Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 02/11 17:06

protokiriako plaka 2020 1

Με ευλαβική προσήλωση και δοξολογική συμμετοχή όλων των εκκλησιαζομένων στον υπο ανακαίνιση Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού (Αγία-Σωτήρα του Κοττάκη) επί της οδού Κυδαθηναίων, στην περιοχή της Πλάκας και την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών συστάσεων, τιμήθηκε η ανάμνηση του μεγίστου Θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος κατά το έτος 1673, στην εορτή που είναι γνωστή επι 347 χρόνια ως Πρωτοκύριακο του Αγίου.

Η Πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κερκυραικής Εστίας Αθηνών, προσκάλεσαν όλα τα μέλη της Εστίας καθώς και όλους τους Κερκυραίους που παροικούν στην Αττική ώστε μαζί με το ποίμνιο της εκκλησιαστικής κοινότητας της Ενορίας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, να αναπέμψουν ευχαριστήριες δεήσεις στον Θεοφόρο Άγιο Σπυρίδωνα, ο Οποίος αποτελεί τόσο για την Κέρκυρα προστάτης και αρωγός όσο και για ολόκληρη την οικουμένη πηγή ιαμάτων και μαρτυρία της υπέρλογης αποκαλύψεως του Θεού και των δυνάμεών Του.

Κατά την τέλεση του εόρτιου Εσπερινού και της πανηγυρικής Θείας Ευχαριστίας τέθηκαν λιτανευτικά πρός αγιασμό όλων των πιστών, η εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνος και η Τίμια Εμβάδα Του, οι οποίες παραμένουν ως πολύτιμη φυλακτήρια δύναμη στήν Ενορία και αποτελούν ευλογία και δωρεά πρός τούς εκκλησιαζομένους Κερκυραίους στόν αιωνόβιο Ιερό Ναό, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.Νεκταρίου.

Κατά την διάρκεια της Θείας Μυσταγωγίας έλαβε μέρος η παραδοσιακή πολυφωνική κερκυραική χορωδία του Ιερού Ναού υπο την διεύθυνση του μαέστρου κ. Διονυσίου Βυθούλκα.

Ο προιστάμενος του Ιερού Ναού Αρχιμ. Βαρθολομαίος Αντωνίου-Τριανταφυλλίδης, εκφράζοντας στο πλήρωμα της λατρευτικής συνάξεως και τις εόρτιες ευχές του συνεφημερίου του Αρχιμ. Ισιδώρου Κάτσου, κατά την ώρα του Θείου Κηρύγματος ανέφερε μεταξύ άλλων: "...Η ασθένεια της πανώλης, απο την αρχαιότητα έως τον 19ο αιώνα οδήγησε στον θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους.

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές,το 1673 η πανώλη πρωτοεμφανίστηκε στο νησί,στο προάστιο της Γαρίτσας. Σήμερα, υπο το κράτος μίας άλλης παγκόσμιας ασθένειας, μπορούμε να νιώσουμε κατά τρόπο αμεσότερο, την οδύνη, την σκληρότητα της καραντίνας, το μαρτύριο της απομονώσεως στο νησάκι Λαζαρέτο των ασθενών κερκυραίων αδελφών μας, οι οποίοι για δύο φορές το έτος 1673 χωρίς ελπίδα, χωρίς θεραπεία, χωρίς καμία διέξοδο σωτηρίας, καταμετρούσαν τούς θανάτους πλήθους προσώπων, μιάς και το "θανατηφόρο μίασμα" δεν έκανε διακρίσεις κοινωνικές ή οικονομικές και αφάνιζε με σκληρό θάνατο τους πάντες! ... Αυτή η απόγνωση και αυτός ο πόνος αδελφοί μου, υπήρξε, και υπάρχει πάντοτε, ως μία εκ των ανθρωπίνων επιλογών, που οδηγεί στην αναζήτηση του Θεού με μία εναρκτήρια ψυχική μετατόπιση.

Αυτή η θλίψη και αυτή η ανέσπερη ελπίδα αποτελεί την βιωματική τοποθέτηση του σώματος της Εκκλησίας.

Οι πρόγονοί μας Κερκυραίοι δεν ένιωσαν την κυριαρχία του φόβου στίς καρδίες τους διότι εκεί, εν τέλει, κυριαρχούσε ο Άγιος του Τριαδικού Θεού, ο Άγιος Σπυρίδωνας.

Με αυτά τα στοιχεία, η πίστη των πιστών παρακινεί το Θαύμα του 1673.

Με αυτές τις προυποθέσεις λαμβάνει σάρκα και οστά,γίνεται πνευματική πράξη και ιστορικό γεγονός η εκ βαθέων απόλυτη βεβαιότητα της προσευχής μας: "την πάσαν ελπίδα μου εις σε ανατίθημι" και η θαυματουργικά ιατρική επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος αποτέλεσε και αποτελεί αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα και μάλιστα ιστορικά καταγεγραμμένη... Αδελφοί μου,ο υπαρξιακός προσανατολισμός μας στήν αγάπη του Θεού και στίς ευλογίες του Αγίου μας, ο Οποίος επι 16 αιώνες διηγείται τα μεγαλεία του Εσταυρωμένου και Αναστάντος Ιησού Χριστού,πρέπει να μείνει αταλάντευτος εάν μάλιστα κατανοήσουμε την δύναμη των λόγων του σημερινού Ευαγγελικού αναγνώσματος: "εί Μωυσέως καί των προφητών ούκ ακούουσιν,ουδέ εάν τίς εκ νεκρών αναστή πεισθήσονται"..."

Μετά την τέλεση της Αρτοκλασίας και πρίν την λήξη της Θείας Λειτουργίας ο π. Βαρθολομαίος διαβίβασε στήν Πρόεδρο κ. Λίνα Βέργη, στα πρόσωπα που απαρτίζουν το διοικητικό συμβούλιο της Εστίας, στα μέλη της Κερκυραικής Εστίας Αθηνών και σε όλους τους εκκλησιαζομένους τις εόρτιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Ένεκα των υγειονομικών συνθηκών η εόρτια προσφορά παραδοσιακών Κερκυραικών γλυκισμάτων εκ μέρους της Κερκυραϊκής Εστίας δεν πραγματοποιήθηκε, επιλέγοντας το μείζον εκ του ελάσσονος.

protokiriako plaka 2020 2

protokiriako plaka 2020 2

protokiriako plaka 2020 2

protokiriako plaka 2020 2

protokiriako plaka 2020 2

protokiriako plaka 2020 2

protokiriako plaka 2020 2

protokiriako plaka 2020 2

protokiriako plaka 2020 2

protokiriako plaka 2020 2

protokiriako plaka 2020 2

protokiriako plaka 2020 2

protokiriako plaka 2020 2

protokiriako plaka 2020 2

Εμφανίσεις: 301661
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: