Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 03/08 13:39

osia theodora 21

Θεσσαλονίκη | Χρήστος Καναρόπουλος


Με λαμπρότητα και κάθε μεγαλοπρέπεια, παρά την επαναφορά των μέτρων στους λατρευτικούς χώρους με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και την πιστή τήρησή τους για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον Κοροναϊό, εορτάστηκε η σύναξη της Οσίας Θεοδώρας και της θυγατέρας αυτής Οσίας Θεοπίστης στην ιστορική Ιερά Μονή της Αγίας Θεοδώρας στην Αποστολική Μητρόπολη των Θεσσαλονικέων.

Την Κυριακή 2 Αυγούστου 2020, εορτή της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Στεφάνου, στο όνομα του οποίου αρχικά είχε αφιερωθεί η Ι. Μονή, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και το Κτητορικό Μνημόσυνο. Εκ μέρους του Ηγουμένου και των Πατέρων, ο Αρχιμ. Μακάριος Τσιμέρης, Ηγουμενοσύμβουλος, υπογράμμισε τον αγώνα και την προσφορά των Πατέρων στο διάβα της μακραίωνης ιστορίας του Μοναστηριού μνημονεύοντας τα ονόματά τους και κάλεσε τους πιστούς να έχουν εμπιστοσύνη στον δικαιοκρίτη Θεό, αντλώντας δύναμη για κάθε δοκιμασία της ζωής των με τις πρεσβείες της Αγίας Θεοδώρας. Ευχαρίστησε όλους τους προσκυνητές αλλά τους συγχρόνους , ευεργέτες, δωρητές και κτήτορες που τιμούν με την παρουσία τους και την υποστήριξη τους το Μοναστήρι.

Παραμονή της Εορτής, το εσπέρας, τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός με τη συμμετοχή των Πατέρων της Μονής, του Ηγουμένου Αρχιμ. Βαρνάβα Γιάγκου και του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Αρχιμ. Ιακώβου Αθανασίου, ο οποίος μετέφερε τις θερμές ευχές και την ευλογία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου. Το θείο λόγο κήρυξε ο Καθηγούμενος π. Βαρνάβας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η Οσία Θεοδώρα έδωσε χώρο στην καρδιά της σε όλους τους ανθρώπους και έτσι βρήκε χώρο στην καρδιά της ο ίδιος ο Χριστός!

Ανήμερα της Εορτής, Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020, στην Ιερά Μονή που βρίσκεται στο πολύβουο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πλησίον της γνωστής πλατείας Αριστοτέλους, ευσεβείς προσκυνητές, παρά την υψηλή θερμοκρασία που επικρατούσε, προσήλθαν να προσκυνήσουν την ιερή της λάρνακα, την ιερή της εικόνα και να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στο πρόσωπό της για τις πρεσβείες της και την προστασία που παρέχει.

Όλοι μαζί, τόσο στο Καθολικό της Μονής, όσο και στον αύλειο αυτού χώρο, έλαβαν μέρος στην πανηγυρική θ. Λειτουργία που τελέστηκε επ' ευκαιρία της εορτής της συνάξεως της Οσίας Θεοδώρας και της θυγατρός αυτής Οσίας Θεοπίστης. Την Ευχαριστιακή Σύναξη τέλεσαν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, ο Παν. Αρχιμ. Φώτιος Ζαρζαβατσάκης, Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ.Θ. και ο Παν. Αρχιμ. Αντώνιος Πακαλίδης, Ηγουμενοσύμβουλος, τους οποίους πλαισίωσαν Ιεροδιάκονοι.

Στο εμπνευσμένο κήρυγμά του ο π. Βαρνάβας αναφέρθηκε στο γεγονός της φανερώσεως του Θεού μέσω των Αγίων και της Οσίας Θεοδώρας, καταστώντας σαφές ότι η αγιότητα είναι εφικτή και η σχέση με τον Θεό αληθινή όταν υπάρχει ανυπόκριτη αγάπη, υπακοή και τήρηση του θελήματος του Θεού.

Στις όλες Ιερές Ακολουθίες το βυζαντινό ψαλτήρι ετίμησε με την παρουσία και τη φωνή του ο Διδάσκαλος και μαθητής του Διακο-Διονύση Φιρφιρή, μουσικολογιώτατος κ. Ιωάννης Χασανίδης, Πρωτοψάλτης της Ι. Μονής με τους συνεργάτες και μαθητές του.

osia theodora 1

osia theodora 1

osia theodora 1

osia theodora 1

osia theodora 1

osia theodora 1

osia theodora 1

osia theodora 1

osia theodora 1

osia theodora 1

osia theodora 1

osia theodora 1

osia theodora 1

osia theodora 1

osia theodora 1

osia theodora 1

osia theodora 1

osia theodora 1

osia theodora 1

osia theodora 1

Εμφανίσεις: 300413
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: