Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2018

sinod5 4

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, υπό την προεδρία του Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονουφρίου.

Η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε γι΄ ακόμη μια φορά με το Ουκρανικό ζήτημα, τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την "Ενωτική Σύνοδο" και τις εκδιώξεις κατά Ιεραρχών και Κληρικών.

Επίσης η Ιερά Σύνοδος της Ουκρανικής Εκκλησίας ενημέρωνει ότι θα προσφύγεις στους Διεθνείς Οργανισμούς Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ και θα ενημερώσει και τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Κατά Τόπους Εκκλησιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε:

1. Υπενθυμίζουμε ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, απεύθυνε πολλές φορές έκκληση στην κρατική εξουσία να σταματήσει να αναμιγνύεται στην εκκλησιαστική ζωή της Ουκρανίας.

2.  Δηλώνουμε ότι βάσει της Αποφάσεως της Συνόδου Ιεραρχίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας από τις 13 Νοεμβρίου 2018, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, όπως και άλλες κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως (11 Οκτωβρίου 2018), σχετικά με την διεύρυνση της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στο έδαφος Ουκρανίας, της άρσης αφορισμού και εκκλησιαστικών καθαιρέσεων των Επικεφαλής των εκκλησιαστικών σχισμάτων στην Ουκρανία.

3.  Δηλώνουμε ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, δεν έχει κανένα κανονικό δικαίωμα να συγκαλέσει οποιαδήποτε συνέλευση στην Ουκρανία, αλλά και να προσκαλέσει Αρχιερείς της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

4. Η λεγόμενη «ενωτική σύνοδος» είναι μια συνέλευση ανομίας, αφού σε αυτό πρόκειται να λάβουν μέρος οι αντιπρόσωποι των σχισματικών ομάδων.

5. Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά και βάσει της Αποφάσεως της Συνόδου Ιεραρχίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας από 13 Νοεμβρίου 2018 η συμμετοχή στην λεγόμενη Ενωτική Σύνοδο για Αρχιερείς, κλήρο, μοναχούς και λαϊκούς της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας δεν επιτρέπεται.

6. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τα πολυάριθμα περιστατικά πιέσεων στους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, με μοναδικό σκοπό δια του φόβου να τους εξαναγκάσουν να λάβουν μέρος στην λεγόμενη Ενωτική Σύνοδο, κάτι το οποίο αποτελεί παράβαση του αρχιερατικού όρκου, το οποίο οι αρχιερείς υποχρεώθηκαν να τηρούν άχρι θανάτου.

7. Η Ιερά Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας δεν εξουσιοδοτεί κανέναν από τους Επισκόπους, κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς να εκπροσωπήσουν την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία στην λεγόμενη Ενωτική Σύνοδο.

8. Σύμφωνα με το Καταστατικό Χάρτη της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, η Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας συγκαλείται από τον Προκαθήμενο Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο οποίος είναι ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριος.

9. Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία θα θεωρήσει οποιαδήποτε απόφαση της λεγομένης Ενωτικής Συνόδου ως άκυρη και μη έχουσα καμία νομική και κανονικής ισχύ.

Τέλος η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ουκρανίας παρακαλεί τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριο να ενημερώσει τις Κατά Τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, τον Πληρεξούσιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία, τους Διεθνείς Οργανισμούς Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και τις Πρεσβείες για τον εκφοβισμό και ποινικές διώξεις των κληρικών και λαϊκών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Εμφανίσεις: 300988
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: