Ένας ακόμη ΓΟΧ Ιεράρχης από την Ελλάδα προσχώρησε στον Φιλάρετο

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr
Στις 13 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε τακτική «Αρχιερατική Σύνοδος του λεγόμενου Πατριαρχείου Κιέβου», στην οποία μετείχαν 12 «Ιεράρχες» με επικεφαλής τον «Πατριάρχη Κιέβου» Φιλάρετο Ντενισένκο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ αυτών ήταν και ο «Μητροπολίτης Χερσώνος» Αυξέντιος Μαρίνης, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν μέλος σε ένα από τα παλαιοημερολογίτικα σχίσματα της Ελλάδας.
Ο επικεφαλής του βικαριάτου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του λεγόμενου Πατριαρχείου Κιέβου στις ΗΠΑ «ιερομόναχος» Λουκάς Ζγκόμπα, εξελέγη «Επίσκοπος Φιλαδελφείας, βικάριος της επαρχίας Κιέβου».
Στην «Επαρχία Ανατολικής Μολδαβίας του Πατριαρχείου Κιέβου», που βρίσκεται στο έδαφος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, εξελέγη Επίσκοπος Ρισκάνι ο Αρχιμανδρίτης Αβίβ Πάνκου.
Η λεγόμενη «Αρχιερατική Σύνοδος» επίσης αποφάσισε να δεχθεί στη σύνθεσή της τον «Μητροπολίτη Δερβενοχωρίων» Χρυσόστομο Καλλή, που προηγουμένως ανήκε στους Έλληνες παλαιοημερολογίτες, «με τις ενορίες και τον κλήρο του, σύμφωνα με παράκλησή του».
Ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Καλλής, υπήρξε κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών ενώ μέχρι το 2020 ήταν εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Υψηλάντης.
Πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν ότι με την σύμφωνη γνώμη του "Πατριάρχη" Φιλαρέτου και προτροπή του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου, πραγματοποιήθηκε ανά χειροτονία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Βλαδιμήρου του Κιέβου.
Να σημειωθεί ότι το 1992 ο πρώην Μητροπολίτης Κιέβου Φιλάρετος Ντενισένκο καθαιρέθηκε από το αξίωμα και αναθεματίστηκε με απόφαση της Αρχιερατικής Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για σχισματική δραστηριότητα στο κανονικό έδαφος της Ρωσικής, Ελλαδικής, Σερβικής και άλλων Τοπικών Εκκλησιών.
Το 2018 με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Φιλάρετος αποκαταστάθηκε στο αξίωμα.
Λογίζεται ως ιεράρχης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ενώ έχει σ’ αυτή τον τίτλο του «Επίτιμου Πατριάρχη» και μέχρι πρόσφατα ήταν μέλος της Συνόδου της.
Τον Μάιο του 2019 ο Φιλάρετος ανακοίνωσε την ανασύσταση του «Πατριαρχείου Κιέβου», σχημάτισε εκ νέου σχισματική ιεραρχία και άρχισε να χειροτονεί στην «Εκκλησία» του «επισκόπους».
Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει τους «επισκόπους» του Φιλαρέτου ως κανονικούς.
Ωστόσο, αυτός διατηρεί την κοινωνία με τους αρχιερείς της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας και με όλους όσους την αναγνωρίζουν.







