Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 19/11 21:14

filaretow1

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr


Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «Ουκρανία 24» παραχώρησε ο “Επίτιμος Πατριάρχης” του λεγόμενου Πατριαρχείου Κιέβου, Φιλάρετος Ντενισένκο.

Ο κ. Φιλάρετος τόνισε ότι προτίθεται να επιτύχει καθεστώς Πατριαρχείου για την Ουκρανία, λέγοντας ότι «αγωνίζομαι για το Πατριαρχείο και απορρίπτω τη Μητρόπολη, διότι η Μητρόπολη έχει καθεστώς, το οποίο μπορεί να εξαρτάται από Πατριαρχείο.”

«Αγωνιζόμαστε ώστε η Εκκλησία να μην είναι εξαρτώμενη ούτε από Έλληνες, ούτε από Ρώσους, και θέλουμε να έχουμε τη δική μας Ουκρανική Εκκλησία, την πραγματικά ανεξάρτητη, αλλά έχοντας αδελφικές σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη και με την Μόσχα, αλλά και με όλες τις τοπικές Εκκλησίες» - υπογράμμισε ο κ. Φιλάρετος.

Σε άλλο σημείο ο “επίτιμος Πατριάρχης” αναφέρθηκε στην αντικανονικότητα της εκλογής του Μητροπολίτη Επιφάνιου ως προκαθήμενου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, λέγοντας: «Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος δεν εξελέγη από Τοπική Σύνοδο και γι’ αυτό δεν είναι νόμιμος Προκαθήμενος». 

Υπενθύμισε ότι στον Τόμο για την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας «ορίζεται η εξάρτηση της Ουκρανικής Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τονίζοντας ότι “γιατ΄ί να εξετάζονται τα ζητήματα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο; Αν είμαστε ανεξάρτητη Εκκλησία, πρέπει εμείς οι ίδιοι στη Σύνοδό μας να επιλύουμε τα θέματά μας».

Ακόμη ο Φιλάρετος επεσήμανε ότι η ανεξάρτητη Ουκρανική Εκκλησία, θα πρέπει η ίδια να διοικεί τις ουκρανικές κοινότητες της διασποράς και να παρασκευάζει το μύρο.

Σε άλλο σημείο μίλησε για την μελλοντική διεύρυνση του «Πατριαρχείου Κιέβου», του οποίου αυτός ηγείται τονίζοντας ότι «οι Ουκρανοί που ζουν στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Ευρώπη, υπάγονται στο Πατριαρχείο του Κιέβου... Το Πατριαρχείο του Κιέβου δεν είναι μικρό. Ουσιαστικά είναι διάσπαρτο σε όλο τον κόσμο: Και στην Ευρώπη όλες οι ουκρανικές ενορίες ανήκουν στο Πατριαρχείο του Κιέβου, και στις ΗΠΑ. Εκεί έχουμε βικαριάτο, προς το παρόν όχι επισκοπή, αλλά βικαριάτο. Να, και η Ελληνική Μητρόπολη Παλαιοημερολογιτών εντάχθηκε στο Πατριαρχείο του Κιέβου, γιατί βλέπει ότι είναι πραγματικά Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία ζει με τους εκκλησιαστικούς κανόνες, την ορθόδοξη παράδοση, και γι’ αυτό μας εκτιμούν».

Κατά της ΛΟΑΤ Κοινότητας

Τέλος ο κ. Φιλάρετος καταδίκασε αυστηρά τις προσπάθειες των αρχών να προπαγανδίσουν υπέρ της ΛΟΑΤ κοινότητας στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για παραβίαση του νόμου του Θεού.

«Για το αμάρτημα αυτό ο Κύριος κατέστρεψε τα Σόδομα και τα Γόμορρα. Βλέπουμε αυτές τις σχέσεις ως παραβίαση του θείου νόμου. Ποιον πρέπει να ακούμε; Την αμαρτωλή κοινωνία ή τον Θεό, ο οποίος θέλει ο κάθε άνθρωπος να σωθεί και να είναι ευτυχισμένος; Η Εκκλησία αγωνίστηκε και θα αγωνιστεί ως το τέλος, εκτός από εκείνους τους "χριστιανούς", στους οποίους είναι αδιάφορος ο ίδιος χριστιανισμός και ειδικότερα η χριστιανική ζωή. Θέλουμε να μπούμε στην Ευρώπη; Θέλουμε. Αλλά τί θα λάβουμε από την Ευρώπη; Αν λάβουμε από την Ευρώπη μόνο την ηθική πτώση, μια τέτοια Ευρώπη δεν τη χρειαζόμαστε» - τόνισε χαρακτηριστικά.

Εμφανίσεις: 300637
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: