Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 29/03 18:44

spot panagouda 1

Για την Romfea.gr | Χρήστος Καναρόπουλος


Μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό περιβάλλον, με όλο και μεγαλύτερη δυναμική, πολλές Ενορίες, και μέσα σε αυτές και εκείνη της Παναγούδας, της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, προχωρούν σε μια ριζική επανεκτίμηση της παρουσίας τους.

Ο Ιερός Ενοριακός Ναός Παναγούδας (Γεννήσεως της Θεοτόκου – Παναγίας Γοργοϋπηκόου), δομεί δράσεις προσαρμοσμένες στην σύγχρονη πραγματικότητα, τονώνοντας τη ζωτικότητα της Εκκλησίας μας.

Έτσι, εκτός από το «Ανοιχτό Σχολείο Ψυχικής Υγείας» που έχει συστήσει τα τελευταία τρία χρόνια, το οποίο αποτελεί ένα επιστημονικό και κοινοτικό βίωμα, με διαστάσεις και απήχηση πρωτόγνωρες, προχώρησε σε μια σειρά αξιόλογων επετειακών δράσεων, για να τιμήσει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Όπως ορθά έχει λεχθεί, μόνο η ζωή της Ενορίας μπορεί να δώσει ιερατική διάσταση στην πολιτική, προφητικό πνεύμα στην επιστήμη, ανθρώπινο πρόσωπο στις οικονομικές σχέσεις και μυστηριακό χαρακτήρα στον έρωτα. Πατώντας πάνω σε αυτό, στην Ενορία της Παναγούδας επιχειρείται με επιτυχία να καλυφθεί το κενό που χωρίζει πολλές φορές τη θεωρία από την πράξη.

Σίγουρα, κάθε τέτοια κοινωνική, πολιτιστική ή φιλανθρωπική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον π. Αμβρόσιο Ματσά, προϊστάμενο του εν λόγω Ιερού Ναού, είναι και οφείλει να είναι υπάλληλη και να πηγάζει από την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει και ο Επίσκοπος Διοκλείας κ. Κάλλιστος Ware, όπου η Ενορία δρα και προβάλλεται κυρίως ως το τοπικό ευχαριστιακό κέντρο.

Έτσι, υπάλληλα στην έντονη λειτουργική ζωή στην Παναγούδα και στην επιτυχημένη προσπάθεια προσέλκυσης νέων ανθρώπων στην μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας, που πραγματώνονται τα τελευταία χρόνια, προβάλλεται και ο μορφωτικός και πολιτιστικός ρόλος της Ενορίας.

Στο πλαίσιο αυτό, κινούνται και οι επετειακές δράσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, που υλοποιεί ο Ιερός Ενοριακός Ναός Παναγούδας, μέσω της επίσημης σελίδας του στο Facebook. Οι δράσεις πραγματοποιούνται διαδικτυακά, λόγω της παρούσας υγειονομικής κατάστασης.

Η πρωτοβουλία αυτή, τιτλοφορείται: «1821 – Το Γένος απ' τον Άδη στον Ουρανό», και περιλαμβάνει: Οπτικοακουστικό αφιερωματικό έργο (σποτ), προβολή ιστορικών ντοκιμαντέρ, και θεματικές ομιλίες για την ορθόδοξη λατρεία την περίοδο της Επανάστασης.

Ήδη, οι δύο από τους τρείς άξονες της πρωτοβουλίας έχουν προβληθεί, όπου τονίζεται η προσφορά της Εκκλησίας και της ορθόδοξης Πίστης στην Επανάσταση για την Εθνική Παλιγγενεσία, στοιχεία ιδιαίτερα σημαντικά, όχι μόνο για το χθες και το σήμερα, αλλά και για το μέλλον.

Ο τρίτος άξονας που θα ακολουθήσει, περιλαμβάνει διαδικτυακές θεματικές ομιλίες από ακαδημαϊκούς, επάνω σε ζητήματα άρρηκτα συνδεόμενα με τη λειτουργική παράδοση επί τουρκοκρατίας, καθώς και με την ενεργό συμμετοχή του κλήρου στον ένοπλο αγώνα για την απελευθέρωση, ζητήματα που χρήζουν ιδιαίτερης, επισταμένης και αναγκαίας προβολής.

Ομιλητές θα είναι ο κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ., στον τομέα Λατρείας, Χριστιανικής Αγωγής και Εκκλησιαστικής Διοίκησης, και πρώην πρόεδρος του Τμήματος, καθώς και ο κ. Πέτρος Παναγιωτόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ., στον τομέα Ηθικής και Κοινωνιολογίας.

afisa panagouda 1

Εμφανίσεις: 274420
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: