Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 15/09 17:09

ag bissarionos plaka 11

Την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021, εορτάστηκε πανηγυρικά η μνήμη του Αγίου Βησσαρίωνος του Θαυματουργού, Αρχιεπισκόπου Λαρίσης, στον υπό ανακαίνιση Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, του Κοττάκη, επί της οδού Κυδαθηναίων, στην περιοχή της Πλάκας, στην κέντρο της πόλεως των Αθηνών.

Το απόγευμα της 14ης Σεπτεμβρίου τελέστηκε με ευλάβεια ο εόρτιος Εσπερινός και το πρωί της Τετάρτης, της 15ης Σεπτεμβρίου, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Ευχαριστία, στην οποία συμμετείχαν ευλαβείς φιλέορτοι χριστιανοί, μεταξύ των οποίων ορισμένοι φέρουν το όνομα του Αγίου, αλλά και απόγονοι της οικογενείας του Αγίου Βησσαρίωνος, όπως τα μέλη των οικογενειών της Ελίζας Καλυτεράκη και των Αθανασίου και Σαπφούς Αθανασοπούλου, οι οποίοι και πραγματοποιούν κατ’ έτος την αρτοκλασία της Πανηγύρεως.

Στην Θεία Λειτουργία, έλαβαν μέρος οι δύο Εφημέριοι του Ιερού Ναού, Αρχιμ. Βαρθολομαίος Αντωνίου- Τριανταφυλλίδης και Αρχιμ. Ισίδωρος Κάτσος, καθώς και ο Αρχιμ. Ισίδωρος Μπαϊρακτάρης.

Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού, Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αντωνίου- Τριανταφυλλίδης, πριν τη διανομή του αντιδώρου και του άρτου, απευθυνόμενος σε όλα τα μέλη της Ευχαριστιακής συνάξεως , ανέφερε μεταξύ άλλων: «... Η ευλογία του Θεού μας έδωσε την σημερινή λατρευτική ευκαιρία να συναχθούμε και να πανηγυρίσουμε την μνήμη του Αγίου Βησσαρίωνος, τον Οποίο τιμούμε λαμπρώς κατ’ έτος με τη συμμετοχή των απογόνων της οικογενείας Του και, βεβαίως, το όνομα του Οποίου μνημονεύουμε πάντοτε στις καθημερινές μας Ακολουθίες. Ο Άγιος Βησσαρίων, στην σύντομη επίγεια ζωή Του, μέσα σε αντίξοες συνθήκες σκλαβιάς και σκληρότητας, προσέφερε πλούσιο και πολύτιμο ποιμαντικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο. Αφιερώθηκε από τη νεανική ηλικία Του στην υπακοή του θελήματος του Θεού και αξιώθηκε να διακονήσει στην σημαντική θέση ευθύνης του Επισκόπου, καθιστώντας τον εαυτό Του, διά των ευχών της Εκκλησίας, με ταπείνωση και αγάπη, εις τύπον και τόπον Χριστού. Ο Άγιος Βησσαρίων εξαγόραζε σιδηροδέσμιους άνδρες και γυναίκες, έχτιζε θεραπευτήρια, παρθεναγωγεία, σχολεία και ως γεφυροποιός κατασκεύαζε γεφύρια και ένωνε γεωγραφικές περιοχές, όπως αυτές της Θεσσαλίας και της Ηπείρου. Ο Άγιος Βησσαρίων λαμπρύνει το αγιολογικό στερέωμα της Εκκλησίας μας και προστρέχει πάντοτε στις παρακλήσεις και στις ικεσίες μας, καθώς και χθες και σήμερα και εις τον αιώνα, με την ευλογία του Τριαδικού Θεού, θεραπεύει και ευεργετεί κάθε ψυχή που αναζητά και ζει την παρουσία του Αναστάντος Κυρίου μας...».

Μετά την λήξη της Θείας Ευχαριστίας, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού και σύμφωνα με τις υγειονομικές υποδείξεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι απόγονοι του Αγίου, προσέφεραν κατά την παράδοση των τελευταίων ετών το εόρτιο κέρασμα σε όλους τους συμπροσευχομένους χριστιανούς.

ag bissarionos plaka 1

ag bissarionos plaka 1

ag bissarionos plaka 1

ag bissarionos plaka 1

ag bissarionos plaka 1

ag bissarionos plaka 1

ag bissarionos plaka 1

ag bissarionos plaka 1

ag bissarionos plaka 1

ag bissarionos plaka 1

ag bissarionos plaka 1

ag bissarionos plaka 1

ag bissarionos plaka 1

Εμφανίσεις: 300421
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: