Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 09/09 15:33

panagoyda proti 1

Χρήστος Καναρόπουλος στην Romfea.gr


Τη θεόσδοτη και αποφασισμένη από τον Θεό γέννηση της Αχράντου, Παναμώμου & Αειπαρθένου Μαρίας, εόρτασε μεγαλοπρεπώς η Θεσσαλονίκη στον ομώνυμο Ιερό Ναό Παναγούδας – Παναγίας Γοργοϋπηκόου.

Η εορτή του Γενεθλίου της Παναγίας, καθορίστηκε τον πρώτο μήνα του εκκλησιαστικού έτους, ώστε να ευλογηθεί όλος ο χρόνος και όλη η κτίση από το γεγονός αυτό. Η Γέννησή Της, από τον γέροντα Ιωακείμ και την στείρα Άννα, αποτελεί την αφετηρία όλων των Δεσποτικών και Θεομητορικών Εορτών, αναγεννά τον κόσμο, αγιάζει την ανθρωπότητα και φέρνει την σωτηρία στο ανθρώπινο γένος.

Ενώ ταυτόχρονα καταργεί την κατάρα του προπατορικού αμαρτήματος, δεχόμενη στα σπλάχνα Της, τον Παντοκράτορα Θεό.

Έτσι, από την στιγμή της Γεννήσεώς Της, πλάθεται η παγκόσμια χαρά και η σωτηρία του ανθρώπου.

Με την αρμόζουσα λοιπόν εκκλησιαστική λαμπρότητα και με μεγάλη συμμετοχή ευλαβών χριστιανών, τελέσθηκαν στον εορτάζοντα μεταβυζαντινό Ιερό Ναό Παναγούδας, της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, οι Ιερές Πανηγύρεις της Γεννήσεως της Θεοτόκου και της Συνάξεως των Ενδόξων γονέων Της, Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ & Άννης, κατά το λατρευτικό τριήμερο 7, 8 και 9 Σεπτεμβρίου 2023.

Κατά το Εορταστικό αυτό τριήμερο, τελέσθηκε μεγαλοπρεπώς το κάτωθι πρόγραμμα, με τη δέουσα τάξη: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και Ιερά Αγρυπνία στις 7 Σεπτεμβρίου, Όρθρος - Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, Ιερό Ευχέλαιο και Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίων Ιωακείμ και Άννης στις 8 Σεπτεμβρίου, καθώς και Όρθρος - Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στις 9 Σεπτεμβρίου, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας, αναγιγνώσκεται η Ευχή της Αγίας Άννης περί τεκνογονίας.

Στις Πανηγυρικές λατρευτικές εκδηλώσεις, του Ιερού Ναού Παναγούδας, συμμετείχαν κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής, καθώς και της Ιεράς Μητροπόλεως Ιταλίας.

Την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, εκπροσώπησαν οι Ιεροκήρυκες, πανοσιολογιώτατοι αρχιμανδρίτες Κωνσταντίνος Φουντουκίδης και Μιχαήλ Σαντοριναίος.

Κατά τη διάρκεια της Πανηγύρεως, τέθηκαν προς προσκύνηση Ιερά Λείψανα των Αγίων Ιωακείμ και Άννης, τα οποία θησαυρίζονται μόνιμα στον Ιερό Ναό Παναγούδας, ενώ κατά τις Εσπερινές Ακολουθίες της 8ης Σεπτεμβρίου, τέθηκε προς προσκύνηση Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του ιατρού, το οποίο κόμισε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης Ιωάννης Μπατσής, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Ιταλίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, τόσο οι εκλεκτοί εκπρόσωποι της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, όσο και ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Παναγούδας αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Ματσάς, πνευματικό τέκνο εξ Αλεξανδρουπόλεως του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, αναφέρθηκαν με συγκίνηση στους λόγους τους, για την αγάπη, τη μέριμνα και το έργο του Ποιμενάρχου της Συμβασιλευούσης κ.κ. Ανθίμου, με αφορμή την πρόσφατη παραίτησή του, εκφράζοντας ταυτόχρονα και τις ευχαριστίες τους, προς το πρόσωπό του.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Εμφανίσεις: 301051
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: