήν την «Σύνοδο». Μόνο δύο Μητροπολίτες παρέστησαν. Οι Μητροπολίτες, Βίνιτσας Συμεών και Περιεσλάβ Αλέξανδρος, παραβιάζοντας τον αρχιερατικό τους όρκο. Γι' αυτό το λόγο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας μας σήμερα τους καθαίρεσε'' δήλωσε ο κ. Αντώνιος.

''Μου λένε, ότι στα ελληνικά ΜΜΕ μετάδωσαν με χάρα, ότι δήθεν δημημουργήθηκε μια καινούρια και ενιαία Εκκλησία της Ουκρανίας. Δεν είναι αλήθεια. Τελικά εγινε η νομιμοποίηση του σχίσματος εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αφού ο νεοεκλεγμένος Επιφάνιος δεν έχει την ακώλυτη αρχιεροσύνη, επειδή «χειροτονήθηκε» απο τον αναθεματισμένο Φιλάρετο. Επίσης η βάση της καινούριας «Εκκλησίας» αποτελείται 98% από τους σχισματικούς, οι οποίοι για κάποιους λόγους ανακοινώθηκαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως κανονικοί πλέον'' πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Μπορισπόλ.

Στην συνέχεια ο κ. Αντώνιος συμπλήρωσε: ''Όλες οι ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία είναι η μία πρόκληση για μας και όλη την παγκόσμια Ορθοδοξία. Είναι πρόκληση για την εκκλησιολογική συνείδηση όλου του πληρώματος της Ορθόδοξης Εκκλησίας''.

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος τόνισε: ''Δυο Εκκλησίες - Σερβίας και Πολωνίας - έχουν ήδη δηλώσει, ότι δεν θα αναγνωρίσουν την ιεραρχία της νέας «Εκκλησίας» και δεν θα συλλειτουργίσουν με τους «κληρικούς» της. Τώρα είναι προφανές, ότι κάθε Τοπική Εκκλησία πρόκειται να εκφράσει την θέση της. Αν κάποια Εκκλησία αναγνωρίσει τους σχισματικούς, την νέα Εκκλησία, επομένως δεν θα μπορεί να συλλειτουργήσει μαζί μας. Δεν νομίζω, να είναι δυνατό να συλλειτουργήσει κάποια Τοπική Εκκλησία με τους σχισματικούς και με την Εκκλησία του Μητροπολίτη Ονουφρίου ταυτόχρονα. Θα είναι παράξενο και πικρό για μας, αν οι αδελφοί μας απο τις Τοπικές Εκκλησίες, που πριν ερχόντουσαν σε μας στην Ουκρανία, και τους φιλοξενούσαμε, συλλειτουργούσαμε και είχαμε την θερμή και ανοιχτόκαρδη εν Χριστώ επικοινωνία, τώρα να μας αφήσουν και να ασπαστούν τους σχισματικούς''.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Αντώνιος υπογράμμισε: ''Πραγματικά, τώρα βρεθήκαμε σε μια μεγάλη κρίση, αλλά πρέπει με την προσευχή και την βοήθεια του Θεού να την ξεπεράσουμε και να βρούμε την λύση σε αυτό το κρίσιμο πρόβλημα. Δεν θα γλυτώσει κανείς, που ελπίζει ότι θα καθίσει ήσυχα στην γωνιά του. Αυτή η ώρα πέρασε. Πρέπει με ειλικρίνεια και χριστιανικό θάρρος να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.''

Εμφανίσεις: 301741
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: