Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 02/02 14:57

ipapanti tabouria 8

Για την Romfea.gr | Βαγγέλης Καρπαθάκης


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε σήμερα, Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου Ιησού Χριστού στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Μητροπολιτικής περιφέρειας του Πειραιά στα Ταμπούρια.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Νήφωνα Καπογιάννη, τον Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Ιερόθεο Βαμβακάρη και Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στην Εορτή της Υπαπαντής.

''Το χρονικό της αναχωρήσεως έως της γής της επαγγελίας,του λαού του Θεού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς στην Αίγυπτο των Φαραώ το βιβλίο της Εξόδου περιγράφει όλα τα λυτρωτικά γεγονότα της εξουσίας και της καταδυνάστευσης από τους Αιγυπτίους. Στο βιβλίο αυτό που αναφέρεται στην διέλευση στην διέλευση της ερυθράς θαλάσσης όπου ο λαός πέρασε στη ξηρά ο λαός. Σε αυτό το βιβλίο περιγράφονται και οι τρόποι οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν από τον Θεό για να δωθεί η ελευθερία στον σκλαβωμένο λαό του Ισραήλ'' ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Πειραιώς τόνισε: ''Στο βιβλίο της Εξόδου που περιγράφονται όλα αυτά, και όλα αυτά είναι τα προμηνύματα, για την κατανόηση την αντίληψη και την αίσθηση του μεγάλου γεγονότος, του ανεπανάληπτου μεγάλου γεγονότος, της υποσχέσεως ότι θα συντριβή η αποστασία, θα συντριβή ο θάνατος , θα συντριβή ο θάνατος. Όλα αυτά τα προμηνύματα εγγράφησαν στο βιβλίο όπου φτάνοντας στο πρόσωπο της Παναγίας η οποία προσέλαβε την ανθρώπινη φύση, την ανθρώπινη θέληση, την ανθρώπινη ενέργεια ο πανάγιος Θεός, ο οποίος εφάρμοσε στο πρόσωπο του όλα όσα είχε ο ίδιος παραγγείλει στον νόμο του Μωυσέως''.

''Ένας νόμος ήταν και αυτός: Κάθε πρωτότοκο θα πρέπει να προσφέρεται στον Θεό ώς προσφορά αιματηρής θυσίας,για τις ευεργεσίες του,για την απολύτρωση του λαού από την εξουσία των Αιγυπτίων, ο λαός του Θεού να προσφέρει το πρωτότοκο κάθε οικογενείας.Επειδή όμως ο Θεός δεν είναι αιμοδιψής,ούτε αρέσκετε στον πόνο και την δυστυχία των ανθρώπων , γιαυτό έδωσε την εντολή να αντικαθίσταται η προσφορά αυτή με ένα αρνάκι, η ένα ζεύγος περιστέρια η ένα ζευγάρι τρυγόνια. Ακριβώς αυτή την υποχρέωση του νόμου εφάρμοσε η Θεοτόκος Μαρία και ο Ιωσήφ ο Μνήστωρ ,και όταν ο Κύριος έφτασε στις 40 ημέρες τον πρόσφεραν στον Ναό, εκεί προσέφεραν ένα ζεύγος περιστέρια'' πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος.

''Τόσες λοιπόν χιλιάδες χρόνια οι θυσίες των πρωτοτόκων αναβάλλονταν και προσφερόταν ένα ζεύγος περιστεριών η ενός αμνού, αλλά τώρα η θυσία θα ολοκληρωθεί, και ο Θεός δεν θα ζητήσει το αίμα των ανθρώπων που αμάρτησαν και απομακρύνθηκαν από εκείνον και πέθαναν μέσα στην οδύνη και τον πόνο της αποστασίας αλλά θα γίνει ο ίδιος ο αμνός του Θεού ο αίρων την αμαρτία του κόσμου, και θα αναλάβει εκείνος όλες τις αμαρτίες των ανθρώπων, ο αναμάρτητος και θα μας προσφέρει την αιώνια θυσία η οποία θα μας συνδέσει άρρηκτα με τον πανάγιο Θεό, και μέσα από αυτή την θυσία θα μας δώσει για πάντα το σώμα του και το αίμα του, για να μας δώσει στους αιώνες για να μην μπορεί κανείς μας αν δεν το θέλει να χωριστεί απο αυτόν'' συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Πειραιώς.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε: ''Την μεγάλη αυτή την εορτή η Αγία μας Εκκλησία, με το μεγάλο συμβολικό νόημα έχει θέσει λίγο πρίν αρχίσει η πορεία μας προς το σωτήριο Πάσχα, ετοιμαζόμαστε να μπούμε στο Τριώδιο και στην Μεγάλη Σαρακοστή για να οδηγηθούμε στα Πάθη τα Σεπτά και την Ανάσταση''.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ανήμερα της Εορτής το απόγευμα στον Ιερό Ναό θα τελεστεί Κτητορικό Μνημόσυνο.

ipapanti tabouria 1

ipapanti tabouria 1

ipapanti tabouria 1

ipapanti tabouria 1

ipapanti tabouria 1

ipapanti tabouria 1

ipapanti tabouria 1

ipapanti tabouria 1

ipapanti tabouria 1

ipapanti tabouria 1

ipapanti tabouria 1

ipapanti tabouria 1

ipapanti tabouria 1

ipapanti tabouria 1

ipapanti tabouria 1

ipapanti tabouria 1

ipapanti tabouria 1

ipapanti tabouria 1

ipapanti tabouria 1

ipapanti tabouria 1

ipapanti tabouria 1

ipapanti tabouria 1

Εμφανίσεις: 258859
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: