Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 08/09 23:46

y6hdHv ill

Η ιστοσελίδα της Ένωσης Ορθόδοξων Δημοσιογράφων της Ουκρανίας Spzh.news δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ με θέμα τις δημόσιες εκκλήσεις να τουφεκιστούν οι «Ρώσοι της Μοσχοβίας» και να κρεμαστούν οι Εβραίοι, στις οποίες προέβη ο δημοτικός σύμβουλος της Τερνούπολης της Ουκρανίας Μπογκντάν Γιατσικόφσκι, λέγοντας στο προαύλιο καταληφθείσας εκκλησίας σχετικό εθνικιστικό τραγούδι.

Ερωτηθείς εκ των υστέρων στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα αίτια των πράξεων του, «δικαιολογήθηκε» ισχυριζόμενος πως «πολλοί Ουκρανοί το λένε».

Σχετικό βίντεο με τον δημοτικό σύμβουλο να λέει, απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα από τον πρόναο, το τραγούδι, σύμφωνα με το οποίο «ο Μοσχοβίτης, που τραγουδούσε ανέμελα, έφαγε τουφεκιά» και «ο Εβραίος παρακαλάει να μην δαρθεί χωρίς να ξέρει ότι τον περιμένει κρεμάλα», αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα.

Το «κήρυγμα» σε μορφή του εν λόγω άκρως εθνικιστικού τραγουδιού έγινε με την «ευλογία» του προϊσταμένου της Εκκλησίας στο πλαίσιο της εορτής της Μεταμόρφωσης στο χωριό Γκνεζντίτσνο της περιοχής Τερνούπολης, η οποία καταλήφθηκε βιαίως μετά τα παράδοση του Τόμου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Η κατάληψη της εκκλησίας είχε δικαιολογηθεί με απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου του χωριού της 13ης Ιανουαρίου του 2019, σύμφωνα με την οποία η εκκλησία έπρεπε να ενταχθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, παρότι η σύναξη της ενορίας αρνήθηκε κατηγορηματικά να το κάνει επιμένοντας ότι πρέπει να παραμένει στους κόλπους της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ύστερα απ’ αυτό, στις 3 Φεβρουαρίου του 2019 ακτιβιστές του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος «Δεξιός Τομέας» (Pravy Sektor) με σιωπηλή συγκατάθεση της αστυνομίας υπονόμευσαν τη Θεία Λειτουργία ξυλοκοπώντας αλύπητα τον προϊστάμενο της εκκλησίας πρωθιερέα π. Στέφανο (Μπαλάν).

Ένα μήνα μετά, στις 3 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η οριστική κατάληψη της εκκλησίας.

Στο βίντεο φαίνεται πώς μπράβοι με στολές του «Δεξιού τομέα» πετάνε τους εκκλησιαζόμενους έξω από την εκκλησία υπό την καθοδήγηση του νέου «προϊσταμένου» της – κληρικού της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας Ιβάν Λέσικ, ο οποίος ο ίδιος δε δίστασε να σπρώξει έξω από το ναό ηλικιωμένους εκκλησιαζόμενους.

Έκτοτε πέρασαν 18 μήνες, κατά τους οποίους ενισχύθηκε η σχέση του Ιβάν Λέσικ με τον δημοτικό σύμβουλο Μπογκντάν Γιατσικόφσκι. Ο Ιβάν Λέσικ δεν είναι απλός ιερέας, είναι αρχιερατικός επίτροπος υπεύθυνος των ενοριών της περιοχής Σμπαράζ και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Επιφάνιου Ντουμένκο – προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Πέραν της ιερατικής του ιδιότητας ο Ιβάν Λέσικ είναι και αυτός δημοτικός σύμβουλος και μέλος του κόμματος του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο «Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη» (European Solidarity). Ακριβώς στην πολιτική του επιρροή οφείλεται η συμπαράσταση της αστυνομίας κατά την κατάληψη της εν λόγω εκκλησίας.

Ο Μπογκντάν Γιατσικόφσκι είναι γνωστός επίσης για την πρωτοβουλία του – στην οποία προέβη τον Νοέμβρη του 2018 πριν την παραχώρηση του Τόμου στην Ουκρανία – προκειμένου να εξαναγκαστεί η περίφημη Λαύρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Ποτσαΐβ, που βρίσκεται στην περιοχή της Τερνούπολης, να προσχωρήσει στη νέα, «αυτοκέφαλη εκκλησία».

Αργότερα, τον Απρίλιο του 2020 απευθύνθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο με πρωτοβουλία καταγγελίας του συμβουλίου ενοικίασης της Λαύρας από τους ενοίκους της, που σήμαινε ότι η αδελφότητα έπρεπε να εγκαταλείψει τη μονή της.

Ο εθνικιστής εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι στην Ουκρανία όλα τα ιστορικά μνημεία ανήκουν στο Δημόσιο και ενοικιάζονται επ’ αόριστο σε θρησκευτικές ομάδες.

Εμφανίσεις: 253661
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: