Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 03/02 23:57

asmatiki akolouthia 8

Θεσσαλονίκη | Χρήστος Καναρόπουλος


Με αφορμή την ετήσια εκδήλωση κοπής της πατροπαράδοτης βασιλόπιτας του Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντα Κ. Τούμπας της αποστολικής Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, το απόγευμα της Κυριακής 3 Φεβρουαρίου 2019, παρουσιάστηκε στον κατάμεστο από πιστούς ενορίτες Ιερό Ναό, η β' έκδοση του βίου και της ασματικής ακολουθίας των αγίων Θεράποντος, προστάτου του Ναού, Θεωνά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, Κοσμά του Αιτωλού, Εθνοϊερομαρτυρος και της Οσίας Ευφροσύνης.

Η εξαιρετική εκδήλωση ξεκίνησε με τραγούδια από τα μικρά παιδιά του Καλλιετχνικού Εργαστηρίου της Ενορίας, για να παρουσιάσει στη συνέχεια ο Προϊστάμενος του ως άνω Ιερού Ναού Παν. Αρχ. π. Ιάκωβος Αθανασίου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, τον απολογισμό έργου του Ναού, αναφερόμενος τόσο στον πνευματικό και ποιμαντικό τομέα, όσο και στον κοινωνικό και φιλανθρωπικό, για τον οποίο δαπανήθηκαν για το απερχόμενο έτος ποσό ύψους 200.000 χιλ. ευρώ για τους αναγκεμένους ανθρώπους της πολυπληθούς Ενορίας μέσα από τα Συσσίτια, διανομή τροφίμων και καταβολή οικονομικών επιδομάτων.

Στη συνέχεια ο π. Ιάκωβος αναφέρθηκε με αισθήματα ανεκλάλητης χαράς και πνευματικής αγαλλιάσεως στην δεύτερη έκδοση της ασματικής Ακολουθίας του αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Θεράποντος, Επισκόπου Κύπρου του θαυματουργού, στην οποία προέβη η Ενορία μετά την από καιρού εξαντλήσεως των αποθεμάτων της πρώτης, την οποία επεμελήθη ο προκάτοχος του Αρχιμ. Βασίλειος Κολόκας (μετάπειτα Μητροπολίτης Ελασσώνος), και η οποία έτυχε ευρυτάτης διαδόσεως.

Ακολουθώντας την πρακτική της προαναφερθείσης εκδόσεως στον παρόντα τόμο συμπεριελήφθησαν και οι ασματικές Ακολουθίες του Αγίου Θεωνά και του Κοσμά του Αιτωλού, εφόσον προς τιμήν τους είναι αφιερωμένα τα δύο κλίτη του Ιερού Ναού και η μνήμη τους τιμάται υπό την μορφήν περιορισμένης κλίμακος ενοριακών πανηγύρεων.

Επίσης συμπεριέλαβαν και την ασματική Ακολουιία της Οσίας Ευφροσύνης, της οποίας το Ιερό Παρεκκλήσιο εκόσμη επί σειρά ετών το βόρειο άρο της Ενορίας. Την ανέγερση και τακτική του επαναλειτουργία εναγωνίως αναμένουν στην περιοχή της Κ. Τούμπας, προσευχόμενοι για την άρση κάθε αντικειμένου εμποδίσου.

Με χαρά και τιμή, όπως τόνισε στην προσλαλιά του ο Αρχίμ. π. Ιάκωβος, η έκδοση αφιερώνεται στο σεπτό πρόσωπο του Ποιμενάρχου της Θεσσαλονίκης, Παναγιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ανθίμου, αποτελώντας δείγμα ευγνωμοσύνης στην πατρική του αγάπη, στο φιλόστοργο και αμέριστο ενδιαφέρον του και στην ποιμαντική του μέριμνα, τα οποία απολαμβάνει περισσώς τόσο η Ενορία του Αγίου Θεράποντος, όσο και η ελαχιστότητα του ομιλητή. 

Οι ασματικές Ακολουθίες και των τεσσάρων Αγίων αποτελούν έργα του διακεκριμένου υμνογράφου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας αειμνήστου Γέροντος Μοναχού Γερασίμου Μικραγιαννανίτου, για τον οποίο μίλησε καταλλήλως ο Πρωτ. π. Αντώνιος Πατρικίου, Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου του Χαρισείου Γηροκομείου της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης. Φέρουν ανεξίτηλη την σφραγίδα της εμπνευσμένης πνευματικής και ποιητικής του δεξιότητας, τόσο στην χρήση του υμνογραφικού λόγου όσο και στην παράθεση θεολογικών νοημάτων.

Των ακολουθιών προηγείται εμπεριστατωμένη βιογραφία καθενός Αγίου, σαφώς εκτενέστερη των συνήθων Συναξαρίων, τα οποία επίσης εμπεριέχονται.

Για τους βίους των Αγίων, Θεράποντα, μίλησε ο Ιστορικός - Θεολόγος κ. Χρήστος Ψάλτης, Θεωνά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, ο Καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας κ. Δημοσθένης Κακλαμάνος, Κοσμά του Αιτωλού ο Καθηγητής της Θεολογικής του ΑΠΘ και πρώην Κοσμήτωρ κ. Μιχαήλ Τρίτος και Ευφροσύνης ο Καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοιν. Θεολογίας κ. Ευάγγελος Πεπές. Όλοι οι ομιλητές πραγματοποίησαν μεστές και περιεκτικές ομιλίες, σκιαγραφώντας τις πτυχές των βίων των Αγίων, κάνοντας κοινωνούς έτι δε περισσότερο τους παρισταμένους που συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μουσικό παράρτημα αποτελεί προϊόν εργασίας του Πρωτοψάλτου του Ναού κ. Γεωργίου Πατρώνα, τον οποίο ο π. Ιάκωβος ευχαρίστησε ιδιαίτερα, όπως και όλα τα μέλη της Εκδοτικής επιτροπής, με επικεφαλής τον κοπιάσαντα ερευνητή και στενό συνεργάτη του Ναού κ. Χρήστο Ψάλτη.

Στόχος της εκδοτικής αυτής πρωτοβουλίας, η οποία οφείλεται εν πολλοίς στον ιερατικώς προϊστάμενο του ιερού Ναού αγίου Θεράποντος π. Ιάκωβο Αθανασίου και στους συνεργάτες του, είναι η πνευματική ωφέλεια και οικοδομή των ορθοδόξων πιστών μέσα από μία γνωριμία με τους Αγίους που σχετίζονται με την Ενορία του Αγίου Θεράποντα, διά της παρεθέσεως του βίου, των έργων και των κατορθωμάτων τους, αλλά και του υμνολογικού - εκκλησιαστικού τρόπου εκδηλώσεως τιμής της μνήμης τους.

Την εκδήλωση πλαισίωσε με εκκλησιαστικούς ύμνους από τους τιμώμενους αγίους ο βυζαντινός χορός υπό τον Πρωτοψάλη κ. Πατρώνα.

Στο τέλος ο Προϊστάμενος του Ναού π. Ιάκωβος ευλόγησε την βασιλόπιτα και μοίρασε τα βασιλοπιτάκια σε όλους τους συμμετέχοντες, ευχόμενος μία καλή και ευλογημένη χρονιά.

asmatiki akolouthia 1

asmatiki akolouthia 1

asmatiki akolouthia 1

asmatiki akolouthia 1

asmatiki akolouthia 1

asmatiki akolouthia 1

asmatiki akolouthia 1

asmatiki akolouthia 1

asmatiki akolouthia 1

asmatiki akolouthia 1

asmatiki akolouthia 1

asmatiki akolouthia 1

asmatiki akolouthia 1

asmatiki akolouthia 1

asmatiki akolouthia 1

asmatiki akolouthia 1

asmatiki akolouthia 1

asmatiki akolouthia 1

asmatiki akolouthia 1

asmatiki akolouthia 1

asmatiki akolouthia 1

asmatiki akolouthia 1

Εμφανίσεις: 300655
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: