Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 29/11 23:41

eirinaios

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr


Συνέντευξη στο πρόγραμμα του σταθμού «Σογιούζ» παραχώρησε ο Επίσκοπος Μπάτσκας κ. Ειρηναίος, της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας.

Ο Επίσκοπος Ειρηναίος στην συνέντευξή του, δήλωσε πεπεισμένος ότι οι πράξεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία βλάπτουν την παγκόσμια Ορθοδοξία.

«Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης και το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως σύνολο, έχουν κάνει, κατά τη γνώμη μου, και τη γνώμη της πλειοψηφίας των Θεολόγων και Ιεραρχών μας, το μεγαλύτερο λάθος στην ιστορία του Οικουμενικού Θρόνο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ιεράρχης της Σερβικής Εκκλησίας.

Σε άλλο σημείο ο Επίσκοπος Μπάτσκας τόνισε ότι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, εισέβαλε αντικανονικά στην επικράτεια της ήδη υπάρχουσας αυτόνομης Εκκλησίας.

Επίσης υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις για τον Τόμο, διεξήχθησαν στο Φανάρι από κοσμικούς πολιτικούς, ενώ η θέση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αγνοήθηκε εντελώς.

Ο Επίσκοπος Μπάτσκας ανέφερε ότι, η στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Σερβίας όλοι οι Ιεράρχες ήταν κατά της αποφάσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ τόνισε πως «δεν βρέθηκε καμία ψήφος υπέρ».

Σύμφωνα με τον Επίσκοπος Ειρηναίο, πριν από δέκα χρόνια, απευθύνθηκε έκκληση στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ζητώντας να μην παρεμβαίνει στην κατάσταση της Ουκρανίας, καθώς αυτό θα προκαλούσε μεγάλη τραγωδία στον Ορθόδοξο κόσμο.

«Δυστυχώς, όμως, ήταν αδύνατον να προβλεφθεί η σημερινή συμπεριφορά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου» - πρόσθεσε ο κ. Ειρηναίος.

Ο Επίσκοπος Μπάτσας επίσης ανέφερε ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία έχουν δίκιο. Εάν η Μόσχα ή το Κίεβο θα κάνουν αυτό που κάνει τώρα η Κωνσταντινούπολη, τότε θα είμαστε εναντίον της».

«Οι πράξεις της Κωνσταντινούπολης δεν θα βλάψουν μόνο την Ρωσική ή Ουκρανική Ορθοδοξία, αλλά ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο, καθώς και τον εαυτό της. Έχουν ταπεινωθεί ενώπιον των Καθολικών, όσο και αδελφών άλλων θρησκειών και ακόμη στους κοσμικούς ανθρώπους με αυτή την κατάσταση» - υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Επίσκοπος Ειρηναίος.

Κλείνοντας ο Επίσκοπος Μπάτσκας τόνισε: «Κατά την άποψη μου, οι ενέργειες της Κωνσταντινούπολης είναι μια προσπάθεια να εισαχθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία ένα καθολικό σύστημα μοναδικής διαχείρισης. Αλλά αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί να επιτύχει. Είναι προφανές ότι καμία από τις τοπικές Εκκλησίες δεν θα υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες της Κωνσταντινούπολης».

Εμφανίσεις: 303880
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: