Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 27/06 22:53

ilarionas polygenis1

Στον Διευθυντή του Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr Αιμίλιο Πολυγένη, μίλησε ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας.

Ο Σεβασμιώτατος βρέθηκε για λίγες ώρες στην Αθήνα, όπου είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ενώ συμμετείχε στην επέτειο της Διακοινοβουλευτικές Συνέλευσης Ορθοδοξίας.

Να αναφερθεί ότι ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ μίλησε για την συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, για το θέμα της Ουκρανίας, καθώς και για την συνάντηση που είχαν Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ουκρανίας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι προ ημέρων.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ROMFEA.GR

Σεβασμιώτατε, σε λίγη ώρα θα έχετε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Πείτε μας, ποιος ο λόγος της επισκέψεώς σας, αλλά και τι θέματα θα έχει η ατζέντα.

Κάθε φορά που έρχομαι στην Αθήνα συναντώ τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Με τον Μακαριώτατο θα συζητήσουμε για τις διμερείς σχέσεις των δύο Εκκλησιών μας, όσο και για την Πανορθόδοξη ημερήσια διάταξη.

Επίσης θα τον ενημερώσω για την δεινή κατάσταση στην οποία περιήλθε η κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία, όπως και στην ομιλία μου στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας.

Είναι πολύ σημαντικό ο Μακαριώτατος, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και το πλήρωμα της, να γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει στην Ουκρανία.

Η πραγματική εικόνα έχει ως εξής: Η κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας αυτή την στιγμή υφίσταται διώξεις, κατατρεγμούς και μάλιστα από τις κοσμικές αρχές της Ουκρανίας.

Ασκείται μεγάλη πίεση στην Εκκλησία της Ουκρανίας από τις Αρχές, ώστε να δεχθεί αυτό το νέο σχέδιο περί δημιουργίας μιας ενιαίας Τοπικής Εκκλησίας στην χώρα. Αυτό το σχέδιο που θέλουν να κάνουν όμως οι Αρχές, είναι απαράδεκτο για την Εκκλησία της Ουκρανίας.

Το σχέδιο είναι να αποσπαστεί η Κανονική Εκκλησία από το Πατριαρχείο Μόσχας και να συγχωνευτεί με δύο σχισματικές οντότητες. Σε αυτό όμως το σχέδιο θέλουν να συμμετάσχουν και οι Ουνίτες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η νέα τοπική Εκκλησία πρέπει να έχει κοινωνία με τον διάδοχο του Αγίου Πέτρου.

Εάν είναι έτσι όπως ισχυρίζονται οι Ουνίτες, δηλαδή ότι η νέα Εκκλησία θα έχει κοινωνία με τον διάδοχο του Αγίου Πέτρου, τότε δεν μιλάμε για Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά για μια Καθολική Εκκλησία!

Επανερχόμαστε στην κατάσταση του 1596 όταν τότε οι Αρχές της Λιθουανικής και Πολωνικής Κοινοπολιτείας, με βία πίεζαν του Ορθοδόξους να ασπαστούν την Ουνία.

Όπως ανέφερα νωρίτερα, πίσω από αυτό το σχέδιο κρύβονται τρεις παράγοντες: οι Αρχές της Ουκρανίας, οι σχισματικοί και οι Ουνίτες. Οι κάθε δύναμη έχει το δικό της συμφέρον σε αυτό το σχέδιο…

Οι Ουκρανικές Αρχές θέλουν αυτό για να παραμείνουν στην εξουσία μέχρι τις εκλογές και να νικήσουν. Αυτό βέβαια είναι απίθανο αν δούμε τα πολύ χαμηλά ποσοστά υποστήριξης από τον λαό.

Οι σχισματικοί θέλουν αυτό το σχέδιο για να τους αποδοθεί κανονική υπόσταση και να νομιμοποιηθούν όλα εκείνα που έχουν πράξει κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών.

Από την άλλη οι Ουνίτες θέλουν αυτό το σχέδιο, γιατί επιδιώκουν την αποδυνάμωση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, πιέζοντας κατ΄ αυτό τον τρόπο τους Ορθοδόξους να ασπαστούν την Ουνία.

Σεβασμιώτατε, πριν δύο ημέρες Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ουκρανίας μετέβη στο Φανάρι για συνομιλίες με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μπορείτε να μας πείτε τι συζητήθηκε, αλλά και ποια τα αποτελέσματα των συνομιλιών.

Όπως σωστά λέτε, πριν από δύο ημέρες Αντιπροσωπεία τεσσάρων Μητροπολιτών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας επισκέφθηκε το Φανάρι, όπου είχαν συνομιλία έξι ωρών με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη, Γαλλίας Εμμανουήλ και Σμύρνης Βαρθολομαίο. Κατά τη διάρκεια των έξι ωρών η κάθε πλευρά εξέθεσε την θέση της.

Ο Μητροπολίτης Περγάμου αναφέρθηκε σε γεγονότα πριν από 300 χρόνια, τότε που η Μητρόπολη Κιέβου εντάχθηκε στο Πατριαρχείο Μόσχας.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος, ανέπτυξε μια θεωρία κατά την οποία η παραχώρηση αυτή ήταν προσωρινή.

Ο τότε Μητροπολίτης Κιέβου έπρεπε να χειροτονηθεί από τον Πατριάρχη Μόσχας, αλλά να υπάγεται στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Εμείς ως Πατριαρχείο Μόσχας τον τελευταίο καιρό ερευνήσαμε τα αρχεία μας, όπου εντοπίσαμε όλα τα τεκμήρια τόσο στα Ελληνικά όσο και στα ρωσικά. Μιλάμε για 900 σελίδες!

Από την μελέτη αυτών των εγγράφων κατέστη γνωστόν ότι η Μητρόπολη Κιέβου εντάχθηκε στο Πατριαρχείο Μόσχας, κατόπιν αποφάσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στα έγγραφα δεν υπάρχει καμία αναφορά για προσωρινή παράδοση, ούτε προθεσμία παραχωρήσεως, ενώ ούτε ένα έγγραφο δεν αναφέρει πως η Μητρόπολη Κιέβου παραχωρείτε στο Πατριαρχείο Μόσχας για 10, 20 η 40 χρόνια.

Κατά το διάστημα αυτών των 300 ετών πότε Οικουμενικός Πατριάρχης δεν αμφισβήτησε την παραχώρηση αυτή! Πότε δεν αμφισβητήθηκε η ένταξη της Μητροπόλεως Κιέβου, στους κόλπους της Ορθοδόξους Εκκλησίας της Ρωσίας.

Μέχρι πρόσφατα ούτε ο μακαριστός Πατριάρχης Δημήτριος αλλά ούτε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αμφισβήτησαν την παραχώρηση της Μητροπόλεως Κιέβου στο Πατριαρχείο Μόσχας.

Δεν πρέπει να λησμονήσουμε το γεγονός ότι μέχρι εκείνη την στιγμή της παραχωρήσεως της Μητροπόλεως Κιέβου στο Πατριαρχείο Μόσχας, η τότε Μητρόπολη ήταν πολύ μικρότερη απ΄ ότι η σημερινή Ουκρανία. Δεν περιελάμβανε τότε η Μητρόπολη Κιέβου την Οδησσό, το Ντονέτσκ ούτε την Κριμαία.

Η σημερινή Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι από εδαφικής απόψεως διαφορετική απ΄ ότι ήταν τότε. Αυτή η Εκκλησία της Ουκρανίας είναι μια ενιαία Τοπική Εκκλησία, γι αυτό δεν υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί μια νέα Τοπική Εκκλησία επειδή ήδη υφίσταται στη χώρα.

Η Εκκλησία αυτή απαριθμεί 12.000 ενορίες, πάνω από 200 Μοναστήρια, ενώνει εκατομμύρια πιστούς σε όλη την Ουκρανία, και η Εκκλησία αυτή δεν ζήτησε καμία Αυτοκεφαλία. Η Ιεραρχία, ο κλήρος και ο λαός, τάσσονται κατά του Αυτοκεφάλου.

Αυτό υποστηρίχθηκε σθεναρά από την διάσκεψη των Επισκόπων της Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία συνήλθε την Δευτέρα 25 Ιουνίου στο Κίεβο.

Ο Μητροπολίτης Ονούφριος διήγε τα ονομαστήρια του, όπου συμμετείχαν 70 Ιεράρχες και οι οποίοι ενημερώθηκαν από την 4μελή Αντιπροσωπεία των Μητροπολίτων για τις συνομιλίες στο Φανάρι.

Οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ουκρανίας προέβησαν σε μια κοινή δήλωση, την οποία δημοσιεύσατε στο σεβαστό σας Πρακτορείο “Romfea” και ο ελληνικός λαός πληροφορήθηκε για την ανάγκη διαφυλάξεως της ενότητας της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία.

Κλείνοντας Σεβασμιώτατε, θα ήθελα να σχολιάσετε τις δηλώσεις του σχισματικού Πατριάρχη Φιλάρετου Ντενισένκο, ο οποίος ανέφερε πως όταν δημιουργηθεί η ενιαία Εκκλησία θα έρθουν στην κατοχή του η Λαύρα των Σπηλαίων και η Λαύρα του Ποτσάεφ.

Ο Φιλάρετος Ντενισένκο κατά τα τελευταία 25 χρόνια ψεύδεται κατά του λαού, και μάλιστα το κάνει με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά. Τώρα προσπαθεί να πείσει τον λαό ότι πολύ σύντομα ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραχωρήσει το Αυτοκέφαλο στην Εκκλησία του.

Μάλιστα ο Φιλάρετος ισχυρίζεται ότι δεν θα δεχθεί κανένα άλλο καθεστώς, εκτός από το καθεστώς Πατριαρχείου, ούτε Μητρόπολη, ούτε Αρχιεπισκοπή. Είμαι Πατριάρχης και θα μείνω Πατριάρχης! Αυτό πιστεύω είναι το βασικό που τον ενδιαφέρει σε όλη αυτή την υπόθεση, να μην του αφαιρεθεί το Πατριαρχικό κουκούλιο το οποίο παρανόμως φοράει.

Μάλιστα όπως αναφέρατε, ο ίδιος λέει ότι μόλις δημιουργηθεί αυτό το νέο εκκλησιαστικό μόρφωμα, πρέπει οπωσδήποτε να του παραχωρηθούν οι δύο Λαύρες του Ποτσάεφ και των Σπηλαίων.

Όπως αντιλαμβάνεστε οι πιστοί δεν πρόκειται να αφήσουν τις δύο Λαύρες να ενταχθούν σε ένα εκκλησιαστικό μόρφωμα, αυτό θα οδηγήσει σε τραγικές καταστάσεις και μπορεί να χυθεί αίμα.

Μέχρι σήμερα πάνω από 50 Ιεροί Ναοί της Κανονικής Εκκλησίας, έχουν καταληφθεί παρανόμως από τους σχισματικούς. Και σήμερα υπάρχει βία κατά των πιστών της Κανονικής Εκκλησίας.

Φανταστείτε τι θα γίνει εάν οι σχισματικοί επιχειρήσουν να καταλάβουν τις Λαύρες, όπου χιλιάδες άνθρωποι θα μπουν μπροστά για να τις προστατέψουν. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αυτής της αιματοχυσίας;

Να πούμε ότι το σημαντικό στοιχείο στις συνομιλίες που υπήρξαν στο Φανάρι, είναι ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε ότι αυτό το εκκλησιαστικό μόρφωμα στην Ουκρανία παραμένει σχίσμα και ο Φιλάρετος για αυτόν παραμένει σχισματικός.

Μάλιστα ο Πατριάρχης τόνισε ότι αυτοί που διαδίδουν ότι δήθεν ο τόμος της αυτοκεφαλίας είναι έτοιμος, είναι εχθροί του Οικουμενικού Πατριαρχείου!

Στο 5ο κανάλι της Ουκρανικής τηλεόρασης ένας αρχιμανδρίτης προσκείμενος σε συγκεκριμένους κύκλους στο Φανάρι, δήλωσε ότι δήθεν ένα καθηγητής Πανεπιστημίου στην Αθήνα έχει συντάξει ήδη τον τόμο της Αυτοκεφαλίας. Αυτές οι πληροφορίες προκάλεσαν έκπληξη στην Ουκρανία!

Όμως ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήταν σαφής, δηλαδή ότι δεν υπάρχει κανένας τόμος αυτοκεφαλίας για την Ουκρανία.

Φρονώ ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, γι όσα εξελίσσονται τώρα αλλά και όσα εξελιχθούν στο μέλλον.

Τώρα Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου περιοδεύει στις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, ερευνώντας την στάση της κάθε Εκκλησίας σε ενδεχόμενη εκχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία.

Στις 9 Ιουλίου αυτή η Αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Μόσχα. Εμείς θα ακούσουμε με πολύ προσοχή τα επιχειρήματα τα οποία θα μας παραθέσουν στο τραπέζι. Είναι σημαντικό ανάμεσα στις δύο Εκκλησίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείο Μόσχας, να υπάρξει ένας ειλικρινής διάλογος επί του θέματος.

Αυτή η ανταλλαγή απόψεων μέσα από τα ΜΜΕ επί του θέματος, δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος να λύσουμε το Ουκρανικό. Πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να προχωρήσουμε σε άμεσο διάλογο.

Είναι πολύ σημαντικό επίσης οι Ορθόδοξες Εκκλησίες να επιδεικνύουν την αλληλεγγύη εκείνη η οποία αποτελεί εγγύηση της Πανορθοδόξου Ενότητος, διότι κάθε υποστήριξη σε αυτό το σχίσμα θα καταστρέψει αυτή την ενότητα!

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας ενδιαφέρεται όχι λιγότερο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο να επανέλθουν οι σχισματικοί στους κόλπους της Κανονικής Εκκλησίας, και πιστεύουμε ότι αυτή η οδός για επιστροφή των σχισματικών είναι ανοιχτός.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Φιλάρετος Ντενισένκο απέστειλε γράμμα προς το Πατριαρχείο Μόσχας και στην Ιεραρχία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, ζητώντας να συγχωρέσει ο ένας τον άλλον για τα αμαρτήματα του παρελθόντος και να προχωρήσουν σε διάλογο. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση αυτήν του Ντενισένκο.

Όταν όμως αυτό το γράμμα είδε το φως της δημοσιότητας κάποιος πίεσε τον Φιλάρετο, και αυτός την επόμενη ημέρα βγήκε στα ΜΜΕ και διέψευσε όλα όσα προηγουμένως έγραψε.

Αυτό σημαίνει ότι στην Ουκρανία υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες δεν θέλουν να επανέλθουν στους κόλπους της Κανονικής Εκκλησία οι σχισματικοί. Αντιθέτως οι δυνάμεις αυτές ενδιαφέρονται για την νομιμοποίηση δηλαδή απόδοση κανονικής υποστάσεως στο σχίσμα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήταν ξεκάθαρος κατά την διάρκεια των συνομιλιών με τους Ουκρανούς Ιεράρχες στο Φανάρι, ότι δεν πρόκειται να αποδώσει κανονική υπόσταση στο σχίσμα. Αυτή η δήλωση ήταν πάρα πολύ σημαντική!

Ελπίζω ότι η θεραπεία του σχίσματος στην Ουκρανία θα εξελιχθεί κατά κανονικό τρόπο, και ευελπιστώ ότι η βάση της αποφάσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο θέμα αυτό δεν θα είναι από την θεώρηση αυτή που εξέφρασε ο Άγιος Περγάμου.

Η θεώρηση αυτή βασίζεται στην μεροληπτική και μονομερή ερμηνεία των πηγών της ιστορίας 300 ετών, και η ερμηνεία αυτή δεν βασίζεται στην πραγματική γνώση της καταστάσεως.

Ευχαριστώ Σεβασμιώτατε, για την πολύ ωραία συζήτηση που είχαμε.

Και εγώ ευχαριστώ και εύχομαι κάθε επιτυχία στο πολύτιμο έργο που επιτελείτε όλα αυτά τα χρόνια.

Εμφανίσεις: 307180
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: