Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 16/05 10:00

5315 romeΜε την ευκαιρία της συμπληρώσεως των 1155 ετών από τον ερχομό των Αποστόλων των Σλάβων, των Αγίου Κυρίλλου και Μεθοδίου των Θεσσαλονικέων, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Πρέσοβ και Αρχιεπίσκοπος πασών χωρών Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Ραστισλάβ, συνοδευόμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας κ. Γεώργιο, Πράγας και Τσεχίας κ. Μιχαήλ και άλλων κληρικών, μετέβει στη Ρώμη για να τέλεσει την Πέμπτη 10 Μαΐου την Θεία Λειτουργία στον τάφο του Ισαποστόλου Αγίου Κυρίλλου, ο οποίος βρίσκεται στην Βασιλική Αγίου Κλήμεντος (Basilica San Clemente) της οδού Labicana της Ρώμης.

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στα εκκλησιαστικά σλαβονικά, ελληνικά, ρουμανικά, τσεχικά, ιταλικά και γεωργιανά, με την συμμετοχή των Ρουμάνων, Ρώδων και Γεωργιανών κληρικών που διαμένουν στην Ρώμη, με την φροντίδα του Θεοφ. Επισκόπου των Ρουμάνων στην Ιταλία κ. Σιλουανού.

Ο Μακαριώτατος, ο οποίος έτυχε υποδοχής αρχηγού κράτους από εκπροσώπους του Βατικανού, ξεναγήθηκε ύστερα μαζί με την συνοδεία του στις παλαίφατες σεβάσμιες βασιλικές της Ρώμης (S. Pietro, S. Paolo fuori le mura, S. Maria Maggiore), όπου προσκύνησε τους τάφους των αγίων αποστόλων και άλλους παλαιοχριστιανικούς θησαυρούς.

Επισκέφτηκε επίσης τις Κατακόμβες του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Σεβαστιανού.

Ύστερα ο Μακαριώτατος δέχτηκε σε ακρόαση τους πρέσβεις Τσεχίας και Σλοβακίας παρά τη Αγία Έδρα και επισκέφτηκε το Ποντιφικό Συμβουλίο για την Προώθηση της Ενότητας των Χριστιανών, όπου έγινε εγκάρδια δεκτός από τον Διευθυντή, τον Σεβ. Καρδινάλιο Kurt Koch και τους συνεργάτες του.

Την Παρασκευή 11 Μαΐου ο Μακαριώτατος είχε κατ'ιδίαν συνάντηση με τον Πάπα Ρώμης Φραγκίσκο στο Βατικανό, μετά το πέρας της οποίας ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας δέχτηκε σε ακρόαση και την συνοδεία του Αρχιεπισκόπου Τσεχίας και Σλοβακίας.

Ακολούθησαν οι επίσημες προσφωνήσεις και η ανταλλαγή των αναμνηστικών δώρων.

Στην προσφώνηση του προς τον Πάπα Φραγκίσκο ο Αρχιεπίσκοπος Ραστισλάβ, αναφερόμενος στο ιεραποστολικό έργο των Αγίου Κυρίλλου και Μεθοδίου και στην πορεία των Μαθητών του Χριστού στην Εμμαούς, τόνισε μεταξύ των άλλων:

"Ίσως έχουμε μπροστά μας ακόμα μακρύ δρόμο για να φτάσουμε στην μυστική Εμμαούς και να ευλογούμε τον Άρτο της Ζωής μαζί, αλλά είμαστε συνοδοιπόροι στον κόσμο αυτό, όπου πλήθος ανθρώπων πάσχουν από πείνα, αρρώστιες και προπαντός από τον ξεριζωμό από την χριστιανική τους ταυτότητα. Στην Μέση Ανατολή και αλλού πάλι χύνεται το Χριστιανικό αίμα. Δεν πρέπει όμως να φοβόμαστε, αφού ο Αναστάς Θεάνθρωπος βαδίζει μαζί μας. Οι ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος ας προσεύχονται για μας, έτσι ώστε όπως αυτοί κι εμείς να βρούμε τον κάταλληλο τρόπο να μοιραζόμαστε το Ευαγγέλιο της Ζωής και της ελπίδας με τον σημερινό άνθρωπο."

Στην αντιφώνησή του ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε επίσης έντονα στο ιεραποστολικό έργο των Ελλήνων Θεσσαλονικέων αυταδέλφων, το οποίο εξήρε ως παράδειγμα για τον διάλογο και ευαγγελισμό των Χριστιανών στο σύγχρονο κόσμο.

Καλωσορίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο στην Ρώμη, ευχαρίστησε επίσης τον Μητροπολίτη Μιχαλουπόλεως Γεώργιο για την καρποφόρα συμμετοχή του στον επίσημο θεολογικό διάλογο μεταξύ των δύο εκκλησιών.

Μετά το πέρας της συναντήσεως ο Πάπας Φραγκίσκος παρέθεσε προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Ραστισλάβ και της συνοδείας του επίσημο γεύμα στην προσωπική του Οικία της αγίας Μάρθας στο Βατικανό, κατά την διαρκεία του οποίου υπήρχε συνομιλία για θέματα κοινού ενδιαφέροντος σε πολύ φιλική ατμόσφαιρα.

Pope Francis meets with Metropolitan Ratislav

romfe1

Εμφανίσεις: 304817
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: