Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 13/09 21:36

evripou aigaleo 1

Αιγάλεω | Θάνος Θανόπουλος


Παρουσία εκατοντάδων πιστών τελέστηκε σήμερα, Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023 ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό στο Αιγάλεω.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού π. Γερβάσιο Φράγγου, τους συνεφημερίους του π. Ιωσήφ Αδαμόπουλο, π. Γεράσιμο Σεληνίδη και πλειάδα κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος, ο οποίος ανέλυσε τον Ευαγγελικό στίχο «Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο Υιός του Ανθρώπου».

«Η Δόξα που λέει ο Κύριος στην φράση Του αυτή είναι η δόξα του Σταυρού. Διότι πάνω στον Σταυρό ο Χριστός φανέρωσε τον αληθινό Θεό. Πάνω στον Σταυρό φανερώθηκε η αγάπη που δεν γνωρίζει όρια, όχι η συναισθηματική αγάπη. Πάνω στον Σταυρό φανερώθηκε η αγάπη ως Πρόσωπο και αυτή η αγάπη λέγεται Χριστός Ιησούς Εσταυρωμένος» - ανέφερε μεταξύ άλλων ο Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος.

Σε άλλο σημείο ο Θεοφιλέστατος τόνισε: «Ο Σταυρός είναι η απαρχή της Αναστάσεως, της δικής μας αναστάσεως. Πάνω σ' αυτό τον Σταυρό δεν ηττήθηκε ο Θεάνθρωπος, όπως φαινομενικά φάνηκε αλλά ταπεινούμενος νίκησε τον προαιώνιο εχθρό του ανθρώπου που λέγεται θάνατος και δια του Σταυρού μας άνοιξε μία καινούρια προοπτική, αυτή την επουράνια βασιλεία. Πάνω, λοιπόν, σε αυτό το Σταυρό φανερώνεται η τέλεια αγάπη, η τέλεια κένωση, η τέλεια ταπείνωση και μας φανερώνεται ποιος είναι ο αληθινός Θεός, ο οποίος δεν επιβάλλεται αλλά πάνω στον Σταυρό εμπνέει τους ανθρώπους να τον ακολουθήσουν, όποιος βέβαια θέλει, σεβόμενος την απόλυτη ελευθερία».

Κλείνοντας ο Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος μετέφερε τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλεξίου και ευχήθηκε η Χάρις του Τιμίου Σταυρού να βοηθά τους πληγέντες από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την πατρίδα μας.

Τους ύμνους του εσπερινού απέδωσε πολυμελής βυζαντινός χορός υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη Ζάχαρη Δημητρίου και του Λαμπαδάριου Πελεκάνου Δημητρίου.

Να αναφερθεί ότι στον Εσπερινό παρέστησαν ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Ιωάννης Γκίκας, Αντιδήμαρχοι και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Τέλος να σημειωθεί ότι αύριο, ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλεξίου και το απόγευμα ο Μεθέορτος Εσπερινός και η Λιτανεία.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Εμφανίσεις: 301047
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: